Oscar-uddelingen har indført Zoom-forbud. Nu er uddelingen i strid modvind: Bare ikke herhjemme

Oscar-nominerede er blevet stillet et ultimatum. Tag til Californien og deltag fysisk i prisfesten på trods af karantænekrav. Eller overlev uden at deltage ved prisuddelingen. Det sker, fordi Oscar-uddelingen har besluttet, at ingen nominerede kan deltage over videotjenesten Zoom.

»Druk«-instruktør Thomas Vinterberg og de øvrige nominerede kan kun deltage i Oscar-uddelingen, hvis de vælger at troppe op i Dolby Theatre i Los Angeles, hvor uddelingen vanen tro løber af stablen. Med andre ord: Ingen kan deltage på Zoom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zentropa

Videotjenesten Zoom, der digitalt kan forbinde mennesker fra nær og fjern, har været en redningsplanke under coronakrisen.

Men nu trækker Oscar-uddelingen, der finder sted i april, en streg i sandet. De nominerede kan kun deltage i prisfesten, hvis de vælger at troppe op i Dolby Theatre i Los Angeles, hvor uddelingen vanen tro løber af stablen. Med andre ord: Ingen kan deltage via Zoom eller andre videotjenester.

Amerikanske medier som Variety beskriver, hvordan Oscar-uddelingen er kommet i strid modvind på grund af kravet. For det vil gøre det vanskeligt for udenlandske nominerede at deltage.

Thomas Vinterberg, filminstruktør

»Jeg er i skrivefasen lige nu. Og selvfølgelig kan jeg i moderne tider gøre det på et hotelværelse et sted i USA.«


Det skyldes, at det er påkrævet, at personer, der ankommer til Californien, skal gå i karantæne. Ifølge Variety forlyder det, at Oscar-akademiet vil bede nominerede om at gå i karantæne mellem fem og 14 dage før prisfesten.

For personer, der rejser til USA, vil det også betyde, at de skal gå i karantæne, når de vender retur til hjemlandet. Ifølge Variety vil det medføre, at filmproduktioner kan blive sat i bero mellem ti og 30 dage.

Vinterberg vil dukke op

For nylig blev det meldt ud, at den danske film »Druk« er med i opløbet om at vinde prisen for bedste udenlandske film. Og ganske historisk er Thomas Vinterberg, filmens instruktør, blevet nomineret til bedste instruktør. Det er første gang, det sker for en dansker.

Til mediet Deadline fortæller Thomas Vinterberg, at han op til prisuddelingen har tænkt sig at gå i karantæne i ti dage.

»Vi prøver at finde ud af det,« siger han og understreger, at han arbejder på et nyt manuskript.

Et arbejde, han kan udføre hvor som helst.

»Jeg er i skrivefasen lige nu. Og selvfølgelig kan jeg i moderne tider gøre det på et hotelværelse et sted i USA. Jeg er nysgerrig på, hvordan showet vil være, og hvor mange af os der kommer til at være der. Hvis jeg kan gøre det på lovlig vis, vil jeg dukke op,« siger han.

Thomas Vinterberg i selskab med blandt andre Magnus Millang og Susse Wold, da Oscar-nomineringerne tikkede ind. Vinterberg fortæller nu, at han rejser til USA for at deltage i prisuddelingen, hvis det bliver muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

»Helt fantastisk«

Sisse Graum Jørgensen, der er producer på »Druk«, fortæller til Berlingske, at hun i modsætning til tonen i de amerikanske medier er glad for det standpunkt, Oscar-akademiet har taget.

»Jeg synes, det er helt fantastisk, at Oscar-akademiet i denne tid, hvor alt er så utrolig besværligt på grund af covid-19-situationen, fastholder at lave et fysisk arrangement for de nominerede, der kan deltage. Det bliver en begivenhed i en tid, hvor der er meget lidt underholdning. Oscar-akademiet er så professionelt, og at det har sat sig grundigt ind i situationen. Hvis de gør dette, er der en god grund til det. Jeg synes, man skal tage hatten af for det.«

Sisse Graum Jørgensen fortæller, at holdet bag »Druk« ikke fuldstændig har taget stilling, om de rejser til Californien i USA for at deltage i uddelingen.

»Nu vil vi vente på de guidelines, der kommer fra akademiet. Men der er ingen tvivl om, at det ikke bliver en Oscar-uddeling med et fyldt Dolby Theatre, som vi kender det,« siger Sisse Graum Jørgensen.