Overblik: Her er anmeldernes dom over ugens premierefilm (uge 46)

AOK har samlet en række af denne uges filmpremierer, som byder på alt lige fra dansk science fiction-drama til action adventure og dokumentar. Her få du et hurtigt overblik over anmeldernes dom.

Foto: PR

QEDA

Instruktør: Max Kestner
Medvirkende: Carsten Bjørnlund, Sofia Helin, Marijana Jankovic m.fl.

Kort om filmen:

QEDA er et dansk science fiction-drama, som foregår i København i år 2095. Der er ikke blevet værnet om miljøet og resultatet er, at havene er steget, og alt ferskvand er forsvundt. Der er dermed ikke noget håb for menneskehedens overlevelse med mindre efterretningschef Fang Rung finder en løsning. Man splitter derfor Rung i to personer gennem molekylærdeling, så hans ene halvdel, Gordon Thomas, kan bliver sendt tilbage til København år 2017. Der skal han finde videnskabskvinden Mona Lindkvist, som mistede banebrydende forskning, der kunne have løst klimakatastrofen.

Berlingske

Jeppe Krogsgaard Christensen:

»Det er, som om instruktør og manusforfatter er bange for, at publikum ikke kan følge med. Replikkerne er i hvert fald så forklarende og stive, at Carsten Bjørnlund, Sofia Helin, Marijana Jankovic og de øvrige skuespillere ikke kan få liv i deres karakterer«.

Politiken

Kim Skotte:
»De tekniske løsninger imponerer, men det virker stadig, som om der ikke har været nær nok penge (...). Når historien samtidig er mere kompleks og ambitiøs, end man kan realisere troværdigt på blot 87 minutter, sidder man tilbage i selskab med en lidt splejset vision«.

Jyllands-Posten

Katrine Sommer Boysen:
»I Max Kestners »QEDA« er der afgrundsdyb forskel på det narrative og det stilistiske i en grad, så man efterfølgende har fornemmelsen af at have set to film: En ufatteligt flot og æstetisk gennemført film og en virkelig dårligt fortalt historie, der stritter i alle og ingen retninger«.

BT

Michael Lind:
»Carsten Bjørnlund spiller begge roller fortrinligt, og især Marijana Jankovic og Stina Ekblad er gode i dette dystopiske drama med »Blade Runner«-vibes. Rigtig godt lavet med simple virkemidler«.

Ekstra Bladet

Henrik Queitsch:
»(...) som helhed forekommer »QEDA« altså noget uforløst. Handlingen tangerer det jappede (spilletiden er på blot 87 min.), og vi når aldrig rigtig at lære nogen af de rudimentære personer at kende så meget, at vi for alvor engagerer os i deres skæbner«.


GLASSLOTTET

Instruktør: Destin Cretton
Medvirkende: Brie Larson, Woody Harrelson, Naomi Watts m.fl.

Kort om filmen

Filmen er baseret på Jeanette Walls' selvbiografiske bog af samme navn. Den handler om den unge journalist Jeanette, der bor i New York og er en del af yuppie-eliten. En aften sidder Jeanette i en taxa på vej til en fin galla. Et kort øjeblik ser hun ud af vinduet og får øje på sine hjemløse forældre, der står og rodder i gadens skraldespande. Den episode sætter gang i minder fra en rodløs barndom i en dybt dysfunktionel familie med en utilregnelig mor og en intimiderende far.

Politiken

Kim Skotte:
»En sammensat familiehistorie baseret på journalisten Jeannette Walls’ memoirer,
»Glasslottet«, som lægger op til en kombination af rå realisme og sentimentalitet. Stjerneskuddet Brie Larson er Jeanette, mens den uimodståelige dysfunktionelle far spilles karismatisk af Woody Harrelson«.

Jyllands-Posten

Nanna Frank Rasmussen:
»Destin Daniel Cretton har konstrueret en sømløs fortælling og instrueret klassepræstationer ud af både Watts, Harrelson og Brie Larson, der spiller den voksne udgave af Jeanette«.

BT

Henning Høeg:
»Ligesom i
»Captain Fantastic« er historien vigtig. Men instruktør Destin Daniel Cretton skærer i den grad budskabet ud i pap, og derfor er det svært rigtigt at lade sig rive med«.

Soundvenue

Freja Dam:
»»Glasslottet« fortæller den virkelige historie om klummeskribenten Jeanette Walls' barske barndom, som filmen i vid udstrækning skildrer brutalt og gribende. Men filmen ødelægges fuldstændig af sin påklistrede og moralsk forkastelige slutning, der beder os tilgive omsorgssvigtet«.

