På rad og række i Grønnegade

Indre Bys mest erfarne herrefrisør Bent Bilevits ser ingen grund til at gå på pension efter et helt liv med kniv og saks. Ikke endnu.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Det kan ikke betale sig at bestille tid. Opkaldet bliver ikke besvaret. I frisørkælderen i Grønnegade må man sætte sig i kø og vente.

»Sådan har det altid været. I gamle dage kom man bare ind fra gaden«, fastslår Bent Bilevits, der har været herren i huset i en menneskealder. Før ham var det faren, der siden 1934 førte prispolitikken som områdets billigste klipning, og i dag får man årtiers erfaring for 130 kr.

»Så længe jeg ikke ryster på hænderne«, siger 65-årige Bent Bilevits og rækker sine fingre frem, der er en bypass-operation værdig.

I siden står venterækken af stole. Ekstra-Bladet, bilmagasiner og Anders And ligger på et bord i sirlige bunker. På kælderens træbeklædte vægge hænger portrætter af velplejede herreidealer, der ligesom det skriggrønne hårvand foran spejlene ikke har ændret sig meget siden 1950erne, side om side med historiske billeder af gadens butikker.

»Grønnegade har forandret sig meget, siden jeg overtog forretningen fra min far for 26 år siden. Gennem 1960erne og 1980erne ændrede gaden karakter. Engang var det jo et hårdt kvarter med baggårde og bumser. Det er blevet en fancy område, men forretningstyperne er døgnfluer,« husker han tilbage.

Kælderbutikken har ikke et egentlig navn, men de fleste kender den som »Frisøren i Grønnegade«. På husmuren hænger et metalfad, der indikerer en klassisk, dansk barber, mens den amerikanske rød- og hvidstribede »barber’s pole«, som symboliserer blod og gazebind, knejser i vinduet.

De hårrejsende myter klistrer til barberfaget som i Tim Burton-filmen »Sweeney Todd« og den makabre åbningssekvens fra Viggo Mortensens gangsterepos »Eastern Promises«, hvor en barberkniv får blodet til at sprøjte fra halspulsåren. I 1700-tallet var det nemlig kirurger, der førte saks og kniv, indtil King Camp Gillette introducerede den moderne skraber og med tiden gjorde barbersalonerne arbejdsløse. Heldigvis ikke for Bilevits-familien, hvor A.P. Møllers tidligere hovedkvarter på Kgs. Nytorv sikrede forretningsgrundlaget.

»Den klassiske herrefrisure kommer nok aldrig tilbage. Det hænger nok sammen med, at man i gamle dage skulle have næringsbrev for at drive frisør. Det skal man ikke længere.«

Han har ret. Nu til dags faldbyder frisørskoler at blive udlært efter tre måneders uddannelse. Bent Bilevits tilbyder noget så sjældent som godt håndværk, men når moden skifter, som vinden blæser, er de færreste tilfredse med at se det samme i spejlet hver morgen.

Hvad: Frisørsalonen v/Bent Bilevits
Hvor: Grønnegade 35, Kbh. K
Hvor meget: 130 kr. for en klipning
Hvordan: Mød op og vent