På sin egen banehalvdel

Den jyske ungdomsfilm »2 ryk og en aflevering« er sympatisk, men meget lille af statur.

Det er enormt svært at score i fodbold, når man pludselig fantaserer, at modspillernes målvogter er en blondine med meget lidt tøj på og meget store bryster.

Forhåbentlig er det aldrig sket for Ebbe Sand, men det sker for Jakob i »2 ryk og en aflevering«, og man er ikke særlig forbavset - Jakob går nemlig i 1.g og er dermed i en alder, hvor hormonerne buldrer i kroppen og ikke lader sig dæmpe af noget så usexet som en fodboldkamp på en ydmyg bane i Lystrup nær Århus.

Dér bor Jakob, hvis far er træner for fodboldholdet, og hvis ven Bo har så udpræget flair for spillet, at talentspejdere fra et par store klubber (nemlig AGF og Silkeborg) en dag dukker op i Lystrup. Men i denne afgørende situation svigter Jakob vennen, og siden gør han det igen i forbindelse med en kedelig sag om indbrud i nogle sommerhuse, så særlig sympatisk er Jakob sådan set ikke.

Dermed kan en kvalitet ved Aage Rais-Nordentofts film siges at være, at han ikke idylliserer eller romantiserer ungdommen, men ganske uglamourøst skildrer misundelse, liderlighed og svig. Det får »2 ryk og en aflevering« til at fremtræde som en nøgtern og realistisk film, men efter sin uheldige udflugt til Balkan med den ambitiøse fiasko »På fremmed mark« har Aage Rais-Nordentoft her på sin jyske hjemmebane - hvor han i 1996 debuterede lovende med »Anton« - skruet så kraftigt ned for ambitionerne, at den nye film nok er troværdig i tonefaldet, men også yderst beskeden i formatet.

Dens beretning om uvorne og uregerlige teenagere, om drengenes venskab og deres drøm om at komme i seng med pigerne (allerhelst Cameron Diaz), er optaget i kornede videobilleder og har, sådan som instruktøren sammen med forfatteren Jesper Wung-Sung har skrevet den spinkle historie, et nølende og tøvende præg.

Skildringen af kejtede kærlighedskvaler er hist og her rørende nok, og der spilles også fint af Jacob Oliver Krarup - der ligner en yngre udgave af kronprins Frederik - som antihelten Jakob og den indtagende Marie Bach Hansen som hans nye kæreste Mathilde, men hvis man vil vide noget om ung og usikker forelskelse i Jylland, er det altså bedre at gense en af Nils Malmros' tidlige film.

»2 ryk og en aflevering« er sympatisk, fordi den ikke lefler logrende for sit publikum og i stedet tilstræber nuanceret naturalisme.

Men der er noget tilfældigt og ufærdigt ved historien, som får den til at ligne en lovlig lang novellefilm, og bortset fra den storbrystede blondine i fodboldmålet er der næppe mange scener, som vil blive hængende i tilskuerens hukommelse. Desværre er der ikke altid langt fra det tilforladelige til det trivielle.