Oplev masser af kunst i hele København

I weekenden 29. til 31. august åbner Københavns nye kunstmesse for anden gang. Samtidig begynder Copenhagen Art Week. Der er alternativ kunstmesse på Amager og messe for kunstfotografiet på Østerbro. I næste måned åbner den traditionelle Copenhagen Art Fair.

Messe for kunsten. Et udsnit af sidste års Chart på Charlottenborg. Pressefoto: Chart. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nu afdøde billedhugger Henning Damgaard-Sørensen var ingen ven af den kommercialisering af kunstlivet, der tog fart i 1990erne.

I 1980erne og 90erne øgedes mængden af gallerier betydeligt, og nogle af dem voksede så kvalitativt, at de pludselig blev langt mere interessante for ambitiøse yngre kunstnere, der gerne ville udstille i udlandet og have deres værker købt af de rigtige samlere.

Langt mere interessante end sammenslutningerne der ellers i mange årtier havde udgjort en rygrad i dansk kunst og været det forum, hvor den kunstinteresserede kunne se en meget stor del af den etablerede, men af den grund slet ikke nødvendigvis uinteressante del af kunstlivet.

Henning Damgaard-Sørensen havde til gengæld en rap replik og en robust måde at sige tingene på, og da nogle gallerister også begyndte at kritisere kunstnersammenslutningerne for at være gammeldags og kedsommelige, svarede han:

»Hvorfor prøver i så at etablere en tilbagevendende kunstmesse i Forum, der mest af alt ligner et tapetudsalg?«

Det har været en tilbagevendende kritik af landets efterhånden mange kunstmesser. For meget, for rodet, for ringe.

Problemet er, at for få danske gallerier er så økonomisk velkonsoliderede, at de blot kan vise det optimale og se stort på, om de sælger noget under selve messerne.

I stedet fyldes skillevæggene mellem standene til en vis grad med let omsættelige værker, der er mere dekoration end egentlig kunst. Dekoration og ønsket om at få nogle glade eller farvestrålende billeder til hjemmet er der absolut intet galt med. Men dekoration er dekoration. Kunst er kunst.

Den tilbagevendende kritik af messerne for at være for ringe forsøgte en håndfuld af landets bedre gallerier i fjor at imødegå ved at invitere nogle af deres ligesindede til en messe, de kaldte Chart. Den vises i en ny udgave i år fra den 29. til 31. august på Charlottenborg.

Udover et meget højt kvalitetsniveau var også ophængningen en opløftende oplevelse i 2014. Det lignede ikke et loppemarked. Det lignede en rigtig kunstudstilling. Sådan som sammenslutningerne ofte formåede det. Plads til værkerne og ro om den. Respekt for kunstneren.

I tilgift til selve udstillingen vises forskellige performances - blandt andre af Lilibeth Cuenca Rasmussen - og der er forskellige taler og diskussionsfora. Blandt andre med Michael Elmgreen og Ingar Dragset, der skal udstille på Statens Museum for Kunst senere på året (interview i dette tillæg side 16-17.

Foto og foredrag

Fredag begynder også Copenhagen Art Week, der strækker sig helt til den 7. september og dermed frem til den alternative kunstmesse, der finder sted i Fabrikken for Kunst og Design, som ligger på Sundholmsgade 46. Alt_Cph 14 er de kunstnerdrevne og alternative galleriers udstilling.

Blandt andre programpunkter under Copenhagen Art Week er en samtale med John Kørner i Skuespilhuset lørdag den 6. september og en performance med Superflex i Superkilen på Nørrebro torsdag den 2. mellem 17 og 20. Copenhagen Art Week er organiseret af internettidsskriftet kunsten.nu

Fotografiet har i år fået sit helt eget arrangement, der finder sted i Museumsbygningen, som ligger på Kastelsvej på Østerbro. Det er en messe med deltagelse af de gallerier, der har specialiseret sig i eller ofte viser - som det hedder - »kamerabaseret kunst«; Galleri Image, The Photographers Print, Charlotte Fogh Gallery, Pola Magnetyczne, In the Gallery, Kirkegaards Antikvariat, Galleri Vasli Souza og Banja Rathnov Galleri & Kunsthandel.

En masse mere?

Det var selvfølgelig rigtig træls for de tilbageværende gallerier, at nogle af deres kolleger gik. Men den første danske kunstmesse eksisterer stadigvæk.

Udbrydernes ønske om at skabe deres egen messe - hvad enten det nu var for at sætte et eksempel eller redde sig selv - skabte mindst to problemer.

Dels reducerede det kvaliteten i den originale messe. Og dels skabte initiativet et problem for nogle gallerier, der egentlig synes, de også burde have været inviteret ind i varmen på Charlottenborg, og derfor ikke havde så meget af bruge messen i Forum til.

Den vises nu for 18. gang. Men den finder først sted i dagene 19. til 21. september med deltagelse af godt 60 messer fra ind- og udland. Art Copenhagen blev i fjor besøgt af små 10.000 gæster - Chart af halvdelen. Men af endnu flere end Art Copenhagen hvis man regner arrangementer uden for Charlottenborg med.

Kigger man på listen over udstillere på Chart, og gør man det samme med listen over deltagere i Copenhagen Art Fair, kan man ikke undgå at bemærke, at der er en meget stor gruppe kvalitetsgallerier, der ikke er med nogle af stederne. Måske er tiden snart inde til en helt tredje, større messe? Det er set tidligere i kunsthistorien, at i hvert fald en gruppe kunstnere med stort held er gået sammen om et projekt med titlen »De afviste«.

Blandt særarrangementerne i Forum bliver en større installation, der rejser sig i løbet af weekenden. Den bliver skabt af den fine billedhugger Pontus Kjermann, der vil være mest kendt for sine meget poetiske, menneskelignende dyrefigurer. Også på Copenhagen Art Fair er der et program med performances og taler.