Overblik: Her er anmeldernes dom over ugens premierefilm (Uge 49)

AOK har samlet en række af denne uges filmpremierer, som byder på alt lige fra komedie til romantik og drama. Her få du et hurtigt overblik over anmeldernes dom.

SUBURBICON

Instruktør: George Clooney
Medvirkende: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac og Noah Jupe

Kort om filmen
Handlingen foregår i 1950ernes USA, hvor klasseopdeling og skellet mellem sort og hvid ikke er til at tage fejl af. I det pæne amerikanske parcelhuskvarter i forstaden Suburbicon, bor de hvide kernefamilier i fred og fordragelighed bag ligusterhækken. Men idyllen braser, da en sort familie flytter ind. Samtidig med det begåes der også et groft røveri i et af kvarterets pæne huse. Midt i det hele står drengen Nicky, som prøver at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert.

Berlingske

Louise Kidde Sauntved:
»Der er lagt op til satire og grin, men man får i virkeligheden mest lyst til at græde lidt. Over verdens og menneskehedens tilstand, men mest over at George Clooney, den intelligente, humoristiske og politisk bevidste mand, ikke har formået at bruge sin mere eller mindre indestængte harme til at skabe et mere slagkraftigt værk (...)«

Jyllands-Posten

Frederik Asschenfeldt Vandrup:
»»Suburbicon« er bedst, når man aner den uforfalskede Coen-galskab. De befinder sig godt i film noir-skyggelandet (...) man fornemmer, at de nyder at finde genrens troper frem og lege med dem – på samme måde, som når man finder sit gamle legetøjstog i en kasse på loftet, 30 år efter det senest blev støvet af. Det giver blandt andet plads til Oscar Isaac i en storslået tidslommerolle (...)«

BT

Michael Lind:
»Clooney har lavet en meget makaber og sort komedie, med stor kontrast til den romantiserede 1950er-nostalgi i den imponerende og vildt detaljerede scenografi. Men blandingen af socialkritik og satire, Gøg og Gokke-skurke, Hitchcock-musik-hyldest og mordmysterie, ender desværre alt for tegneserie-agtig«.

Ekstra Blandet

Henrik Queitsch:
»Desværre har Clooney (...) valgt at tilføje en sidehistorie (...) om raceuroligheder, der uden tvivl er både vigtig og velmenende, men som desværre i kombination med Coen-brødrenes vanligt kulsorte og groteske komedie gør »Suburbicon« til en noget skizofren oplevelse. Om end en voldsomt underholdende af slagsen«.

Soundvenue

Jakob Freudendal:
»George Clooney har tidligere udmærket sig med glimrende politiske film, men hans seneste forsøg på at kombinere det seriøse med det sorthumoristiske ender som en kedelig mellemvare«.

Filmmagasinet Ekko

Niels Jakob Kyhl Jørgensen:
»Her ligger der en skarp film. Men det er tit svært at få øje på den«.


Vinterbrødre

Instruktør: Hlynur Pálmason
Medvirkende: Elliott Crosset Hove, Lars Mikkelsen, Peter Plaugborg og Simon Sears m.fl.

Kort om filmen
Filmen »Vinterbrødre« vandt hovedprisen, New Talent Grand Pix, på Cph Pix i 2017. Dermed var der store forventninger til islandske Hlynur Pálmason, som har skabt en film om to brødre, hvor den yngste kæmper en indædt kamp for at blive holdt af. Filmen foregår en kold vinter på et øde kalkværk et sted i Danmark, hvor alt er sneklædt. Man følger arbejdernes hårde arbejde, rutiner og liv på værket og i minerne, men især broderens kamp, som ikke bliver mindre, da han forelsker sig i en pige på værket.

Berlingske

Jacob Wendt Jensen:
»Elliott Crosset Hove er vores guide. Ham vi skal mærke den mærkelige verden gennem, og jeg tøver ikke med at kalde ham dansk films nye lykkeamulet på skuespillersiden«.

Jyllands-Posten

Nanna Frank Rasmussen:
»Hvis Pálmason beslutter sig for at blive i Danmark og lave film (jo, bliv!), har vi fået endnu en stor auteur, der tilbyder originale, nær geniale greb på filmmediet, som vi har hungret efter så længe. Én ting er sikkert: Jeg skal se den igen«.

Politiken

Kim Skotte:
»Filmen er ekstremt fysisk. Helt tæt inde på kroppen. Det er en film, man kan mærke nærmest mase og mose sig op ad ens sanseapparat«.

Soundvenue

Sofie Lykke Stenstrop:
»Det er virkelig fantastisk, hvordan Maria von Hausswolffs elegante fotografering, i forening med et helt vanvittigt stærkt lyddesign, får den maskinelle arbejdsplads til at stråle i sin brutalitet – på samme måde som urkraft og skønhed forenes i et frådende vandfald«.


Tilbage til Montauk

Instruktør: Volker Schlöndorff
Medvirkende: Stellan Skarsgård, Nina Hoss, Bronagh Gallagher m.fl.

Kort om filmen
En romantisk drama, der handler om Max Zornan, der kommer tilbage til New York for at promovere sin nyeste roman, der handler om et stort romantiks drama, som fandt sted 17 år tidligere i samme by. Historien bygger over Max' eget liv, og skæbnen vil da også, at han netop møder sin gamle flamme Rebecca efter alle disse år. Max er gift nu, men mødet med Rebecca sætter gang i gamle følelser hos dem begge, og de beslutter sig for at tilbringe en sidste weekend sammen i en lille fiskerby på Long Island ved navn Montauk.

Politiken

Kim Skotte:
»(...) snakkesalig, langsom og lommefilosofisk«.

Filmmagasinet Ekko

Rasmus Stenbæk Iversen:
»Instruktøren og hans irske medmanuskriptforfatter Colm Tóibín, der også er romanforfatter, er ganske givet fortrolige med filmens intellektuelle kunstnermiljø, men det bliver trættende og selvforherligende at følge i længden«.