Oscar-formand efter racekritik: Der skal ske ændringer

"Jeg er sønderknust," siger formanden for Oscar-akademiet, mens flere sorte skuespillere og instruktører vil boykotte årets Oscar-show for kun at nominere hvide.

Spike Lee - godt og grundigt træt af den amerikanske filmbranche og akademiet bag Oscar-nomineringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårligt var dette års Oscar-nomineringer læst op torsdag i sidste uge, før de første protester over manglende nomineringer af sorte begyndte at strømme ind. Og reaktionerne er ikke blevet mildere i dagene siden.

Senest har den sorte filminstruktør Spike Lee erklæret, at han og fruen ikke har tænkt sig at dukke op til Oscar-uddelingerne den 28. februar. Instruktøren af blandt andet »Do the Right Thing« fik i november en æres-Oscar ved et særarrangement i Hollywood, men efter det amerikanske akademis manglende vilje til at tage sorte skuespillere og filmfolk i betragtning til Oscars, bliver han hellere væk fra showet i februar.

»Hvordan kan det lade sig gøre, at for andet år i træk er samtlige 20 indstillede skuespillere hvide. For slet ikke at tale om de andre kategorier. Fyrre hvide skuespillere på to år og ingen farvede. Vi kan ikke spille skuespil?  WTF!!« lyder det i Spike Lees opdatering på Instagram.

Instruktøren understreger, at det ikke er nogen tilfældighed, at han skriver på Martin Luther King jr.s fødselsdag.

»Dr. King sagde »Der kommer en tid, hvor man må stå fast på et standpunkt, der hverken er sikkert, politisk eller populært, men man må tage det, fordi ens samvittighed siger, at det er rigtigt,« citerede Spike Lee den sorte borgerrettighedsforkæmper. Det var i øvrigt ikke blot akademiet bag Oscar-nomineringerne, det var galt med, mente Spike Lee, men hele den amerikanske filmindustri.

»Det er nemmere for en sort mand at blive præsiden i USA end at blive præsident for et af de store filmstudier.«

Tidligere har blandt andre Will Smiths hustru, skuespilleren Jada Pinkett Smith erklæret, at hun boykotter Oscar-showet, med en beklagende hilsen til vennen, den sorte komiker  Chris Rock, der er vært på showet.

Stormen af protester fik tirsdag morgen præsidenten for Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Cheryl Boone Isaacs, der selv er afro-american, til at erklære, at der skulle ske ændringer i sammensætningen af det knap 6.000 mands store akademi, så man nåede større diversitet.

»Jeg er både sønderknust og frustreret over manglen på inklusion. Det er en vanskelig, men vigtig diskussion, og det er på tide, at der sker store ændringer,« sagde akademi-formanden i en længere  erklæring. Over for Hollywood Reporter påpegede hun skævhederne i den amerikanske filmindustri, men mente også, at akademiet havde et ansvar i et år, hvor i hvertfald 4-5 film havde farvede skuespillere, der burde komme på tale.

Blandt andet Spike Lees egen »Chi-Raq«, »Concussion« med Will Smith, »Creed« med Michael B. Jordan i hovedrollen, »Beasts of No Nation« (Idris Elba) og »Straight Outta Compton« om rappergruppen NWA.

Ironisk nok er der faldet en Oscarnominering af til »Creed«, hvor den bare gik til Sylvester Stallone, og også til »Straight Outta Compton«, hvor både instruktør og de fleste skuespillere er sorte. Nomineringen her gik bare til manuskriptforfatteren - som er hvid. Det har ikke ligefrem formildet de sorte kritikere af film-parnasset.

»Black people can't even get nominated for the movies about black people... ,« som den politiske kommentator Joy Reid udtrykte det på Twitter.