Ondskabens hotel bliver til ondskabens plejehjem

Efterfølger til Stephen Kings gyser "The Shining" - Doctor Sleep - bliver lavet til film. Flere danske filmfolk er involveret i andre King-projekter.

Drengen i »Ondskabens hotel«. Fold sammen
Læs mere

»All work and no play makes Jack a dull boy«. Det er en sætning, der sidder fast i hjernebarken, når man har set Stanley Kubricks 1980'er filmatisering af Stephen Kings bog, »The Shining« - på dansk »Ondskabens Hotel«. Med en stadig mere skingrende Jack Nicholson, der ender med at jagte konen og en søn, der er begavet med særlige psykiske evner.

Sønnen overlever som bekendt, og i 2013 fulgte Stephen King op på historien med romanen »Doctor Sleep« - om sønnen, Danny Torrance, der nu er midaldrende og læge på et plejehjem - men både traumatiseret og stadig med særlige psykiske evner. Den historie skal nu også op på filmlærrederne - Warner Bros har købt rettighederne og har netop sat den erfarne manuskriptforfatter Akiva Goldsman til at omskabe bogen til film.

Der er foreløbig ikke sat en instruktør på projektet, men Stephen King er selv executive producer, så resultatet ender nok tættere på forfatterens egen smag end forgængeren. Selv om Stanley Kubricks gyserudgave blev en af de mest mindeværdige King-filmatiseringer, var forfatteren nemlig langt fra selv begejstret for den. Blandt andet var han ikke for vild med Jack Nicholsons måde at spille på, fortalte han i et interview til Rolling Stones:

»Han var jo tæt på vanvittig fra starten af. Og så var filmen nærmest kvindehadende. Altså Wendy Torrance (moderen,red) er jo fremstillet som en slags skrigende karklud,« sagde Stephen King i interviewet.

Manuskriptforfatteren Akiva Goldsman, der fik en Oscar for manuskriptet til filmen »Et smukt sind«, er også involveret i et andet stort Stephen King projekt. I »The Dark Tower«, hvor han sammen med blandt andre danske Anders Thomas Jensen skal skrive manuskriptet til filmen, der skal instrueres af Nikolaj Arcel og får stjernerne Idris Elba og Matthew McConaughey i hovedrollerne.

Også denne film følges tæt af Stephen King selv, og han har da også bakket op om valg af både instruktør og skuespillere - ligesom Nikolaj Arcel tidligere har fortalt om, hvor højt han sætter gyserforfatterens bøger.

»Hvad Stephen King gør bedst, er at mikse hverdagen og det nære med det fantastiske,« sagde Nikolaj Arcel til Entertainment Weekly i sidste måned. Optagelserne til »Det Mørke Tårn« skulle efter planen starte i Mexico senere i denne måned.

Og så er Nikolaj Arcel slet ikke den eneste dansker, der har fingrene langt nede i et Stephen King-projekt for tiden. Også Christian Torpe, der har skrevet TV-serien Rita, som har kørt i tre sæsoner på TV 2, er ved at omskabe King-universet til billeder.

Christian Torpe er  i gang med at skrive første afsnit - den såkaldte pilot - på det der skal blive TV-serien »The Mist« for det amerikanske Dimension TV, der er under Weinstein Group. »The Mist« bygger på en Stephen King-novelle fra 1980 om en ondskabsfuld tåge, der sniger sig ind over en mindre amerikansk by og skaber angst og ødelæggelse.

Novellen blev lavet til en film i 2007, og nu skal Christian Torpe så forsøge at bygge videre og skabe en TV-serie.