Opgøret med JPs virkelige magthaver: Flemming Rose skulle skrives ind i terroristernes glemmebog

En skræmmende insiderfortælling om hvordan trusler nedbryder demokratiske værdier og fører til en »uskreven blasfemilov« i Europa – og til mundkurve på Jyllands-Posten.

Flemming Rose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anatoly Strunin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er i store vanskeligheder,« forklarede den daværende ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, da han ringede til avisens tidligere kultur- og udlandsredaktør Flemming Rose. Mikkelsens opringning til Rose foregik den 11. maj 2016, fire måneder efter at Rose havde følt sig presset til at forlade sin arbejdsplads gennem 16 turbulente år.

Jørn Mikkelsen ringede for at fortælle, at han havde fået et møgfald af en rasende Jørgen Ejbøl, der er formand for Jyllands-Postens Fond og tidligere chefredaktør. Anledningen var, at Jyllands-Posten havde bragt et interview med Rose om hadprædikanter.

Jørgen Ejbøl mente, at Flemming Rose var alt for meget i avisen, og Jørn Mikkelsen måtte nu henstille, at Rose i det næste halve år undlod at svare på henvendelser fra Jyllands-Posten.

»Jeg ved godt, det er forkert, men jeg kan jo ikke sende en mail rundt til alle medarbejdere, at de ikke må henvende sig,« forklarede Jørn Mikkelsen, hvis autoritet som chefredaktør med Roses ord allerede inden opringningen »hang i laser«.

Sådan lyder Flemming Roses gengivelse af en af de centrale begivenheder i bogen »De besatte«, som handler om, hvorledes en stigende trussel om terror i løbet af ti år nedbrød Jyllands-Postens – og for den sags skyld også den øvrige danske presses – vilje til at forsvare ytringsfriheden.

Rose var og er som den, der udadtil var idémand bag trykningen af de omstridte profettegninger i 2005, et topnavn på jihadisternes dødsliste, men han deltog – trods den personlige risiko – i debatter i medierne om ytringsfrihed i Europa og USA.

Men da terrorforsøgene rykkede nærmere, blev ledelsen på Jyllands-Posten tiltagende bekymret for de ansattes sikkerhed. Og den virkelige magthaver, Jørgen Ejbøl, der bærer tilnavnet »pansergeneralen,« satte sin magt igennem på tværs af alle de principper, som Jyllands-Posten udadtil hævdede at forsvare.

Flemming Rose blev pålagt en »håndfæstning« om ikke at deltage i debatter, optræde på TV og lignende; han fik forbud mod at vidne i en amerikansk retssag mod terrorister, der havde planlagt et angreb på Jyllands-Posten, selv om avisen indædt har forsvaret vidnepligten som retssamfundets grundsten.

Flemming Rose skulle skrives ind i terroristernes glemmebog. Men i eget hus holdt Ejbøl og Mikkelsen mund. Derfor skete det, at journalister på Jyllands-Posten og Politiken bad Flemming Rose om at medvirke i interviews. Journalisterne vidste ikke, at Flemming Rose – deres egen kollega – var forsynet med mundkurv.

Det udløste barokke situationer, som da en af Jyllands-Postens chefredaktører, Pierre Collignon, bad sine journalister ringe til Flemming Rose for at få en kommentar, som Ejbøl derpå forsøgte at standse. I en anden situation ønskede Ejbøl angiveligt at stoppe udgivelsen på Politikens Forlag af den bog, »Hymne til friheden«, som Flemming Rose havde skrevet i anledning af tiåret for Muhammedkrisen.

Men beslutningen blev overhalet af mediehusets personaleblad, »Svingdøren,« som foromtalte bogen som »pligtlæsning for alle«.

Ejbøls diktat om medarbejdernes sikkerhed frem for frihed er bogens gennemgående tema. Rose er, trods opgøret med den mand, der engang var hans ven, forstående. »Dybest set aner jeg ikke, hvordan jeg havde reageret, hvis jeg sad med deres ansvar,« konstaterer han. Men giver man efter for intimidering, får man blot mere af den, tilføjer Rose.

Bogen er en partsfremstilling; den har bestemt elementer af personligt opgør med »magtmennesket« og »mestermanipulatoren«, som ingen – heller ikke de øvrige i JP/Politikens øverste ledelse – sagde imod.

Men bogen er et ekstremt vigtigt bidrag til disse års debat, hvor en »uskreven blasfemilov« har sænket sig over Europa, og også til debatten om, hvordan man (ikke) formår at fastholde de frihedsværdier, demokratier bygger på.

Desuden giver den et unikt indblik i en medieverden, som er »forstemmende incestuøs«, skrevet af den journalist, der sad i centrum på Jyllands-Posten, og som stadig står på jihadisternes liste.

»De Besatte«

Forfatter: Flemming Rose

Forlag: People’s Press, 299,95 kr.

Udkommet 28. oktober

Felmming Roses bog De besatte Fold sammen
Læs mere