»Oscar-favoritten er en »fake« film«

Den 14 gange Oscar-nominerede »La La Land« bliver anklaget for at hylde narcissisme. Information går forrest i Melodi Grand Prix-dækning og finder opskriften på en vindersang. Kvinderne dominerer litteraturpriserne. Her er kulturnyhederne.

ccc Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God fredag - så er kulturnyhederne klar. Weekenden truer, og det gør to store, kulørte kulturbegivenheder også. Der er nemlig både Melodi Grand Prix og Oscar-fest i horisonten.

Lad os starte med det sidste. Som mange sikkert har bemærket ligner musicalfilmen  »La La Land« på forhånd en klar vinder. Filmen er nomineret til hele 14 priser - heriblandt de mest prestigefyldte. Det er kun sket to gange før i Oscar-historien, da »All about Eve« (1950) og »Titantic« (1997) opnåede et tilsvarende antal nomineringer.

Anmelderne er da også ellevilde med »La La Land« og har kastet om sig med stjerner, hjerter og rosende ord. Her på Berlingske skrev filmanmelder Louise Kidde Sauntved blandt andet:

»»La La Land«er med andre ord lige så intelligent, refleksiv og tankevækkende som den er sød, smuk og forførende. En jazzet hyldest til musicals, kærlighed og håb, der – hvis der overhovedet er retfærdighed til – burde sparke nyt liv i musicalgenren. Hvis nogen ellers tør kaste sig ud i en disciplin, hvor barren fra starten er sat så højt, som det er tilfældet her.«

Men der er også nogle, der er sure.

I den toneangivende britiske avis The Guardian kalder skribent og TV-producent David Cox - der generelt gerne udtrykker sin mening i de største internationale aviser - det for intet mindre end en katastrofe for både Hollywood og os andre, at »La La Land« vil blive hyldet natten til søndag.

Helt overordnet mener han, at »La La Land« er en fortælling om to narcissister, der sætter sig selv først. David Cox er på ingen måde imponeret over karaktertegningen, og han mener ligefrem, at Ryan Goslings karakter, Sebastian, er så bondsk og ufølsom, at han burde blive tiltalt for det. Han angriber også musicalfilmen for at være fyldt med både mansplaining og whitesplaining.

»Oscar-favoritten er en »fake« film. Hvis du prikker din finger gennem glasuren, finder du ingen kage nedenunder - intet hjerte, ingen sjæl, ingen glæde, ingen varme og intet forunderligt,« skriver David Cox i The Guardian, hvor han også konkluderer, at »La La Land« er en film af vor tid:

»Med al vores pleje af os selv, selvpromovering, clicktivism, twitterstorme, sexts og selfies er vi alle narcissister nu.«

Du kan se traileren til »La La Land« her:

Og nu, mens vi er ved det selvoptagede, så er Danmark i øvrigt pænt repræsenteret til Oscar-uddelingen, hvor Martin Zandvliets »Under sandet« kan ende med en statuette for bedste udenlandske film, mens Aske Bang er nomineret for sin kortfilm »Silent Nights«. I løbet af indeværende uge kom det også frem, at sidstnævnte skal lave en spillefilm over Kristian Bang Foss’ roman »Døden kører Audi«.

Før Oscar-statuetterne bliver uddelt natten til mandag dansk tid, skal det danske håb til det internationale Melodi Grand Prix findes. Det sker traditionen tro lørdag aften, og grand prix-eksperter har i Berlingske peget på tre solister som favoritter.

Og det er skam ikke kun her i den borgerlige del af pressen, at vi beskæftiger os med Melodi Grand Prix. Information har dedikeret flere avissider til sangkonkurrencen i et forsøg på at kortlægge opskriften på en vinder. Efter at have set nærmere på sidste 30 års vinderne, når avisen blandt andet nået frem følgende:

- Kønnet har ikke den store betydning.

- Solister vinder oftest.

- Hellere dansere end band på scenen.

- 21 procent af vindersangene går en hel eller halv tone op til sidst.

- Vindmaskinen er overvurderet som våben til sejr.

- »Modsat sit offentlige ry som en farverig glimmerfest bliver Melodi Grand Prix som regel vundet af sangere indhyllet i nationalfarven: sort.«

Og mens vi stadig befinder os i den kulørte ende af kulturlivet, vil kulturnyhederne gerne bringe en servicemeddelelse: Hvis du ikke har ambitioner om at se den af anmelderne så sønderskudte »Fifty shades - I mørket«, men alligevel er lidt nysgerrig, så bør du læse »Jeg har set »50 shades - I mørket«, så det behøver du ikke«heartbeat.dk, hvor den blandt andet lyder sådan her:

»Mr. Grey vil gerne have Anastasia tilbage. DET kan der ikke blive noget af, siger Anastasia. Men Mr. Grey vil rigtigt gerne. Så siger Anastasia, at der er alt for mange hemmeligheder mellem dem. Mr. Grey tænker lidt og siger så: »Min mor var på crack. Så kan du selv gætte resten«. Her ville det korrekte svar nok være: »Arh… det må du sgu godt lige uddybe,« men Anastasia siger bare: »Hvor er jeg glad for, at du fortæller mig om det.« Det er ikke første gang, at man får mistanke om, at manuskriptforfatteren simpelthen aldrig har hørt andre mennesker tale sammen.«

I den mere litterære del af kulturlivet er der gang i en masse prisuddelinger. Berlingske har netop offentliggjort de nominerede Læsernes Bogpris, og du kan stemme med her:

Politiken har netop udråbt Merete Pryds Helle som vinder af Politikens Litteraturpris, og Nordisk Råd har også offentliggjort de nominerede til den nordiske organisations meget prestigefulde litteraturpris. De to danske nominerede er Christina Hesselholdt for »Vivian« og Kirsten Thorup for »Erindring om kærligheden«, og det er ikke kun fra dansk side, at kvinderne er stærkt repræsenteret. Ni af de i alt 12 nominerede forfattere er nemlig kvinder, hvilket er usædvaligt.

Endelig er det jo fastelavn i weekenden, og hvis kostumet endnu ikke er på plads, så lad være med at satse på Donald Trump. Dels vil det ikke være et særligt originalt valg, dels kan det blive svært at opstøve udstyret:

Og hvis du helt har tænkt dig at dropppe fastelavn og eksemplevis pønser på at gå ud og se noget musik, så klæd dig let på, hvis turen går til Royal Arena. Som Berlingske skrev tidligere på ugen, kan det knibe med at få en plads i garderoben.

God lille lørdag aften og god weekend - kulturnyhederne er tilbage på mandag.