Overblik: Her er anmeldernes dom over ugens premierefilm (uge 47)

AOK har samlet en række af denne uges filmpremierer, som byder på alt lige fra Tove Janssons Mumi-univers i ny animationsfilm til den svenske »The Square«, der har vundet Cannes Guldpalmer. Her få du et hurtigt overblik over anmeldernes dom.

The Square

Instruktør: Ruben Östlund
Medvirkende: Claes Bang, Elizabeth Moss m.fl.

Kort om filmen

Den svensk film »The Square« modtog Guldpalmen i Cannes i år og fik dermed et kvalitetsstempel, der ville noget. Filmen handler om den kunstneriske Christian (spillet af Claes Bang), der er leder af et museum i Stockholm. Det næste kunstinstallationsprojekt museet skal åbne hedder »The Square«. Men mens, at Christian gør klar til udstillingen, udsættes han for tricktyveri på åben gade. Det finder han sig dog ikke i og vælger at tage sagen i egen hånd, sammen med sin assistent opsporer han derfor gerningsmandens lejlighedskompleks. Herefter tager han en række uheldige beslutninger og lancerer en PR-kampagne, der får lidt for meget opmærksomhed.

Berlingske

Louise Kidde Sauntved:
»Det hele pakket ind i en solid omgang kulsort kunst-satire, der gang på gang overrasker med absurde optrin, der er med til at udstille karakterernes blindhed overfor både egne privilegier og verden omkring dem«.

Jyllands-Posten

Katrine Sommer Boysen:
»Da rulleteksterne på Ruben Östlunds Guldpalme-vinder »The Square« efter knap to en halv times spilletid begyndte at rulle, havde jeg lyst til at se hele filmen om igen. Sådan har man det trods alt med de færreste helaftensfilm. Men »The Square« er ikke et minut for lang, ikke et minut for kort og i det hele taget en helt og aldeles perfekt film«.

Politiken

Kim Skotte:
»(...) en veloplagt og højtbegavet satire over kunstverdenen, moderne mediekynisme og det svenske socialkulturdemokrati. Ikke mindst er den også et portræt af det nordiske samfundsmenneske. Et selvironisk selvportræt slet og ret«.

BT

Michael Lind:
»Op i luften kastes emner som moral, krænkelseskultur, ytringsfrihed og selvcensur. Han lader scenerne ’tale’ og tage sin tid, og det er rart i en ellers hurtig verden. Hovedprisen i Cannes til Östlunds mesterværk er fuldt fortjent«.

Soundvenue

Christian Jess Mark:
»Det hele serveres på enormt underholdende vis, i nogle lidt løsrevne, men geniale enkeltscener. En absolut værdig (og sjældent sjov) Guldpalmevinder«.


MORDET I ORIENTEKSPRESSEN

Instruktør: Kenneth Branagh
Medvirkende: Johnny Depp, Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe og Daisy Ridley

Kort om filmen

»Mordet i Orientekspressen« er baseret på bogen af Agatha Christie, og handler om den excentriske detektiv, Hercule Poirot, der skal opklare et mord. Den døde er en anerkendt amerikansk forretningsmand, som har forbindelser til en sag om børnekidnapning, og som derfor har en masse potentielle fjender. Selve mordet sker ombord på Orientekspressen, hvilket betyder at alle ombord kommer med på Poirots liste over mistænkte samt vidner i sagen.

Berlingske

Jeppe Krogsgaard Christensen:
»(...) skal man sige noget pænt om Branaghs take på »Mordet i Orientekspressen« er det netop, at den er hyggelig på sådan en gammeldags måde«.

Politiken

Joakim Grundahl:
»Skuespillerne er smukt klædt i 30’ernes modetøj i de lækre kulisser, men de minder på mærkværdig vis om statister i ’The Branagh Show’«.

Jyllands-Posten

Nanna Frank Rasmussen:
»I begyndelsen får man gode fornemmelser af, at dette kan blive årets hyggelige julefilm, men det håb fryser langsomt, men sikkert til, som sneen falder tungere og tungere over Orientekspressen«.

