»Olaf Johannessens nydelighed og djævelskab har samlet sig gennem årene«

Foreningen Danske Teaterjournalister har netop tildelt den erfarne skuespiller årets Teaterpokal for hans spil i »Samtale før døden«. Også instruktøren Elisa Kragerup og teaterinitiativet Teatergrad modtog priser.

»Olaf Johannessen er en kunstner, der overrumpler sin tilskuer,« lød det i begrundelsen for, at den erfarne skuespiller modtager Teaterpokalen 2014. Fold sammen
Læs mere

Efter branden på Teater Sort/Hvid i november blev det Folketeatrets ombygningsramte foyer, der her til eftermiddag lagde hus til den årlige prisuddeling fra Foreningen Danske Teaterjournalister, der tæller teaterkritikere og fagjounalister.

Dagens hovedpris, Teaterpokalen, som er uddelt siden 1934, gik til skuespilleren Olaf Johannessen på baggrund af hans præstation som skrivebordsnazisten Adolf Eichmann i Adam Prices »Samtale før døden« på Betty Nansen Teatret. Med prisen følger 50.000 kr. samt en sølvskål af sølvsmed Manuel Sjødahl.

»Olaf Johannessen er en kunstner, der overrumpler sin tilskuer – både på de danske og udenlandske teaterscener og på tv. Olaf peaker nu,« sagde Informations teateranmelder Anne Middelboe Christensen i sin tale til prismodtageren, der lige nu kan opleves i »Mefisto« på Betty Nansen.

»Det raffinerede er, at den flotte og nydelige og ansvarsfulde Olaf Johannessen OGSÅ kan spille så uhørt modbydelig og så grænseløst kynisk, at man bliver underligt lammet og frygtsom nede i teatersalen,« fortsatte Anne Middelboe Christensen. »Olaf Johannessens nydelighed og djævelskab har samlet sig gennem årene, så han nu glimter som den sorteste diamant på den danske teaterscene.«

Olaf Johannessen er uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1986. Han var fastansat ved Det Kongelige Teater 1995-2004 og har siden spillet på en lang række danske teatre. De seneste år har han desuden haft langvarige engagementer ved Düsseldorfer Schauspielhaus.

Han modtog Lauritzenprisen i 2010 og i 2012 en Robert for bedste mandlige birolle i »Forbrydelsen III«.

Instruktørprisen Teaterkatten, uddelt siden 1962, gik til Elisa Kragerup for hendes iscenesættelser af Ovids »Metamorfoser« og Shakespeares »Romeo og Julie«, begge på Det Kongelige Teater. Med prisen følger 25.000 kr.

»Elisa Kragerup er kort og godt en ener, en teatrets tryllefe og en instruktør, som i den grad har fingeren på pulsen,« sagde Børsens teateranmelder Lars Wallenbergs i sin tale.

Endelig tilfaldt Intitiativprisen, som første gang blev uddelt i 1982, teaterinitiativet Teatergrad, der spiller teater på Den Røde Plads på Nørrebro.

Prisen blev ledsaget af en check på 15.000 kroner og disse ord fra Berlingskes teateranmelder Rikke Rottensten:

»Men med etableringen af Teatergrad har gruppen danskdansk rent faktisk skabt et sted, der sætter handling bag alle skåltalerne og går all in på at få et nyt publikum i tale.«

Teatergrad er skabt i et samarbejde mellem teatret danskdansk og Det flydende Teater.