På fisketorvet før f..... får sko på

Nå du sætter tænderne i en fisk på en restaurant i København, har fisken været på en lang tur, før den ender på tallerkenen. AOK stod tidligt op og tog til fisketorvet i Københavns Nordhavn.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er den tid på morgenen, de fleste ville betegne som midt om natten. Byen er stadig dækket af en mørk dyne og kun sporadisk fuglefløjt bryder stilheden.

Men i en lille lagerhal længst ude i Københavns Nordhavn er der fuldt blus på aktiviteten. Her på Københavns Fisketorv samles byens fiskehandlere og restauranter hver morgen for at finde de bedste fisk til deres butikker og køkkener.

Hans Hebo er indehaver af Nørreport Fiskehus på Frederiksborggade i København. Han er kommet på Fisketorvet i over 30 år, både her i Nordhavn, og tidligere i Sydhavnen, hvor der nu ligger et shoppingcenter med navn efter den aktivitet, der tidligere prægede stedet. 

»Pas lige på,« lyder en lidt utålmodig stemme bagfra, da vi står ved indgangen og kigger ind i den aflange hal med fisk i alle størrelser og farver. En vogn med kulmule og nogle af sæsonens første hornfisk suser forbi i et tempo, der vidner om, at de mange grossister, der har deres daglige gang i hallen, for længst har fået søvnen ud af øjnene.

Der er en frisk duft af saltvand i hallen, og kasser med alt fra levende hummere og østers, til havtaske og laks tårner sig op på gulvet, som konstant bliver skyllet over med vand. Denne morgen er Hans Hebo blandt andet på udkig efter nogle røgvarer fra Fisketorvets eget røgeri, samt laks hummer og kulmule.

Han har givet dagens dosmerseddel til sin assistent, Emil, som scenevant navigerer igennem salgshallen og den store mængde fisk. Som garvet fiskehandler ved Hans Hebo lige nøjagtig, hvad han skal holde øje med for at finde de rigtige fisk til dagen. Der er mange parametre, der spiller ind. Vind, vejr og sæson bliver taget i betragtning, og så kan der være særlige begivenheder, der kræver særlige indkøb.

»Vi fik de første fjordrejer i går,« fortæller han.

»De er ret dyre endnu, men vi skal have dem, for Tivoli er lige åbnet og så sidder der nogle i Grøften og skal have rejer, koste, hvad det koste vil.«

Hans Hebo må også nogle gange lægge indkøbslisten efter særlige ønsker fra sine kunder, og det er ofte styret af, hvilke madprogrammer, man kan se i tv.

»Den måde, vi spiser mad på i dag, ligner ikke den måde, vi spiste på for halvtreds år siden. Folk kommer ofte ind og bestiller fisk efter opskrifter, de har set i tv eller blade, eller de kommer og siger »på tirsdag skal jeg have Pigvar til halvtreds mennesker.« Så må vi lægge en bestilling her på torvet, men det kræver selvfølgelig, at der bliver fanget nogle pighvar.«

Et forsøg på at vifte med en hundredekroneseddel og pege på en særlig delikat udseende norsk laks får ikke det forventede resultat. Forsøget på at få den fine fisk med hjem fremkalder kun lidt hovedrysten, man kan nemlig ikke umiddelbart købe fisk på Københavns Fisketorv som privatperson.

»Man skal have et CVR-nummer. Hvis man har det, kan man i princippet godt, men de har ingen kasseapparater herude, og der sælges kun sjældent i små mængder. Man skal helst være kendt herude, grossisterne skal helst kunne vide, at regningen bliver betalt,« siger Hans Hebo og sender et smil til grossisten Axel Jessen, som han køber de fleste fisk hos.

»Det er naturligvis også fordi, det ville gøre det sværere for os at lave en forretning, hvis alle kunne tage herud og hente fisk.«

Axel Jessen har også haft sin faste plads i fiskehallen i mange år, og kender alt til branchen.
»Det er en lille verden for sig selv,« siger han.

»De fleste herude har været her i mange år, selv de unge. Meget af arbejdet går i arv, det er en livsstil, som skal tilpasses familiemønsteret. Man står jo op midt om natten, det skal man lige vænne sig til,« fortæller Axel Jessen, hvis egen datter er en af de få piger i den mandsdominerede branche.

Omgangstonen bærer også præg af, at der er få kvinder i hallen. De fleste kender hinanden gennem lang tid, hvilket har gjort tonen skarp og lettere sarkastisk, men altid med et glimt i øjet.

»Ja, vi er nok lidt københavner-agtige, sådan vil det altid være i et torvemiljø,« fortæller Axel Jessen.

Efter at have overstået dagens indkøb tager Hans Hebo turen tilbage til forretningen på Frederiksborggade, mens de første solstråler afløser nattens mørke og de første trætte mennesker begynder at vise sig på gaden.

De indkøbte fisk bliver lagt på et bjerg af is i montrerne, og de særlige indkøb får en speciel plads i vinduet. Kort efter kan Hans Hebo slå dørene op, og i morgen tager han så turen ud til Nordhavn igen. For at hente en ny omgang fisk.

Se billedserie fra Fisketorvet

Fisketorvet før og nu

  • Københavns Fisketorv har haft adresse i Nordhavn siden 1999. Torvet breder sig over 11.000 kvadratmeter med salgshal, røgeri, kontorer med mere.
  • Shoppingcenteret Fisketorvet er bygget der, hvor Københavns Fisketorv lå før flytningen til Nordhavn. Der blev handlet med fisk i bunden af Gasværkshavnen i Sydhavnen fra 1953-99.
  • Tidligere kunne man købe fisk hos »skovserkonerne« på Gammel Strand. Dette fiskemarked, som eksisterede frem til 1958, var modsat Københavns Fisketorv salg direkte til private. Chr. Svejstrup Madsens 70 år gamle skulptur af en skovserkone står på Gammel Strand.
  • Tur til Fisketorvet
    Der er ikke normalt adgang til Fisketorvet for almindelige privatpersoner, men det er muligt at komme ud at kigge. Københavns Kommunes Center for Park og Natur arrangerer nemlig til tider offentlige ture til Københavns Fisketorv. Man kan finde mere info på www.kk.dk.