Outlandish hitter med PH

Politisk indspark i indvandrerdebatten eller bare et musikalsk lykketræf? Outlandish' nyfortolkning af PHs klassiker »Man binder os på mund og hånd« er blevet landets næstmest spillede sang i radioen.

Outlandish'nyfortolkning af »Man binder os på mund og hånd« er det næstmest spillede nummer på de danske radiostationer, kun overgået af Thomas Helmigs seneste single. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Poul Henningsens revyvise »Man binder os på mund og hånd« gik i 1940 igennem den tyske besættelsesmagts censur. Det var i en tid, hvor alt blev censureret, og ytringsfriheden var en skrøbelig størrelse.

På overfladen ser Henningsens originalvise (med musik af Kai Normann Andersen og fremført af Liva Weel) da også ganske uskyldig ud - de første vers rummer et opgør med ægteskabets normer, mens sidste vers hylder den frie ånd, tanke, ord og handling.

I Outlandish' nye version findes det ægteskabelige tema kun i de fire første linjer. I stedet har de skabt et helt nyt nummer på baggrund af Henningsens begavede angreb på nazisterne i sidste vers.

Resultatet er så eminent og iørefaldende, at nyfortolkningen lige nu er det næstmest spillede nummer på de danske radiostationer, kun overgået af Thomas Helmigs seneste single.

Outlandish' forsanger og musikalske motor, Isam Bachiri, har tidligere benyttet større musikbegivenheder, bl.a. TV-transmitterede shows som Danish Music Awards og senest Rock'n'Royal, til at kritisere såvel regeringen Anders Fogh Rasmussen som Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaards syn på indvandrere, nydanskere m.fl.

Aktuel igen
I den sammenhæng bliver PHs tekst igen både aktuel og sprængfarlig, bl.a. i linjer som »Man binder os på mund og hånd, men man kan ikke binde ånd, og ingen er fanget, når tanken er fri« og »Glad ved hver en venlighed, men uden tro, at det bliver ved, søge fred i det vi ved, at vi har ingen krav på fred, man binder os på mund og hånd« og ikke mindst: »Den som holder sjælen rank, kan aldrig blive træl, ingen kan regere det, vi bestemmer selv, man binder os på mund og hånd ...«.

Berlingske Tidende ville gerne have spurgt Isam Bachiri om valget af PH-sangen. Herunder naturligvis om det iboende, uomgængelige politiske budskab. Men Outlandish, tre andengenerationsindvandrere fra Brøndby Strand, er lige nu i studiet for at arbejde med deres tredje album og ønsker ifølge deres pladeselskab BMG ikke at kommentere udgivelsen af »Man binder os på mund og hånd«, der først på mandag bliver kommercielt tilgængelig på en single.