Filmmagasinet Ekko

Lars Bukdahl:
»»Glasslottet« er virkelig god til at lade familielivets usikre balance mellem nærvær og svigt, overskud og underskud, svinge dynamisk og dramatisk, selv om dramatikken nu og da bliver rigeligt melodramatisk«.


EN UBEKVEM SANDHED 2

Instruktør: Bonni Cohen og Jon Shenk

Kort om filmen

Dokumentarfilmen »En ubekvem sandhed 2« er efterfølgeren til etteren af samme navn, som udkom for 10 år siden og fik gjort folk verden over opmærksom på, hvad klimaforandringer kommer til at betyder for verden på længere sigt. Her følger man den tidligere vicepræsident Al Gore og hører om folks ihærdige indsats for at få hans kamp realiseret. Man ser også, hvor tæt vi er på en revolution af energisektoren og de igangværende trusler, som miljøet stadig står overfor.

Berlingske

Louise Kidde Sauntved:
»Hvis »En ubekvem sandhed 2« kan være med til at rykke bare en millimeter ved den udvikling, fortjener den et stempel som »vigtig«. Hvis ikke, er den bare et sympatisk portræt af Al Gore«.

Politiken

Kristoffer Hegnsvad:
»(...) det er skræmmende, at indlandsisen er ved at smelte. Men også, at man ikke har kunnet finde på noget som helst visuelt betagende, fortællemæssigt besnærende eller karaktermæssigt charmerende i filmen«.

BT

Henning Høeg:
»(...) for hurtigt flyttes fokus til vicepræsidenten selv. Og man savner de mere chokerende og farverige advarsler, der gjorde etteren til en milepæl«.

Soundvenue

Daniel Pilgaard:
»(...) selv om »En ubekvem sandhed 2« – nøjagtig som den første – ikke er nogen decideret stor oplevelse i biografen eller dokumentarisk nyskabende, så er indholdet absolut værd at se og gøre sig klogere på«.

Filmmagasinet Ekko

Simon Johansen:
»Det er som at være til et foredrag og virker forældet. Det hjælper heller ikke, at den tidligere vicepræsident og præsidentkandidat iklædt sit stive politiker-jakkesæt ikke just er nogen karismatisk hovedperson. Helt i søvn falder man dog ikke. Filmen følger den ukuelige Gore rejse kloden rundt, hvor han besøger de udsatte steder. Det er opløftende, at filmen også bevæger sig i håbefulde retninger«.


JUSTICE LEAGUE

Instruktør: Zack Snyder
Medvirkende: Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller m.fl.

Kort om filmen

Superheltefilmen »Justice League« foregår nogle måneder efter opgøret i filmen »Batman v Superman: Dawn of Justice« og er den femte superheltefilm i serien. I denne film samles de største helte for at bekæmpe en ny fjende, da verden er i større fare end nogensinde før. Batman allierer sig med Wonder Woman og sammen rekrutterer de et helt nyt hold af superhelte til at redde verden og bekæmpe ondskaben. Men måske er det allerede for sent at redde planeten fra et angreb af katastrofiske proportioner.

Berlingske

Louise Kidde Sauntved:

»»Justice League« er ikke en helt dårlig start. Bare DC vil huske på, at »mere« og »flere« ikke nødvendigvis er lig med »bedre««.

Jyllands-Posten

Frederik Asschenfeldt Vandrup:
»(...) filmen er rent strukturelt stort set splittet til atomer med de mange personer, der skal introduceres og finde på plads i Justice League-teamet. Man tilgiver dog meget, når Flash-figurens funktion som comic sidekick (ham med de sjove replikker) sætter gang i grinet (...)«

Politiken

Joakim Grundahl:
»I »Justice League« forsøges hver karakter tegnet op med fortid og traumer, men stregen er så tynd og sjusket, at man glemmer at se nærmere efter«.

BT

Michael Lind:
»Ben Affleck er klart blevet en bedre Batman, Gal Gadot er stadig lige skøn som Wonder Woman, og der er godt gensyn med Diane Lane, Amy Adams og Connie Nielsen«.

Ekstra Bladet

Henrik Queitsch:
»Lader man være med at tænke alt for meget over tingene - hvilket der bestemt heller ikke bliver lagt op til - kan man sikkert godt lade sig underholde af løjerne og de mange højtråbende effekter - selv om sidstnævnte som hovedregel er et tegn på, at man absolut intet har at sige«.

Filmmagasinet Ekko

Jens Steinicke Kjær:
»Den sitrende kemi blandt de medvirkende på verdens ældste superheltehold bringer filmen sikkert i land, også i den lige rigeligt samlebåndsgenererede sidste akt. Hvis kemien fortsætter, og Snyder vælger den rigtige skurk, kan han måske nå toppen af superheltegenren med Justice League: Part 2, hvor han igen skal sidde bag roret«.