Opdagede Marco Polo Amerika før Columbus?

Marco Polo er kendt for at have besøgt Kina og andre lande i Asien. Men rejste han også til Amerika? En ny bog søger at dokumentere, at Marco Polo var i Nordamerika.

Historikeren Benjamin B. Olshin har skrevet en bog, hvori han hævder, at Marco Polo rejste vestpå. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Marco Polo (1254–1324) var opdagelsesrejsende og handelsmand, og hans erindringer om sin rejse til Kina i 1200-tallet er en klassiker. Nu kan nogle gamle kort, som drages frem i bogen »The Mysteries of the Marco Polo Maps«, give yderligere oplysninger om hans rejser.

Hvis kortene er autentiske viser de nemlig, at Marco Polo tegnede Alaskas kyst 400 år før danskeren Vitus Bering var på de kanter. Og igen, hvis kortene er ægte, så viser de, at Marco Polo var klar over Amerikas eksistens 200 år før Columbus opdagede kontinentet, skriver det velanskrevne Smithsonian Institute i en artikel i Smithsonian Magazine.

Bogen er skrevet af historikeren Benjamin B. Olshin. Olshin er professor ved Chicago University, og bogen er udsendt af University Press, der normalt har en høj faglig standard. Smithsonian Institute har fulgt op med et interview med Olshin.

Ti kort og fire dokumenter

I bogen gengiver Olshin ti kort og fire dokumenter, som han hævder viser, at Marco Polo rejste vestpå. En foreløbig prøve af omslaget fra en af kortene viser, at det er fra 1400 eller 1500-tallet og lavet efter Marco Polos død i 1324, og at der derfor må være tale om en kopi.

Marco Polo hævdes at have været 17 år i Kina og være blevet herskeren Kublai Khans fortrolige, men ingen kinesiske kilder omtaler ham. Faktisk er den eneste kilde til hans rejseberetning hans egen fortælling. Marco Polo påbegyndte sin egen store rejse i 1271 ved at sejle ud fra Venedig mod Akko ud for Jerusalem sammen med sin far, onkel og et større følge. Han vendte hjem i 1295, 24 år efter han tog af sted. På sin vej rundt i verden nåede han Venedig, Irak, Iran, Afghanistan, Tibet, Kina, Bangladesh og Indien. 1298-1299 sad han i fængsel i Genova, og her dikterede han sin beskrivelse af Østen til sin medfange Rustichello.

I sin fortælling til Rustichello siger Marco Polo, at han ikke fortalte alt, hvad han havde set og det kan altså ikke udelukkes, at han rent faktisk rejste vestpå, selv om han ikke fortalte det i sin rejseberetning.

Kort rejser spørgsmål

Kortene og dokumenterne, som Olshin fremdrager i sin bog, kom til USA sammen med en italiensk immigrant ved navn Marcian Rossi. Rossi rejste ind over Ellis Island i 1887 og fortalte senere historikere, at hans familie havde fået kort og dokumenter fra en admiral, som igen havde fået dem fra Marco Polo selv. Rossi var dog en fantasifuld type, der senere i sit liv skrev en science fiction-roman, »A Trip to Mars«. Under alle omstændigheder skænkede Rossi kort og dokumenter til Library of Congress i 1930erne, hvor man forsøgte at fastslå deres ægthed.

Pergamentkortene har inskriptioner på latinsk, arabisk, kinesisk, og Olshin har tilbragt de seneste 13 år på at undersøge dokumenterne og tyde dem. I sin bog har Olshin også forsøgt at spore Rossis slægt og har med en vis succes sporet den tilbage til Venedig, hvorfra Marco Polo kom. En af Marco Polos tre døtre Belela har skrevet, at hendes far fortalte, at han engang mødte kvinder klædt i pels og folk med sælskind, som han opdagede på en halvø, der lå dobbelt så langt væk som Kina.

Olshin påstår ikke, at kort og dokumenter er ægte, men i bogen forsøger han at spore deres oprindelse, og han stiller en lang række kritiske spørgsmål og lader til sidst læserne selv vurdere materialet.

I en anmeldelse af bogen skriver professor Catherine Delano-Smith fra Institute of Historical Research på University of London konkluderende: »Selv de mest skeptiske forskere må føle sig presset for ikke at indrømme, at disse dokumenter synes at være autentiske, selv om alle tråde i kæden tilbage til Marco Polo ikke er helt genskabte.«