På landet er der freakshow

Hans Otto Jørgensen tapper igen af sit indforståede kendskab til livet i provinsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den krasbørstig lange titel på Hans Otto Jørgensens nye bog, »Hids jer lidt ned derhenne og lad dværgen komme for«, er hentet i et af bogens fiktionsstykker. Teksten, som bærer titlen »Sommer.Idyl«, er er en skildring af en byfest eller et dyrskue og de eksistenser, som her er til stede – såvel de lokale, der er gæster til festen, som de gøglere og »freaks«, der optræder og udstilles. Dværgen har sin egen rolle her– han er sprechstallmeister og »ualmindelig slesk«, som der står, når han tjekker billetter og anviser sæder. »Folk trængte sammen om stadion, dværgen kom tumlende, Lisbeth råbte, hids jer lidt ned derhenne og lad dværgen komme forbi, og han entrede sit podie. Han havde fået den ekstra tjans at annoncere faldskærmsudspringet.«

Tekstens opløsning af grænsen mellem særling og normal og mellem beskuer og optrædende er et af de gennemgående træk ved hele bogen. Med en indre forståelse af de eksistentielle, kulturelle og sociale vilkår, som kendetegner landlivet, påtager Hans Otto Jørgensen sig dværgens rolle og introducerer os til skæbner fra udkanten – sliderne; de enfoldige; de utilpassede. Mænd og kvinder; børn og gamle. De, der er kommet til, for eksempel flygtningen Herta Müller, og de, der gerne vil væk. Forældresygdom, der bryder ind i barnets bevidsthed, en søsters anoreksi, som er svær at forstå. Kvinder forskellige steder i livet; mænd der blæser sig op, andre der punkterer.

Kræver en vågen læser

I »Ham den lange« skildres en mands omrejsende liv som daglejer og løsarbejder i 30erne; de svære farvel til kæresten; hans tilfældige møde med en velstillet kvinde i toget og en æggemad, der deles. Hans slid i brunkulsudgravningen. Primært fortalt fra hans perspektiv, men med det distancerende »man« som subjekt og en hastighed, de både iscenesætter livets flygtighed og ulideligt trivielle tyngde.

»Ham den lange« er en af samlingens bedste tekster – generelt der tale om en pose temmeligt blandede bolsjer. Forlaget præsenterer bogen som en novellesamling, men det er falsk varebetegnelse – kun få af teksterne fremstår som selvstændige noveller og lader sig læse alene. De fleste er fragmenter, hvor genkommende personer, begivenheder og symboler (for eksempel hesten) lader konturerne af et samlet, men brudt, hele fremstå. De skiftende synsvinkler og tidsspring introduceres ikke altid lige klart – man skal som læser holde sig vågen og selv (re)konstruere forbindelserne. Indimellem føler man sig fortabt, men oplever også, at senere tekststykker lader et forklarende lys indtræffe. Det er som altid, når det gælder Hans Otto Jørgensen, skrevet med lige dele iaggttagende distance og indforstået og sanselig empati med de skildrede.

Titel: Hids jer lidt ned derhenne og lad dværgen komme forbi. Forfatter: Hans Otte Jørgensen. Sider: 194. Pris: 250 kr. Forlag: Gladiator.