Ordet er frit

Personligt mener jeg, det er befriende, at en skuespilchef for Det Kongelige Teater siger, hvad han mener om det samfund, vi lever i – hvad enten man måtte være enig med ham eller ej, skriver Berlingskes teaterredaktør, Jakob Steen Olsen.

Teaterredaktør Jakob Steen Olsen. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Vi har en lømmel-regering gennemsyret af mangel på ånd, empati og fremtidstænkning. En egoistisk, gammeldags, bagstræberisk tankegang præger denne finanslov. Og det værste er, at demokratiet selv har ansat den regering.«

Sådan skrev Det Kongelige Teaters skuespilchef, Morten Kirkskov, på sin Facebook-side 18. november, samtidig med at han postede en artikel fra DRs hjemmeside med overskriften »Finanslov på plads: Bonus til boligejere og bilkøbere«.

Juledag var han gal igen igen: »Det må være lækkert at være konservativ i disse dage, januarudsalget starter tidligt i år. Værdierne rasler ned«.

Ganske vist udbasunerede skuespilchefen sine stærke holdninger på sin personlige profil, der blot hedder »Morten Kirkskov«, men som dog ikke er mere privat, end at han deler sine synspunkter med næsten 2.500 andre, ligesom profilen er offentligt tilgængelig.

Han har også en officiel side, der hedder »Skuespilchef Morten Kirkskov«.

Den bruger han mest til at gøre reklame for nationalscenens skuespilafdelings aktiviteter på officiel facon, endskønt der også i den seneste måned er blevet plads til at poste en artikel fra altinget.dk, hvor Kirkskov mener, at det er en »god pointe«, som udstillingschefen i Utzon Center, Lasse Andersson, har, når han skriver, at »Haarder glemmer kulturens relevans«.

»Det er ikke sådan, at jeg går på arbejde og bliver til et andet menneske,« sagde Morten Kirkskov i et interview med skuespillerforbundets blad, Sceneliv, i sommer. Nej, og gud ske lov for det.

Han insisterer på at være sig selv. På at være teaterchef med hud og hår og meninger – også dem, der måske er upopulære blandt de politikere, der skal give ham og hans teater bevillingerne.

Om det er politisk klogt at tale så frit fra leveren, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men hvem har sagt, at en teaterchef skal være en apolitisk embedsmand udadtil?

Personligt mener jeg, det er befriende, at en skuespilchef for Det Kongelige Teater siger, hvad han mener om det samfund, vi lever i – hvad enten man måtte være enig med ham eller ej.

Tænk over det: Teatrets roller er mange. Men én af dem er da i hvert fald at være en slags refleksionsrum for det, der foregår ude i virkeligheden. For det, der optager os. For de værdier, vi kæmper med og skændes om.

En måde, en teaterchef kan gøre opmærksom på relevansen af det, der foregår inde bag teatrets tykke mure på, er da netop generelt at deltage frit, frejdigt og uræd i debatten. Underforstået: Man sender et signal om, at det, man laver på scenerne, er vigtigt, overvejet, aktuelt og engageret.

Desuden ønsker vi da i forvejen et kulturliv, der ikke skal lægge bånd på sig selv. Man kan sådan set udvide feltet fra teatercheferne til kulturinstitutionernes chefer generelt. Lurepasser de ikke lige lovligt meget, hvad enten det er af magelighed eller af frygt for at tale bevilgende myndigheder imod?

Hvor er de egentlig henne i det offentlige rum? Ja, hvem er de egentlig? De fleste udviskede til ukendelighed.