Operaen: En sæson med forskel og folkelighed

Der er stor bredde i repertoiret på Den Kongelige Opera.

Operaen går uden om de store klassikere i den kommende sæson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er måske lidt tarveligt, men det er også fristende: At pege på det, Den Kongelige Opera ikke spiller i næste sæson. Ingen nye Verdi- og Wagner-.opsætninger. Intet af Richard Strauss. Intet af Mozart.

Set i det lys kan man i hvert fald ikke beskylde nationalscenen for at lefle for det klassikerelskende danske og internationale operapublikum. Heller ikke selv om der bydes på en nyopsætning af alle tiders skønneste operatåreperser, Puccinis »La bohème«, iscenesat af vores egen dygtige Elisabeth Linton.

Til gengæld får man noget i hvert fald på papiret så herligt som operettekomponisten Jacques Offenbachs store alvorlige opera »Hoffmanns eventyr«, der virkelig kan være en oplevelse med de rette sangere og den rette iscenesættelse, foruden den skønne, tidlige engelske barokkomponist Henry Purcells »Fairy Queen«, der med sin talte dialog og sine indlagte musiknumre er noget både fint, fremmedartet og folkeligt.

Der er også, om end på en anden måde, lagt op til folkelighed i form af Bertolt Brechts og Kurt Weills »Mahagonny«, der emmer af dejlig mellemkrigstids-Berlin-vulgaritet, og i Rossinis festligt fjollede »Rejsen til Reims«, og med Jake Heggies »Dead Man Walking« er vi både i operaen og Hollywood, for den historie findes også på film. Så jo, det ligner en tanke: Den Kongelige Opera vil gerne vise nye og gamle gæster, at opera i den brede betydning af ordet er mange ting. Det kan man ikke have noget imod.

At vi også er velsignet med et glimrende operaorkester, der kan mere end spille opera, kan man forvisse sig om ved nogle koncerter med Det Kongelige Kapel, der i næste sæson lægger koncertvægten et sted, hvor det virkelig er på hjemmebane: I romantikken og det 20. århundrede.

Alt i alt er der derfor meget af have sine forventninger i, og hvad opera angår kan det som bekendt gå alle mulige veje. Opera er det muliges kunst, nogle gange lykkes det, andre gange mislykkes det på højt niveau, andre gange lykkes det slet ikke.

Held og lykke.