Olsen og Jensen

Hovedproblemet er ikke en pinagtig prisuddeling til fhv. rigsantikvar Olaf Olsen, men hvorfor professor Bent Jensen aldrig er blevet medlem af Videnskabernes Selskab? Jeg gætter på, at Bent Jensens indsats for at afdække kommunismens tragedie ikke værdsættes i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle måneder siden fik fhv. rigsantikvar Olaf Olsen ved en ceremoni i Videnskabernes Selskab tildelt Ragna Rask-Nielsens Grundforskningsfonds pris. Han fik den for sin arkæologiske og historiske forskning, og dronning Margrethe overrakte prisen.

Olaf Olsen er medlem af Videnskabernes Selskab og var redaktør af Politiken og Gyldendals Danmarkshistorie og formand for det videnskabelige råd for Gyldendals Store Danske Encyklopædi.

I juni blev prof. Bent Jensen dømt for injurier mod journalisten Jørgen Dragsdahl. PETs dokumenter viser dog, at Dragsdahl i sin avis, Information, misinformerede læserne om Den Kolde Krig til gunst for Sovjetunionen, og at han holdt konspirative møder med KGB-folk.

Bent Jensen har en imponerende videnskabelig produktion bag sig. Hans afsløring af danske kommunistmedløbere i bogen »Stalinismens fascination og danske venstreintellektuelle« (1984) er en klassiker. Hans bog om Bornholm, »Den lange befrielse« (1996) er fremragende. Hans bog om de kommunistiske fangelejre, »Gulag og glemsel« (2002) fik Weekendavisens litteraturpris.

Hans største indsats ligger måske i, at han fik danskere til at forstå kommunismens ugerninger trods strid intellektuel modvind. Bent Jensen er ikke medlem af Videnskabernes Selskab.

Det er ikke i orden, at Olaf Olsen fik en pris for historieforskning. Da han redigerede danmarkshistorien, lod han stærkt venstreorienterede historikere skrive om den nyere tid, og resultatet blev stærkt ensidigt. Og da Berlingske afslørede, at Gyldendals encyklopædi behandlede kommunismen mildt, afviste han enhver kritik og blev støttet af værkets videnskabskomité, hvoraf flere var medlemmer af Videnskabernes Selskab.

 

Bagefter erkendte forlaget, at kritikken var berettiget, men komiteen hørte vi ikke mere til.

Det er ikke overraskende, at Olsen godkendte encyklopædiens slagside. Han havde fra sin ungdom været kommunist, og han sendte i 1947 en liste med 500 danske fremtrædende videnskabsmænd og kunstnere til den sovjetiske ambassade i København. Jyllands-Posten afslørede forholdet i 2012. En pris for hans indsats for historieforskningen er problematisk.

Hovedproblemet er dog ikke en pinagtig prisuddeling til Olaf Olsen, men hvorfor Bent Jensen aldrig er blevet medlem af Videnskabernes Selskab? Jeg gætter på, at Bent Jensens indsats for at afdække kommunismens tragedie ikke værdsættes i Danmark. Dertil var der for meget medløberi. I Gyldendals encyklopædi står der i øvrigt intet om Olaf Olsens virksomhed for Sovjetunionen.