ØV-rovision: Lighthouse X er ude af årets Grand Prix

Det lykkedes ikke de tre herrer i Lighthouse X at overbevise Europa, og dermed er Danmark ikke med, når der lørdag er finale i den 60 år gamle TV-konkurrence.

Danmark snublede igen i år i semifinalen ved Eurovision Song Contest, hvor lørdagens finale i Stockholm således bliver uden Lighthouse X-drenngene og deres »Soldiers Of Love« på scenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

For andet år i træk blev semifinalen sidste stop for Danmark ved Eurovision Song Contest. Årets danske bidrag hed "Soldiers of Love" og blev fremført af Lighthouse X, men kærlighedsoldaterne marcherede ikke ind i hjerterne hos de europæiske fagjuryer og de mange seere, som sendte digitale stemmer af sted torsdag aften.

»Jeg synes, at vi gjorde det, vi skulle, og det vi havde aftalt. Vi holdte os til planen, og vi havde virkelig en fest,« sagde Johannes Nymark, som udgør den ene tredjedel af Lighthouse X, da trioen efter showet mødte den danske verdenspresse.

Og den fik da også på alle boyband-tangenter med knyttede hænder i luften, intense blikke og perlehvide tandpastasmil i et show, som var væsentligt mere simpelt og nedtonet, end hos mange af de andre deltagere, der brugte alle tænkelige effekter på scenen. Men det var desværre ikke tilstrækkeligt.

»Ret hurtigt da landene begyndte at blive råbt op tænkte jeg: »OK - det er slet ikke lige vores stil, der bliver valgt i år«,« sagde Martin Skriver efter showet.

Sverige eneste nordiske land i finalen

Søren Bregendal, Johannes Nymark og Martin Skriver udgør tilsammen Lighthouse X - og X skal læses ligesom romertallet og ikke som bogstavet. Og de tre herrer må nu se finalen fra sidelinjen sammen med vores nordiske naboer fra Norge, Finland og Island.

»Det var ret tydeligt, at de her nordiske popsange ikke lige har fået medvind i år. Så det er jo ikke bare vores, men måske en stil, der falder lidt uden for i år,« vurderede Søren Bregendal over for de danske journalister.

I finalen kan de nordiske lande blandt andet se de ti lande, som kvalificerede sig fra torsdagens semifinale. Det drejer sig om:

  • Letland
  • Georgien
  • Bulgarien
  • Australien
  • Ukraine
  • Serbien
  • Polen
  • Israel
  • Litauen
  • Belgien

Ikke imod alle odds

Da trioen tog sejren i Dansk Melodi Grand Prix d. 13. februar i år havde bookmakerne dem ikke som favoritter, men alligevel vandt de en overbevisende sejr med 42 pct. af stemmerne. Men denne gang kunne de tre ikke slå bookmakerne og eksperter, der på forhånd havde dømt sangen ude.

Flere steder havde sangen da også fået hårde ord med på vejen, som for eksempel i norske VG, hvor anmelderen Stein Østbø skrev:

"Disse tre charmører tager aldrig i verden pokalen med hjem til København igen. Nummeret minder om en småpompøs parodi på de værste boyband-klicheer, der findes. Men jeg tror ikke, at trioen mener det som en vittighed. Chanceløs."

Om det var den oplevelse, alle i Europa sad med vides ikke, men ude af kapløbet er den i hvert fald. På'en igen i 2017, som man siger.