P2 bliver en musikkanal

Det nye P2 bliver en klassisk musikkanal på hverdage med koncerter hver aften og markant færre magasinprogrammer. Andre kunstarter får plads i weekenden – og Radio Drama skrumper markant ind.

»Fremtidens DR« i DR-byen på Amager, er stadig under op- og ombygning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bortset fra morgenandagten, 12 radioaviser og en halv times kulturnyheder dagligt, så bliver Danmarks Radios P2 en ren musikkanal på hverdage og overvejende klassisk, når programfladen ændres den 7. januar.

Andre kunstarter som Teatermagasinet, Kunstmagasinet og P2 Plus Bog, som røg ind på P2, da DR fik koncessionen på den fjerde radiokanal, ryger ud igen og integreres i et nyt kulturprogrogram i weekenden.

Det sker for at skabe »ro, renlighed og regelmæssighed«, ifølge kulturchef Torben Smidt Hansen, og mere musik med transmissioner fra danske koncertsale hver dag kl. 13.03 og fra andre danske og europæiske koncertsale hver aften kl. 19 – bortset fra lørdag, hvor der sendes opera.

Radioteatret er f.eks. ofret til fordel for koncertaftenen. Radio Drama mister sin sendetid onsdag og søndag aften og skrumper ind til en halv time søndag formiddag plus miniserier af to-fem minutters varighed.

»Vi har ryddet op for at gøre kanalen lettere at finde rundt i. Men vi har ikke lagt os endelig fast på, om Radioteatret får sin genudsendelse,« siger Torben Smidt Hansen.

Jazzen mister sin fredag aften og programmer som Jazz-live, Jazz-nyt og Stardust, som erstattes af P2 Jazz fire af ugens dage fra kl. 22 til midnat.

»Det er til gengæld en bedre sendetid, hvor folk begynder at slukke for fjernsynet, og vi tror på, at lytterne gerne vil have mixede programmer,« siger Torben Smidt Hansen.

Også en række klassiske magasinprogrammer forsvinder, som tidligere beskrevet i Berlingske Tidende. Det gælder bl.a. det musikjournalistiske program Bolero samt Pladeforum og Operanyt.

Noget af stoffet vil ifølge Torben Smidt Hansen blive formidlet i forbindelse med de talrige koncert- og operatransmissioner og eftermiddagens Amadeus-program, som også sendes hver dag. Andet forsvinder fra æteren som Lyt til Nyt, der bliver et digitalt nicheprogram.

Ikke kun pga besparelser
Alle fire FM-kanaler har skullet skære 14 procent af det nuværende budget på grund af de voldsomme budgetoverskridelser ved byggeriet af DR-Byen og navnlig koncerthuset, som er blevet dobbelt så dyrt. Men det handler ikke kun om besparelser, men også om en ny programpolitik.

»Når vi skal spare, så må vi vælge noget fra, og vi har brugt besparelsen som anledning til at tage nogle radikale beslutninger, så vi ikke sparede lidt på alle programmer og sænkede niveauet over hele linjen,« siger kulturchefen.

Hvad siger du til kritikere, som hævder, at DR fjerner sig fra fordybelse og indsigt til fordel for en serviceradio?

»At vi har prioriteret unikke koncerter hver dag. Vi er gået efter løsninger på nogle af de diskussioner, vi i forvejen havde med os selv og vores lyttere om at gøre kanalen til en mere indbydende og homogen oplevelse døgnet rundt. Vores fokusgrupper siger, at kanalen har været ekskluderende,« siger Torben Smidt Hansen.

Men det bliver sværere at finde musiknyhederne, når de drysses ud over hele programfladen i stedet for at blive samlet i magasiner?

»Der er indslag om musikpolitik og musikpædagogik, som forsvinder med Bolero. Når vi skal spare, så må vi vælge noget fra. Vores trofaste musiklyttere ønsker mere musik. Ved at sende flere koncerter har vi fået en god pris, fordi vi arbejder sammen med andre radiostationer i Europa. Det gør forhåbentlig lytterne glade samtidig med, at vi sender billigere minutter.«

Er det lyttertal, der skal bestemme programlægningen på en public service kanal?

»Vi skal sende 20 procent kulturprogrammer, og det gør vi. Den nye sendeplan er også godkendt af Radio-TV-nævnet. Men når det er sagt, så har P2 tabt 100.000 lyttere det sidste halvandet år. Vi kalder det lidt makabert for »siveblødning«. P2 har 430.000 ugentlige lyttere, og vi ved, at der er 600-700.000 potentielle lyttere, hvoraf P2 Klassisk på DAB-kanalen har 300.000 lyttere. Vi tror, at vi kan vinde flere tilbage med denne her omlægning,« siger Torben Smidt Hansen.

Lørdag formiddag præsenteres et nyt program, Kulturguide, om aktuelle kulturbegivenheder, som også DR2 vil tage sig af, og søndag kommer en søndagsgæst i studiet hos værten Steen Bille. Også P2-studieværten Frank Jensen får sit eget program hver dag efter middagsradioavisen. Det hedder godt og godt »Jensen på P2«.