Olsen Banden får en omgang mere i manegen

»Olsen Banden på dybt vand« får ikke latteren til at klukke frem. Den morer på mere underfundig vis med sit vidtstrakte plot og gakkede optrin, der er fortalt helt i den originale Olsen Banden-ånd.

Den politiske kommentar fra »Olsen Banden på de bonede gulve« er her erstattet af et rendyrket eventyr. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom hverken Ove Sprogøe eller Poul Bundgaard er blandt os mere, lever Olsen Banden videre i bedste velgående i Jørgen Lerdams animerede univers, der med stor respekt for de originale karakterer tager tråden op fra spillefilmene.

I Jørgen Lerdams anden film om det udspekulerede, men også utroligt uheldige trekløver, prøver Benny og Kjeld at stå på egne ben, mens Egon endnu engang er i fængsel. Det skulle de aldrig have gjort. For Bennys sprængfarlige fætter Dynamit Harry (der selvfølgelig er animeret, så han ligner Preben Kaas), sørger for, at kuppet på Carlsberg får en i bogstaveligste forstand sur afslutning. Stanken af ølgær har dog knap fortaget sig, før Egon igen kan hentes udenfor fængslet – selvfølgelig med en bombesikker plan i kufferten.

Han vil hugge en såkaldt olieaccelerator, der kan forvandle begrænsede olieressourcer til have af det sorte guld. Vidundermaskinen er ejet af Bang Johansen, der i samarbejde med sin amerikaniserede lillebror, Bang Bang Johansen, står over for at tjene en formue. Planen involverer, blandt andet, en ubåd, tre kolde pilsnere, en blå køletaske og en gang ætsende syre. Men Bang Bang, der med sine seksløbere solidt placeret på hoften lever op til sit navn, vil gøre hvad som helst for at stoppe banden. Det samme vil politimester Jensen, der er bitter på banden fordi de, under det mislykkede kup på Carlsberg, stjal tre utroligt sjældne jubilæumsøl.

Jørgen Lehrdam har ofret den sociale kommentar fra »Olsen Banden på de bonede gulve« til fordel for et vaskeægte eventyr. Det er lykkedes ham at presse helt utroligt meget handling ind på en spilletid på kun 88 minutter, hvor vi ikke alene kommer igennem hele tre kup, men også strækker os geografisk fra Valby til en boreplatform langt ude i Nordsøen. Her er krukkede krokodiller, hun-ulven Ilse af den anden verden (eller bare fra Tyskland), mellemøstlige diamantkufferter – og minsandten om ikke Pjerrot og en af hans bakkesangerinder (eller det der ligner) også kigger forbi!

Som i den første film »Olsen Banden på de bonede gulve«, har Lerdam igen formået at skabe figurer, der ligner forbillederne fra filmene utroligt godt. De folkekære skuespillere får en omgang mere i manegen, ikke kun i form at de vellignende animationer, men i nok så høj grad på grund af fornemt stemmearbejde fra blandt andre Martin Buch, Nicolaj Kopernikus, Kurt Ravn, Annette Heick og Lars Ranthe, der gør deres bedste for at ramme både stemmer og ånd fra spillefilmene.

»Olsen Banden på dybt vand« byder på lige dele fjol og opfindsomhed, tilsat en cigarspids misantropi – og ikke mindst nogle forrygende udspekulerede planer, der tager højde for næsten alt, bortset altså lige fra elementet af menneskelig dårskab, der altid får det hele til at ramle i sidste øjeblik.

Hvad: »Olsen Banden på dybt vand«.
Hvem: Instruktør Jørgen Lerdam. Danske stemmer: Martin Buch, Nicolaj Kopernikus.
Hvor: Premiere over hele landet.