Overblik: Her er anmeldernes dom over ugens premierefilm (uge 4)

AOK har samlet tre af denne uges filmpremierer, som byder på film om Churchill, skøjte-fejde og tysk dokumentar. Her få du et hurtigt overblik over anmeldernes dom.

Margot Robbie spiller Tonya Harding i filmen »I, Tonya«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Foto Nordisk Film

I, Tonya

Instruktør Craig Gillespie
Medvirkende: Margot Robbie, Allison Janney

Kort om filmen

I dette komedie-drama følger man skøjteløberen Tonya Harding, der var en af verdens bedste i 80erne og 90erne. Man får et indblik i hendes opvækst med en hård mor, hvor hun kæmper om at nå til tops i skøjteverdenen. Samtidig giver filmen et tilbageblik på et af de største sportsdramaer mellem skøjteprinsesserne Nancy Kerrigan og netop Tonya Harding.

Berlingske

Louise Kidde Sauntved:

»Netop det oprigtigt bankende hjerte gør det muligt at skifte direkte fra lattervækkende interview-stumper i falsk dokumentarstil, over svimlende skøjtescener, til mere alvorlige scener om vold og svigt, uden at det på noget tidspunkt føles falsk eller forceret. Det er alt sammen en del af samme historie. Og samme film«.

BT

Michael Lind

»Instruktør Craig Gillespie (som også stod bag den lune og fantastiske ’Lars and the Real Girl’ i 2007), har lavet en fræk, energisk, farverig og underholdende outsider-film om den berømte og berygtede skøjteskandale, USAs klasseskel og om fans og mediers trang til helte og skurke«.

Politiken

Joakim Grundahl:

»At Steven Rogers så også kan fortælle den historie som en komedie med seriøs risiko for latterkrampe, er endnu en bedrift, der gør ’I, Tonya’ til noget særligt«.

Soundvenue

Lise Ulrich:

»Formidable Margot Robbie skøjter sig til tops på Hollywoods stjernehimmel i Craig Gillepsies semibiografiske komedie om optakten til en af 90’ernes største skandaler i amerikansk sport«.

Ekko

Bo Tao Michaëlis:

»Filmen viser fragmenter af en formørket nation, hvor lussinger sidder løst og en skyder altid er lige ved hånden, og hvor fundamentalister er født og døbt med dyb skepsis til overklassens verden af kendsgerninger og fakta«.

Jyllands-Posten

Katrine Sommer Boysen:

»Det ligger i titlen, at det er Tonya Hardings film. Det er hendes vidnesbyrd, og virkelighedens Harding kommer fornemt til udtryk gennem Margot Robbies imponerende portræt«.


Et tysk liv


Instruktører: Christian Kröner, Olaf S. Muller, Roland Schrotthofer og Florian Weigensamer
Dokumentarfilm

Kort om filmen

Filmen handler om tyske Brunhilde Pomsel, der var sekretær for propagandaminister Joseph Goebbels. I filmen fortæller hun om sine oplevelser og egne indtryk fra sit liv og arbejde.

Politiken

Kim Skotte:

»Hvad der gør »Et tysk liv« til så vigtigt et vidnesbyrd, er, at den ikke handler om skyld eller uskyld, men om passiv medskyld«.

Berlingske:

Kristian Lindberg:

»Jeg er bange for, at et ungt publikum vil sluge hendes uskyldshistorie råt, og at den falder alt for godt ind i en nutidig tysk fortælling om, at tyskerne skam også var ofre. Der er absolut fornuft i at lade denne fascinerende kvinde fortælle i en monolog, men selvfølgelig har instruktørerne spurgt, klippet og arrangeret det hele«.

Soundvenue

Jannie Dahl Astrup:

»»Et tysk liv – Goebbels sekretær« er et unikt og nuanceret vidnesbyrd om den farlige medløbermentalitet, der kan bane vej for et diktatur. En klog og forbilledligt monteret dokumentarfilm, der lader sin hovedperson og det historiske materiale tale for sig selv«.

Ekko

Rasmus Stenbæk Iversen:

»Et tysk liv er meget afdæmpet og enkelt opbygget. Men samtidig er den dyb og bevæger sig om en stadig relevant og kompliceret tematik«.

Ekstra Bladet

Henrik Queitsch:

»I »Et tysk liv« får Pomsel uden afbrydelser lov til at fortælle sin version af historien - som altså er set med gevaldige skyklapper på - samtidig med at interviewet krydsklippes med arkivmateriale fra krigen. Heriblandt nogle scener fra den jødiske ghetto i Warszawa, der hører til blandt de ubehageligste jeg har set fra krigen - hvilket ikke siger så lidt«.

 


Darkest Hour

Instruktør: Joe Wright
Medvirkende: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas

Kort om filmen

Britisk drama med Gary Oldman i hovedrollen som Winston Churchill. Filmen følger Churchill i begyndelsen af 2. verdenskrig, hvor hans beslutninger om krigsførelse kan få konsekvenser for nationen. En invasion er nær, og filmen handler om de skæbnetunge dage i 1940, hvor engelske politikere vaklede mellem modstand og underkastelse.

Berlingske

Jeppe Krogsgaard Christensen:

»Oldmans succes er også afgørende for filmen. Alt er lagt over på ham. På hans stemme, mimik, gestik og ord, ord, ord. Ja, det er i den grad en ordfilm. Og den fungerer på de præmisser. Men mænd der taler, mænd der sidder, mænd der går, mænd der skriver. Der er bare grænser for, hvor medrivende en film, det kan blive til. I hvert fald når historien er så velkendt, som den er her«.

Soundvenue

Freja Dam:

»Årets store Oscar-favorit Gary Oldman leverer en imponerende, men prangende og pompøs præstation som Winston Churchill i Joe Wrights ligeledes dygtige, men lidt for forudsigelige og gammeldags historietime om Storbritanniens involvering i Anden Verdenskrig«.

Ekko

Bo Tao Michaëlis:

»Filmen rokker ikke ved Churchill-myten, men er alligevel ganske underholdende. Endnu en nostalgisk sang om dengang Storbritannien stod helt alene, og sådan set havde det bedst med det«.

Ekstra Bladet

Henrik Queitsch:

»Men selv om udfaldet er velkendt, er vejen dertil spændende som en veldrejet krimi. Ikke mindst på grund af Gary Oldmans fuldstændig forrygende indsats som den drikfældige, depressive og koleriske - men også lynende begavede og veltalende - Winston Churchill. Der er tale om et af højdepunkterne i en karriere fyldt med blændende præstationer«.