BT

Henning Høeg:
»(...) Kenneth Branagh holder stilen, gør historien ære og bare for at holde selv de mest ihærdige Agatha Christie-fans på tæerne, så har han ændret den klassiske slutning ... bare en lille smule«.

Soundvenue

Kasper Løvborg:
»Kenneth Branaghs »Mordet i Orientekspressen«, hvor Hercule Poirots useriøst store overskæg er svært at abstrahere fra, er på ingen måde en vellykket filmatisering af Agatha Christies detektivroman«.

Filmmagasinet Ekko

Bo Tao Michaëlis:
»Det er bare en ringe film. Værre endnu. Overflødig, unødvendig«.


KOLOS PÅ LERFØDDER

Instruktør: John Jencks
Medvirkende: Roger Allam, Matthew Modine, Fiona Shaw m.fl.

Kort om filmen

»Kolos på lerfødder« er en komedie, der handler om poeten Ted Wallace, der engang var en meget succesfuld skribent, men i dag mere er en forsdrukken ældre herre, der har ladet succesen stige ham til hovedet. Det kan hans guddatter dog ikke accepterer, så hun sender ham på et rekreativt ophold på Swafford Hall i Norfolk, hvor der efter sigende udrettes mirakler. Ted får til opgave at afsløre, om stedet er hvad det giver sig ud for at være eller om galskaben i virkeligheden bunder i sektlignende forhold.

Berlingske

Jacob Wendt Jensen:
»Efterhånden som handlingen skrider frem bliver det stadig mere tydeligt, at materialet egner sig bedst til at være en bog (...) Roger Allam i hovedrollen forbliver giftig som filmens katalysator, men resten af persongalleriet er for tilfældigt til at fænge og alt for finurligt fremstillet til at interessere«.


MUMITROLDENES VINTER - BLIVER DET JUL I ÅR?

Instruktør: Ira Carpelan og Jakub Wronski
Stemmer: Allan Hyde, Caspar Phillipsen Linda Elvira m.fl

Kort om filmen

Animationsfilmen »Mumitroldenes vinter: Bliver det jul i år?« handler om de små hvide fantasivæsner fra Mumidalen. Filmen er baseret på universet fra de oprindelige Mumi-bøger af Tove Jansson. Den handler om, at vinteren er på vej, og mumitroldene derfor skal gøre sig klar til at gå i deres sædvanlige vinterhi. Men i år vil Mumi ikke sove vinteren væk. Han vil nemlig se, hvad der egentlig sker med Mumidalen, når vinteren kommer. Samt møder den mystiske gæst julen.

Jyllands-Posten

Katrine Sommer Boysen;
»Dukkeanimationen er fin og lige, som den skal være, og passer til den særlige nostalgiske stemning, som også præger de opdaterede versioner af Janssons fortællinger (...)«

Filmmagasinet Ekko

Ida Rud:
»(...) det er også en sær film, der på trods af kun 88 minutter er lidt langtrukken. Og hvem er kernepublikum? De små børn vil højst sandsynligt miste fokus, mens de voksne nok vil kede sig over de banale sandheder«.


Daddy's Home 2

Instruktør: Sean Anders
Medvirkende: Mark Wahlberg, Will Ferrell, Mel Gibson og John Lithgow

Kort om filmen

»Daddy's Home 2« fortsætter, hvor etteren slap og dermed vender Dusty og Brad tilbage. I denne omgang har far Dusty fået det til at fungere med sin tidligere rival, stedfar Brad, og begge har nye familier med stedbørn og koner. Men da julen står for døren, bliver de enige om at inviterer deres fædre på besøg, og det sætter den gode stemning på spil. Da Dusty og Brads fædre dukker op, står det nemlig klart, hvor forskellige de to er, og snart er en rivalisering om børnenes gunst uundgåelig.

Politiken

Joakim Grundahl:
»Mel Gibson er usjov som chauvinistisk alfahan, mens John Lithgow er bedre som Brads evigt kævlende far, der i enkelte far og søn-scener formår at hive et par kluk op fra mellemgulvet«.

BT

Henning Høeg:
»Som Brads far Don er John Lithgow suveræn og superfølsom. Og som Dustys far Kurt er Mel Gibson dobbelt så macho-agtig og fuldstændig forrygende og frygtløs«.