På Louisiana kan du hverken se kunst eller gå tur, men du kan shoppe

Lysestager i farvet glas, farverige plakater og mundbind med Louisianas logo var onsdag pakket ud til genåbningen af Louisianas museumsbutik. Døren til butikken var dog den eneste, der var åben, for udstillinger, skulpturhave og café må fortsat vente. Butikken var dog nok for de besøgende.

Museer og kulturinstitutioner er ikke omfattet af den genåbning, der finder sted først i marts. Det er såkaldte udvalgsvarebutikker til gengæld – hvilket giver mulighed for at holde åbent i Louisianas butik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

To dunke med håndsprit står på en udstillingsplatform, som var de et kunstværk. Der runger et langsomt soundtrack af de besøgendes hæle, der klikker mod stengulvet, når de går ruten mellem plakater, keramik og bæredygtige madkasser.

Louisianas museumsbutik åbnede tirsdag, og selvom skydedørene til museets udstillinger og til haven med skulpturer forbliver coronalukkede, var der kø, da museumsbutikken åbnede klokken 11. Og det var det grå guld, der øjnede chancen for at inspicere de nyligt opstillede varer i butikken. I en varierende palet af vindjakker og med briller sikret på næser, i hår og i kæder om halsen, nød kunderne gensynet med indersiden af Louisiana.

Venindeparret Lis Sørensen og Ingrid Jensen er begge medlemmer af Louisiana Klubben, og havde orienteret sig om genåbningen via et nyhedsbrev. De var begge glade for at være tilbage på stedet, der har »en vis atmosfære«.

»Når det kun er butikken, der er åben, er det ikke noget, man tager herned for at se igen i morgen eller i overmorgen. Men jeg skal se alle udstillingerne, når de kommer igen. Det er fint nok at komme ud og handle lidt, men normalt ville jeg ikke komme her bare for gaveartiklerne,« siger Ingrid Jensen.

Veninderne Lis Sørensen og Ingrid Jensen bekymrede sig ikke om smitterisiko, da de tirsdag besøgte butikken. »Jeg passer lidt på, men når man først er ude at kigge på varer, glemmer man det lidt. Jeg er bare opmærksom på ikke at gå for tæt på folk,« siger Ingrid Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Veninden Lis Sørensen hanker op i sin Louisiana-pose med nye køb, mens hun konstaterer, at de cirka 15 mennesker, der summer på hver af butikkens to etager, er færre, end hun havde regnet med.

Hvad tænker I om, at man må gå på galleri, men ikke ind til udstillingerne lige inde ved siden af butikken her?

»Det er jo noget helt andet. Inde ved siden af skal folk jo hen og læse på skiltene«, siger Lis Sørensen.

»Her går vi jo også hen og læser og kigger, Lis,« afbryder Ingrid Jensen.

»Jeg synes, man skal acceptere de forholdsregler, der er. Det her er hyggeligt, men vi kan jo godt leve uden det. Jeg har mest bare ondt af dem på plejehjemmene«, siger Lis Sørensen.

Ingrid Jensen anerkender argumentet med et dybt nik og tilføjer, »Jeg tror heller ikke på, at de unge mennesker har det så slemt, som de siger i fjernsynet. I disse tider er man er tilbøjelig til at brokke sig hele tiden. Vi er bare glade for, hvad der er.«

Så længe det kun er Louisianas butik, der er genåbnet, og der ikke er adgang til udstillinger og have, skal de besøgende ikke betale for indgang, oplyser Louisianas pressechef, Jan Hybertz Gøricke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

En museumsoplevelse uden museum

Butikkens bagvæg er et glasparti, der indrammer Louisianas have. For enden skiller en centimeter af Sverige det mørkegrå Øresund fra den lysegrå himmel. Marianne Ejsing har afsluttet sin gåtur i området med et spontant besøg i den genåbnede museumsbutik. Hun har vænnet sig til at acceptere nedlukninger og genåbninger, og sætter ikke spørgsmålstegn ved, om udstillingerne også kunne åbnes, fortæller hun.

»I coronatider er det at komme ud og kigge på et eller andet jo dejligt. Når der sker noget nyt, tager jeg det med. Jeg går ikke og filosoferer så meget over, hvad jeg glæder mig til. Når det kommer, er det så bare rart. Hvis jeg skal forholde mig til det, må jeg melde mig ind i politik og sidde på Christiansborg og have en mening der,« siger hun.

Frank Meier er midt i en målrettet evaluering af kvaliteten på de farvede sokker, der ligger udstillet i butikkens underetage, da Berlingske afbryder ham. Han er også medlem af Louisiana Klubben og så i dag sit snit til at se, om noget på hylderne kunne friste.

»Det er rart at være her igen, men ikke noget jeg specielt har gået og savnet. Jeg synes det virker lidt mærkeligt, at man ikke må gå ind til udstillingerne, men det er okay, at det kun er butikken. Jeg accepterer bare de beslutninger, der er taget, og retter mig efter dem.«

Han kører fingrene langs mundbindets bånd bag ørene og tilføjer, at han ser frem til i fremtiden at få den fulde oplevelse af museet, og nyde udstillinger og foredrag.

Udsalg og en udsigt til nye udstillinger

Når museet igen åbner, er det med fire nye udstillinger, fortæller Louisianas pressechef, Jan Hybertz Gøricke. Han kigger begejstret ud i den befolkede butik og understreger glæden ved igen at se liv og lys i butikken. Han fortæller med både stemme og armbevægelser om, hvordan de har lagt kræfter i holde butikken klar til en hurtig åbning.

»Det undrer mig, der ikke er flere. Jeg havde regnet med kø,« siger Frank Meier om sit besøg i Louisianas butik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Selvom det meste heroppe stadig er lukket, er det skønt bare et at se nogen mennesker gå ind i gården igen. Fra et kommercielt udgangspunkt er det fint at få mulighed for at sælge sæsonvarer på udsalg, og den symbolske betydning af at se mennesker er en enorm glæde for al personalet, der er på arbejde,« fortæller pressechefen.

Han understreger, at Louisiana følger anbefalinger og restriktioner, og at man som besøgende derfor på nuværende tidspunkt kun kan besøge butikken.

»Udsigten er stadig god, men adgang dertil er desværre ikke tilladt endnu,« siger han og peger ud mod museets store have.