Ord i ugen

Den pudsige, den freudianske og den virkelig sørgelige

Susanne Staun Fold sammen
Læs mere

Dine kjoler er på sale«, skrev Zalando forleden i min digitale postkasse. De uindviede skal vide, at Zalando ikke er en forstad til Madrid, men et af de mere succesrige onlineshoppingcentre. Og nu mente man altså herfra, at mine kjoler var på sale? Jeg tjekkede garderobeskabet, men mine kjoler hang der stadig. Nice try, Zalando. Nu mangler jeg bare at forstå, hvad ordet udsalg nogensinde har gjort nogen? Nå, pyt – i dag skriver de: »Vi vil se dig smile.«

Skatteminister Kristian Lauritzen har let til smil og har også været på sale og købt en grønlænder. Stor var forargelsen, ikke mindst hos købte Aleqa Hammond, men denne pedant diagnosticerer en helt almindelig og absolut tilgivelig »freudian slippers« fra skatteministeren, eftersom Hammond selv tidligere har været på indkøb pænt bevæbnet med skatteborgernes kroner – i to omgange. Henrik Sass Larsen konkluderede efter aftalen, at Hammond havde »solgt ud« af sine værdier, og det er i det hele taget svært at vælge, hvad man skal være forarget over.

I den mere alvorlige og sørgelige ende myrdede en mand sin kone og tre børn, og trods det, at der mange gange er henstillet til medierne om ikke at bruge eufemismer som »husspektakler« og »familietragedie«, blev også drabene i sidste uge lanceret som en familietragedie. Herværende avis skrev:

»Når en mand slår sin kone og børn ihjel, er der ikke tale om en »familietragedie«, men et massedrab. Termen »familietragedie« antyder, at der er tale om et privat anliggende, som ikke angår samfundet.« Problemet med »familietragedie« er yderligere, at det leder tanken hen på det hændelige uheld, hvad der ikke er tale om, når en mand forsætligt myrder hele sin familie, som tilfældet var her.

På engelsk bruger man ordet »familicide«, som direkte oversat betyder »familiedrab«. Det er efter denne pedants opfattelse mere præcist og dækkende end massemord, som foreslået ovenfor.

Massemord er et veletableret begreb i kriminalspeak og dækker over den forbrydelse, eksempelvis Breivik begik, da han myrdede en masse inden for en kort periode – modsat seriemord, der, som betegnelsen antyder, dækker over en række mord, der sker efter hinanden, ofte med lange tidsintervaller imellem, hvor morderen har tid til at sunde sig og få fornyet appetit, som det hedder hos FBI.

Massemord udført af terrororganisationer eller individer kaldes terror, hvis formålet er at sprede frygt, og derudover er massemord kendt fra krigssituationer, kultbevægelser og enkeltstående, typisk skizofrene, mennesker, der lystrer stemmen i hovedet. Det var tilfældet for den legendariske massemorder David Berkowitz, der gik under navnet Son of Sam og hævdede, at han adlød ordrer fra en dæmon, da han skød otte mennesker i New York i 70’erne. Derfor dur massemord ikke her.

Den hvide mands æresdrab er denne type familiemord også blevet kaldt under henvisning til, at familiedrab begået af ægtemanden ofte sker på grund af jalousi, ydmygelse og såret stolthed. Men i muslimske miljøer drejer det sig i højere grad om familiens ære, altså om et kollektivt æresbegreb, der ikke er dækkende for den etnisk danske gerningsmands individuelle opfattelse af forsmåelse eller hævntørst.

Husspektakler lider af samme syge som familietragedie. Ordet giver associationer i retning af to mennesker, der rasende og frem for alt jævnbyrdigt kaster ting i hovedet på hinanden, så politiet må skille dem ad. Men som alle undersøgelser viser, er husspektakler hverken jævnbyrdige eller trivielle, hvad denne overskrift fra Ekstra Bladet da også antyder: »Politiet tilkaldt til husspektakler: kvinde forsøgt dræbt«

Et husspektakel er altså vold i hjemmet. Lad os kalde det det.Og selvom drab i familien også er tragisk, så er det primært et drab: familiedrab, om jeg må bede. Begge ord er præcise – og ikke helt så lette at ignorere.