Ordførere: Regeringen har trukket tæppet væk under kulturministeren

Først skal vi tale om indhold, så om DRs økonomi. Sådan har det igen og igen lydt fra Mette Bock. Nu ser regeringens skatte- og finanslovsforhandlinger ud til at kortslutte kulturministerens planlagte proces for medieforhandlingerne.

Kulturminister Mette Bock (LA) har længe forberedt medieforhandlinger, der forventes at begynde først i det nye år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Regeringen tilbyder DF store besparelser i DR i ny skattereform«.

Sådan lød det torsdag morgen på forsiden af Politiken, som har fået fat i et lækket aftaleudspil fra regeringen. I udspillet lægger regeringen blandt andet op til at spare 12,5 procent på DRs budget og afskaffe licensen for i stedet at  finansiere public service over skatten.

Nyheden vækker opsigt. Blandt andet fordi kulturminister Mette Bock (LA) igen og igen har sagt, at de kommende medieforhandlinger skulle skydes i gang med en diskussion om medieindhold og først derefter skulle DRs økonomiske forhold på forhandlingsbordet.

»Regeringen river med udspillet tæppet væk under kulturministeren og hendes køreplan. De har effektiv slået tænderne ud på hende op til forhandlinger,« konstaterer den socialdemokratiske medieordfører, Mogens Jensen.

»Det kortslutter fuldstændig kulturministerens proces. Som jeg har forstået det, vil hun også gerne spare på DR, men udspillet får hende til at se lidt dum ud, fordi hun har stillet et helt andet forhandlingsforløb i udsigt. Hun ligner et gidsel i denne sag. Men sådan er det jo i politik, og jeg tror, at vi er mange, der i forbindelse med skatte- og finanslovsforhandlingerne har tænkt: Hvordan skal de nogensinde får enderne til at mødes? Nu har regeringen så tilbudt Dansk Folkeparti noget af det, som de gerne vil have,« siger Zenia Stampe.

Det kommende medieforlig har været en af de store bundne opgaver på Mette Bocks bord, siden hun for et godt års tid siden blev kulturminister.

I løbet af det indeværende år har hun varmet grundigt op til forhandlingerne med initiativer som Antennerne Ude og Generationsrejsen, hvor hun er gået i dialog med befolkningen om deres medieforbrug og ønsker. Derudover har kulturministeren blandt andet afholdt en række arrangementer med forskellige aktører og interessenter på medieområdet, og mens både DRs og licensens størrelse har været et tilbagevendende emner i den offentlige debat, har kulturministeren fastholdt, at mediepolitikerne først skulle samles om en indholdsdiskussion, før man begyndte at tale om økonomi. Det har dog hele tiden ligget fast, at ønsket om et slankere DR og en lavere licens er en del af regeringsgrundlaget.

»Kulturministerens proces er blevet hældt direkte ned i affaldsskakten, for nu kommer det alligevel til at handle om penge som det første,« siger Mogens Jensen.

Han synes, at 12,5 procent »lyder af meget«, men ikke ønsker at forholde sig til et konkret tal, før forhandlingerne er afsluttet.

»Vi har stillet os åbne over for at diskutere DR økonomi. Det afgørende for os er, at vi samlet set ikke får mindre produktion af dansksproget public service-indhold. Det ville være en kulturpolitisk slagside, hvis det blev tilfældet,« mener Mogens Jensen.

Zenia Stampe og de radikale er som udgangspunkt imod besparelser i DR.

»På den anden side er vi lettede over, at regeringen spiller ud med 12,5 procent, hvilket er et stykke fra Dansk Folkepartis ønske om en besparelse på 25 procent,« siger Zenia Stampe.

Hvis besparelsen bliver en realitet i forbindelse med skatteforhandlingerne, er man i de radikale bekymrede for, at det blot er det første skridt.

»Når vi møder op til medieforhandlingerne, kan der blive stillet krav om yderligere besparelser eller omfordelingen af de samlede public service-midler, og så kan DR ende med at skulle spare meget mere. Det er vi meget nervøse for lige nu,« siger Zenia Stampe, som mener, at det er rigtig smart af både Dansk Folkeparti og regeringen, hvis de lander en besparelse i DR i forbindelse med skatte- og finanslovsforhandlingerne:

»Regeringen kan på denne måde få deres ønsker til skatte- og finanslovsforhandlingerne igennem, mens Dansk Folkeparti får en mærkesag igennem, hvilket nok ville være meget svært at få hevet hjem i medieforligskredsen.«

Kulturministeren er ganske fåmælt om sagen.

»Vi ved jo faktisk kun på rygtebasis, hvad der foregår i de her finanslovsforhandlinger, så det vil jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt,« siger Mettte Bock.