»På en restaurant skal man ikke forvente, der bliver smidt med mad eller skiftet bleer, det vil vi gerne være fri for«

Børnefri zone på restauranter kan der komme flere af i fremtiden, i takt med at vi spiser mere ude. »Vi elsker alle sammen børn, men nogle gange kan de være et forstyrrende element. De kan være stressende både for forældrene og de andre på restauranten,« siger livsstilsekspert.

En københavnsk restaurant har inført forbud mod børn under 12 år. Livsstilsekspert forudser, at der vil komme flere tilfælde i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Den københavnske restaurant Bar Rye har fået massiv omtale, efter at ejerne har besluttet, at børn under 12 år ikke længere er velkomne i deres restaurant.

Ifølge restauranternes brancheforening, Horesta, er restaurantens ejere i deres gode ret til selv at bestemme, hvem de ønsker at lukke ind i deres forretning, så længe de ikke kommer i konflikt med diskriminationslovgivningen. Horesta oplever ikke, at det er en dille, der breder sig, og brancheorganisationen kender ikke til andre danske restauranter, som har indført samme forbud.

Livsstilsekspert Henrik Byager forstår godt, at nogle restauranter vælger at indføre et forbud mod de alleryngste restaurantgæster, og han mener, at det kommer, i takt med at vores spis ude-kultur har ændret sig, så den i dag i højere grad inkluderer vores børn.

»Vi går mere ud og spiser, og det gør børnefamilier også. Vi går ikke længere kun på McDonald's, men vil spise mad af en højere kvalitet, så nu er børnefamilierne også på almindelige restauranter. Vi elsker alle sammen børn, men nogle gange kan de være et forstyrrende element. De kan være stressende både for forældrene og de andre på restauranten,« siger han.

Henrik Byager, livsstilsekspert

»Vi har stadig en kultur, der hedder, at det at gå på restaurant ikke er det samme som at gå til en børnefødselsdag.«


Han understreger, at man aldrig ville klage over børn på en familierestaurant, men når danskerne bruger penge på mad, så vil de have en helhedsoplevelse.

»Når vi kommer op i den kategori af restauranter, hvor folk føler, de betaler både for maden og for oplevelsen, så er der nogle, der synes, det er superirriterende med små børn,« siger han.

Det skaber ifølge Henrik Byager et problem for restauratøren, for begge typer af gæster lægger penge i forretningen.

»Skal de åbne for hele markedet og sige: »Sådan er det bare«. Eller skal de lave den afvejning, der hedder: »Det bedste for min forretning er en aldersgrænse, for så beskytter jeg min største kundebase, der er dem uden børn?«,« siger Henrik Byager.

Ny generation prioriterer børnene

Henrik Byager mener, at en aldersgrænse på restauranter er et tegn på, at en ny generation i højere grad prioriterer sine børn højere end alt andet. Børnefamilier i dag forventer, at der er plads til dem på landets restauranter.

»De bliver skidesure, hvis de oplever, at der er nogle forhindringer eller restriktioner omkring det. Men vi har stadig en kultur, der hedder, at det at gå på restaurant ikke er det samme som at gå til en børnefødselsdag. På en restaurant skal man ikke forvente, der bliver smidt med mad og skiftet bleer –det vil vi gerne være fri for,« siger han.

Henrik Byager forudser, at vi vil se meget mere af den slags i fremtiden, og jo mere der kommer af den slags, jo mere vil vi vænne os til det. Han forventer også, at der vil komme flere familierestauranter af højere kvalitet.

»I takt med at vi går mere ud og spiser med vores børn, så vil den konflikt opstå, og det tror jeg, der er nogle restauranter, der kan profitere af,« siger han.