Omfattende censur i Kina: Hverken James Bond eller »Mission: Impossible« går fri

I en omfattende rapport anklager amerikansk PEN Hollywood for at give efter for kinesisk censur. Kina har bl.a. krævet scener i James Bond-film skåret ud.

Fra en James Bond-udstilling i Shanghai. Udstillingen blev vist kort tid efter, at den kinesiske censur havde skåret i James Bond-filmen »Skyfall.«   Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER PARKS

I James Bond-filmen »Skyfall« fra 2012 er der en en scene med en kinesisk vagtmand, der bliver dræbt, ligesom der er referencer til prostitution og politivold i Kina. Det er altsammen taget ud i den version, der bliver vist i Kina.

Noget tilsvarende er sket med den amerikanske blockbuster »Mission: Impossible III« fra 2006, som har Tom Cruise i hovedrollen. En scene, hvor en kinesisk håndlanger bliver dræbt, var for hård kost for censuren.

De to eksempler kan læses i en ny rapport, »Made in Hollywood, censored by Beijing«, som den amerikanske afdeling af  PEN, der arbejder for ytringsfrihed, netop har offentliggjort.

Den kinesiske censur har bl.a. krævet en scene i »Mission: Impossible III«, hvor en kinesisk håndlanger bliver dræbt, taget ud i den kinesiske version af filmen. Her ses filmens hovedrolleindehaver, Tom Cruise, foran filmplakaten. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR.

Ifølge rapporten giver den amerikanske filmbranche ofte efter for de krav, den kinesiske censur stiller, når dens film skal vises i det, der ventes snart at blive verdens største filmmarked.

Ud over de nævnte eksempler kræver censuren også ofte scener med erotisk eller seksuelt indhold fjernet. Det gælder f.eks. kys mellem to personer af samme køn.

Rapporten fra amerikansk PEN efterlyser en fælles politik fra de amerikanske filmproducenter i forhold til den kinesiske censur. Ifølge rapporten er det et udtryk for hykleri, at den amerikanske filmbranche godt tør kritisere den amerikanske regering, men samtidig i stigende grad accepterer og tilpasser sig den kinesiske. PEN opfordrer filmindustriens organisationer til at modstå censur fra regeringer ude i verden med samme engagement, som de historisk har modstået censur hjemme i USA.

»Filmproducenterne kan ikke reducere deres indhold til laveste fællesnævner i forhold til, hvad et af verdens mest censurerende regimer anser for acceptabelt,« hedder det i rapporten.

Tarantino sagde nej til censur

Det er dog ikke alle, der accepterer censur. Da Quentin Tarantinos »Once Upon a Time... in Hollywood« sidste år skulle lanceres i Kina, krævede censorerne en uge før premieren ændringer i filmen, fordi de syntes, at den ikke i tilstrækkelig grad fremstillede den kinesisk-amerikanske skuespiller Bruce Lee som en helt. Quentin Tarantino, som i sin kontrakt havde sikret sig ret til at godkende den endelige version af filmen, sagde nej til myndighedernes krav.

De kinesiske myndigheder aflyste herefter premieren, og sagen blev omtalt i medier verden over.

»Når en historie om en instruktør, der nægter at acceptere censurens krav, bliver til en nyhed i medierne, så ved man, at der er tale om et udbredt fænomen,« siger manuskriptforfatteren Howard Rodman i PEN-rapporten.

Ifølge rapporten siger en række kilder i Hollywood, at filmproducenterne ofte tager mere hensyn til adgang til det kinesiske marked end til forsvaret af den kunstneriske frihed.

I rapporten slår amerikansk PEN også fast, at det kommunistiske Kina det seneste årti ikke alene har har udbygget sin rolle som global investor og handelsnation, men også som kulturnation. Samtidig har man forlænget censuren ud over landets egne grænser.

»Beijings stigende globale indflydelse har betydet, at det regerende kommunistpartis holdning til censur gør sig gældende blandt forlæggere, forfattere, forskere, skribenter, journalister og andre, der beskæftiger sig med emner, som har Kinas interesse, uanset deres statsborgerskab og hvor de befinder sig,« hedder det.

PEN har tidligere udarbejdet rapporter, der viser, at Kina også udøver omfattende censur af oversættelser af udenlandsk litteratur til kinesisk, censur mod journalister og medier samt censur af ytringer på sociale medier og begrænsning af digitale platforme.