Overblik: Her er anmeldernes dom over ugens premierefilm (uge 48)

AOK har samlet en række af denne uges filmpremierer, som byder på alt lige fra norsk gys til dokumentar og familiefilm. Her få du et hurtigt overblik over anmeldernes dom.

Foto: PR

THELMA

Instruktør: Joachim Trier
Medvirkende: Eili Harboe, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen

Kort om filmen
Filmen »Thelma« er en overnaturlig thriller, der handler om den unge pige Thelma, der er kristent opdraget. Hun flytter til storbyen for at få sin drømmeuddannelse. Der møder hun også sin første kærlighed og opdager i den forbindelse, at hun besidder nogle skræmmende kræfter.

Berlingske

Jeppe Krogsgaard Christensen:
»Jeg vil (...) sige, at »Thelma« ikke bare er god, men brillant, eller hvad det nu er for klicheer, der bruges om det, der rækker ud over det forventede, det generiske og mainstreamede«.

Politiken

Kim Skotte:
»»Thelma« er et af de bedste og mest interessante nordiske gys til dato«.

BT

Michael Lind:
»Trier har lavet en foruroligende og smuk film om fornægtelse af identitet og begær. Undertrykte traumer indpakket i mystik, paranormale oplevelser og skønhed«.

Ekstra Bladet

»»Thelma« er en af den slags film, der bliver siddende i både krop og bevidsthed, hvor den bliver ved med at vokse længe efter rulleteksterne«.

Soundvenue

Thomas Spejlborg Sejersen:
»(...) en film, der rørende skildrer titelkarakterens voldsomme følelsesmæssige og eksistentielle kamp. Jordnært overrumplende, men til tider også for filosofisk og moralsk forvirret«.

Filmmagasinet Ekko

Samina Jakobsen:
»Thelma er bestemt seværdig. Men den er mere seværdig som en stilfuld genrehybrid end som et eksistentielt drama om en lesbisk piges frigørelsesproces«.


MASKINER

Instruktør: Rahul Jain

Kort om filmen
Dokumentaren foregår i Indien i et fattigt provinskvarter. Her følger man hverdagen på en stor tekstilfabrik. Man ser hvordan maskinerne kører og de arbejder monotone, og rytmiske holder de tandjule i gang dag ud og dag ind. Man ser hvordan børnearbejdere falde i søvn og næsten få fingrene i maskinen, men samtidig også hvordan de pangfarvede tekstiler rejser gennem maskineriet som en slags industriel musical. Der er ingen voice over eller underlægningsmusik i filmen, som er instillet til en Oscar for bedste dokumentarfilm ved uddelingen til februar 2018.

Berlingske

»(...) en film, man kan mærke og føle i kroppen, men som man alligevel undrer sig over balancen i. At sætte den op i en dansk biografsal er samtidig meget modigt tangerende det dumdristige«.

Jyllands-Posten

Katrine Sommer Boysen:
»(...) grunden til, at »Maskiner« fanger sit publikum, er, at den også er sindssygt smukt orkestreret, så stilen spiller sammen med indholdet. Der er lange, dialogløse scener, hvor kameraet blot viser de store maskiners mekaniske gang og menneskene, der reduceres, eller ophøjes om man vil, til maskiner, når de betjener dem«.

Soundvenue

Jannie Dahl Astrup:
»Der er ingen lette løsninger lige til højrebenet i »Maskiner«. Rahul Jain observerer og indfanger så dygtigt – både visuelt og auditivt – at du til sidst kan smage kemikalierne og trækker vejret i takt med maskinerne«.

Filmmagasinet Ekko

Jeppe Mørch:
»(...) den debuterende instruktør Rahul Jain har skabt en exceptionelt billedskøn film om velkendt uretfærdighed«.


PADDINGTON 2

Instruktør: Paul King
Stemmer: Mikkel Lomborg, Mads Christensen, Peter Zhelder, Ben Whishaw

Kort om filmen
En rigtig familiefilm om den nuttede veltalende bjørn Paddington. Her i toeren har Paddington nu boet hos familien Brown i London i tre lykkelige år. Han er endda begyndt at arbejde, så han kan købe den helt perfekte gave til sin tante Lucy på hendes 100 års fødselsdag. Der sker bare det, at når gaven er købt, bliver den stjålet på mystisk vis. Paddington tager sagen i egen hånd - gaven skal findes, så Lucy kan få sin gave.

Politiken

Søren Vinterberg:
»Historierne trodser al sund fornuft, ligesom humlebien tyngdeloven: Kræet flyver, og bamsen charmerer alligevel!«

Jyllands-Posten

Katrine Sommer Boysen:
»»Paddington 2« blander legende let animation og live action, og selv i den danske versionering føles dialogen troværdig og morsom«.

BT

Henning Høeg:
»Ligesom etteren er »Paddington 2« stopfyldt med den slags magisk filmstemning, der både kan ses og føles«.

Filmmagasinet Ekko

Nicki Bruun:
»»Paddington 2« minder gennem sin herligt naive titelkarakter publikum om, at smilet er den korteste vej mellem bjørne såvel som mennesker. Det sidste er velsagtens en banal pointe, men den præsenteres så oprigtigt og medfølende, at man til sidst er ved at briste af lykke«.