Operahusets nye look kan være op til danske unge

En udvekslingsaftale mellem Danmark og Australien giver danske studerende mulighed for at arbejde med moderniseringen af ikonet i Sydney.

Det verdensberømte operahus i Sydney skal gennemgå en omfattende modernisering i løbet af de næste 10 år. Danske studerende får i den forbindelse mulighed for at have indflydelse på projektet. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL MUNOZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det verdenskendte operahus i Sydney fylder 40 år i oktober. I den forbindelse skal huset gennemgå en omfattende modernisering, der skal være færdig, når operahuset fylder 50 år. Og her får danske studerende mulighed for at være med i et nyt udvekslingsprogram.

Hvert år de næste 10 år skal fem danske studerende - to arkitektstuderende, to ingeniørstuderende og en designstuderende - til Sydney i seks uger for at deltage i moderniseringen af Sydney Operaen. Samtidig får fem australske studerende hvert år mulighed for at komme til Danmark for at arbejde inden for den nordiske arkitekturtradition.

Projektet hedder MADE by the Opera House. Udgangspunktet er at styrke de studerendes tværfaglighed og internationaliseringskompetencer samt skabe værdifulde netværk for de studerende. De første australske studerende kommer til Danmark i januar 2014, og vil blive tilknyttet et at Henning Larsen Arcitects projekter. De første danske studerende vil blive sendt til Australien til næste sommer.

»Det skal give dem en forståelse for og erfaring med, hvordan man kan bruge hinandens kompetencer. Hvordan man kan løfte projektet i fællesskab, fordi man har forskellige kvalifikationer og indgangsvinkler,« siger Sidsel Nygård, sekretær på det danske MADE sekretariat, som varetages af Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

De studerende skal have afsluttet deres bachelorprojekt, før de søger projektet.

»Vi har lavet nogle udvælgelseskriterier, som de studerende skal opfylde. De sender en motiveret ansøgning ind og CV-materiale. Vi lægger vægt på høj faglighed, men hvis de har erfaring med det tværfaglige område er det også en god ting,« siger Sidsel Nygård.

Programmet bliver lanceret d. 25. oktober i Sydney med deltagelse af D.K.H Kronprinsparret og kulturminister Marianne Jelved.

MADE by the Opera House er et samarbejde mellem Sydney Opera House Trust og Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering og er i Danmark støttet af Bikubenfonden, Dreyers Fond og Det Obelske Familiefond. I Australien er programmet støttet af Arup Pty Limited, Steensen Varming (Australia) Pty Limited og The NSW Architects Registration Board.