Oscar-show ramt af stort seer-frafald

Det store amerikanske Oscar-show er ramt af en alvorlig nedgang i seertallet. 19 procent færre end sidste år så årets Oscar-uddeling. Spørgsmålet er, om der er tale om politisk boykot eller ændrede TV-vaner.

Den mexicanske instruktør Guillermo del Toro modtager prisen for bedste film ved årets Oscar-show. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON

26,5 millioner TV-seere så med, da årets Oscar-uddeling blev vist søndag aften amerikansk tid. Dette er en nedgang på 19 procent i forhold til sidste år, hvor 32,9 millioner fulgte showet på TV. Også i år var det komikeren Jimmy Kimmel, der var vært.

Ligegyldigt hvilke målinger amerikanske medier undersøger, viser tallene, at der er tale om en kraftig nedgang i Oscar-showets seertal. Der er i USA tilsyneladende en række forklaringer på, at nedgangen er så massiv. Man peger blandt andet på, at mange forventede, at »The Shape of Water« ville vinde prisen for bedste film, og at der således ikke var megen spænding i årets show.

Andre peger på, at der generelt er krise for store show, der normalt sendes via kabel-TV, men nu ofte ses via digital streaming, der ikke måles. Der er også iagttagere, der peger på, at Hollywood og mange medier agerer tiltagende politisk og anti-Trump, og at mange amerikanske vælgere ikke bryder sig om politisering af underholdningsindustrien – uanset hvilken politisk holdning de har.

Endelig peger nogle på, at de mest populære amerikanske film ikke var med i kapløbet om Oscar-priser, og at mange ikke gider at følge et show, der uddeler priser til relativt smalle film.

Det mest populære show var i 2014, hvor der var hele 43,7 millioner, der så med, da værten, Ellen DeGeneres, uddelte bedste film-prisen til »12 Years a Slave«.

Netmagasinet Fortune peger på, at den mest sandsynlige faktor bag de hastigt faldende seertal er ændrede TV-vaner, fordi mange nu streamer digitalt, og at disse seere ikke medtages i målinger i modsætning til kabel-TV-seere. Fortune peger på, at også andre store TV-show som eksempelvis Super Bowl har lavere seertal end tidligere.

Der er dog også kommentatorer, der peger på, at det politiske aspekt har en effekt på seertallene.

Jonah Goldberg skriver i det konservative National Review, at den politisk korrekte film »The Shape of Water« kan have skræmt seere væk:

»»The Shape of Water« er næsten sovjetisk i sin forudsigelighed. Heltene er personer i yderkanten af det »hvide« amerikanske samfund. Heltinden er en latinamerikansk stum rengøringskone, mens hendes heltmodige ven er en bøsse, der smadres af en habitklædt chef fra det borgerlige samfund og af kapitalismen. Og så er der den afrikansk-amerikanske kvinde i et dysfunktionelt ægteskab og en hemmelig sovjetisk agent. Forbryderne er alle hvide mænd og kvindehadere i det militærindustrielle kompleks.«

Avisen Daily Mail skriver, at årsagen ifølge ytringer på de sociale medier ganske enkelt er, at showet var kedeligt og forudsigeligt, og at værten, Jimmy Kimmel, ikke var morsom.

Her følger en liste over seerantal, film og værter:

2018: 26,5 millioner, »The Shape of Water« (vært: Jimmy Kimmel)
2017: 32,9 millioner, »Moonlight« (vært: Jimmy Kimmel)
2016: 34,4 millioner, »Spotlight« (vært: Chris Rock)
2015: 37,3 millioner, »Birdman« (vært: Neil Patrick Harris)
2014: 43,7 millioner, »12 Years a Slave« (vært: Ellen DeGeneres)
2013: 40,3 millioner, »Argo« (vært: Seth MacFarlane)
2012: 39,3 millioner, »The Artist« (vært: Billy Crystal)
2011: 37,9 millioner, »The King’s Speech« (vært: Anne Hathaway/James Franco)
2010: 41,3 millioner, »The Hurt Locker« (vært: Steve Martin/Alec Baldwin)
2009: 36,3 millioner, »Slumdog Millionaire« (vært: Hugh Jackman)
2008: 32,0 millioner, »No Country For Old Men« (vært: Jon Stewart)
2007: 40,2 millioner, »The Departed« (vært: Ellen DeGeneres)
2006: 38,9 millioner, »Crash« (vært: Jon Stewart)
2005: 42,1 millioner, »Million Dollar Baby« (vært: Chris Rock)
2004: 43,5 millioner, »The Lord Of The Rings: The Return of the King« (vært: Billy Crystal)
2003: 33,0 millioner, »Chicago« (vært: Steve Martin)
2002: 41,8 millioner, »A Beautiful Mind« (vært: Whoopi Goldberg)
2001: 42,9 millioner, »Gladiator« (vært: Steve Martin)