Orkester på vej til Folketingssalen

Dansk Folkeparti kalder kulturministeren i hasteforespørgsel for at teste flertallet for bevarelse af DR UnderholdningsOrkestret. DF er usikker på Enhedslisten, som nu siger, at partiet kun vil stemme for bevarelse, hvis DR får tilført flere penge.

Kulturminister Marianne Jelved (R) efter mødet tirsdag  i Kulturudvalget om nedlæggelsen af DR-UnderholdningsOrkestre. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er Enhedslisten ved at ændre holdning i kampen for at bevare DR UnderholdningsOrkestret?

Det frygter Dansk Folkeparti, som derfor har indkaldt kulturminister Marianne Jelved (R) til en hasteforespørgsel i Folketingssalen i næste uge for at teste holdningerne.

»Jeg vil afprøve, om flertallet stadigvæk holder. Der har været forskellige meldinger her på det seneste, blandt andet fra Enhedslisten. Vi er blevet bange for, om de er blevet banket på plads af regeringen, og sådan en hasteforespørgselsdebat i salen kan jo afdække, om de fortsat vil bevare DR UnderholdningsOrkestret,« siger kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF).

Udover at presse Enhedslisten til igen at melde partiets ståsted klart ud vil Alex Ahrendtsen også have Marianne Jelved til at forklare sig fra Folketingets talerstol. Han mener nemlig, det var en aftale, at DR UnderholdningsOrkestret skulle være en del af DRs public service-aftale.

Et politisk flertal bestående af de borgerlige partier og Enhedslisten har hidtil været modstandere af lukningen, og derfor mødtes kulturudvalget tirsdag med kulturministeren. Hun medbragte et kompromisforslag, men det lykkedes ikke at nå til enighed.

Enhedslisten meldte ud, at det ikke var bydende nødvendigt for partiet, at selve UnderholdningsOrkestret fortsætter, men at man måske kan se på en anden udgave.

Derefter foreslog partiet at genåbne medieforliget og se på at finde flere penge til DR, hvilket Venstre og de Konservative dog blankt har afvist.

Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, siger til Politiken, at partiet kun vil lægge stemmer til at bevare DR UnderholdningsOrkestret, hvis pengene kommer udefra. Altså at DR får flere penge.

Arbo-Bæhr er dog åben over for, at eventuelle overskydende licensmidler kan gå til DRs musikplan og dermed til UnderholdningsOrkestret.»Hvis det er godt nok for DR, yes. Vi skal bare kunne finansiere det, så der ikke bliver skåret mere ned på DR,« siger han til Politiken.

»Erstatnings-UnderholdningsOrkester«

Kulturministerens forslag til at løse sagen om DR UnderholdningsOrkestret falder heller ikke i god jord hos næstformanden i DRs bestyrelse, Ole Hyltoft, der kritiserer forslaget for at være »kunstnerisk uforsvarligt«.

Forslaget er ellers skrevet ud fra beregninger, som DR selv har foretaget, sagde kulturministeren efter mødet i kulturudvalget.

»Man får ikke et kunstnerisk hold til at fungere ved at lade musikerne være snart det ene sted og snart det andet sted,« siger Ole Hyltoft, der er valgt ind i DRs bestyrelse for Dansk Folkeparti.

Næstformanden forholder sig kritisk til den del af forslaget, som går på, at der, i stedet for DR UnderholdningsOrkestret, skal oprettes et nyt kammerorkester under DR SymfoniOrkestret.

Det skal gøres ved at ansætte 20 musikere fra DR UnderholdningsOrkesteret i DR SymfoniOrkesteret. Syv er allerede ansat, så der er tale om 13 nye ansættelser.

»Det, der har gjort UnderholdningsOrkestret til det fremragende orkester, det er i dag, er jo sammenhængen, som det har skabt med en dygtig og engageret dirigent, Ádám Fischer, og så et hold, der bliver mere og mere sammenarbejdet. Det giver ingen mening at trække enkelte af dem ud og prøve at skabe sådan et slags »erstatnings-UnderholdningsOrkester«, siger Ole Hyltoft.

Et orkester er ikke en fabrik

Samme kritik kommer fra DR UnderholdningsOrkesterets talsperson, Mette Bugge Madsen. Hun mener, at det, ministeren foreslår, minder om at skabe en »musikerpulje«:

»Ingen, der kender bare lidt til orkesterdrift, tror på, at det er sådan, man udvikler et orkester. Det er forfærdeligt for alle de mennesker, der vil høre UnderholdningsOrkestret, men også for de mennesker, der vil høre SymfoniOrkestret,« siger hun.

Hvis forslaget bliver vedtaget, kommer det til at gå ud over musikken, mener hun.»Man udvikler ikke et orkester ved at have en gruppe musikere, som man bare kan sende rundt, alt efter hvor det passer: »Næste uge skal du spille dér, for dér skal vi bruge noget, der ligner UnderholdningsOrkestret, og bagefter skal vi lige have et kammerorkester til noget lidt lettere kammermusik dér.« Et orkester er ikke en fabrik. Og det er i hvert fald ikke sådan, man laver kunst,« siger Mette Bugge Madsen.

Ordførere i venteposition

Ole Hyltoft understreger, at han ikke har tænkt sig at stemme for forslaget, hvis det kommer for bestyrelsen i DR.

Det er dog ikke sikkert, at beslutningen når til DRs bestyrelse. Mødet tirsdag var kun startskuddet på en længere forhandlingsproces, understregede Marianne Jelved.

Kulturordførerne afventer nu at modtage kulturministerens skriftlige udkast til forslaget senest torsdag, og efter planen skal der afholdes møde i kulturudvalget om sagen igen på mandag inden onsdagens hasteforespørgsel.

DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, vil ikke udtale sig i sagen.