»Øv, at jeg ikke gik i seng med Che Guevara«

En ny bog afslører, at den amerikanske skuespillerinde Jane Fonda fortryder, at hun i årevis lod sig kue af sin politiker-mand, Tom Hayden – og aldrig fik revolutionæren Che Guevara med i kanen.

Jane Fonda som aktivist i 1972 - og nu som 73 årig forfatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- En af de ting, jeg fortryder allermest, er, at jeg ikke gik i seng med Che Guevara.

Sådan skulle den nu 73-årige skuespillerinde Jane Fonda have sagt i starten af 1970erne og er gengivet i en ny bog om Hollywoodstjernen, ”Jane Fonda: The Private Life of a Public Woman” af Patricia Bosworth, der udkommer 1. oktober.

Bogen tegner et billede af en stærk og engageret kvinde med en historie fyldt med saftige detaljer om politisk aktivisme, rigdom, sex og aerobic, men som også afslører, at Jane Fonda – trods sin seksuelle bramfrihed omkring Che Guevara – hele sit liv har haft et yderst kompliceret forhold til mænd.

Ikke mindst til sine i alt tre ægtemænd, der ifølge bogen har udnyttet hende på stribe – filminstruktøren Roger Vadim, venstre-aktivisten Tom Hayden og CNN-grundlæggeren og mediemogulen Ted Turner.

White honky bitch

Det er dog især hendes ægteskab med Tom Hayden fra 1973 til 1989, der får hårde ord med på vejen. Her skitseres en selvudslettende Jane Fonda, der lod sig kue og udnytte i sin jagt på at blive anerkendt som politisk aktivist.

Hun havde i årene op til mødet med Hayden på egen hånd forsøgt at slå sit navn fast som andet end en Oscar-vindende skuespillerinde i film som ”Klute” i 1971 og deltog i flere politiske sager, der ikke alle faldt lige godt ud for hende.

Hun støttede en kort periode indianernes kamp for rettigheder men blev forvist som deres talsmand, fordi indianerne mente, at hun kun talte deres sag for egen PR-vindings skyld. Dernæst kastede hun sig over at støtte det militante politiske parti, Black Panthers.

Hun skrev uden at ryste på hånden store checks ud til dem, når der skulle betales kaution for anholdte medlemmer, dækkede deres telefonregninger – og betalte endda for en dyr bil i sagens tjeneste. Det var først, da det kom hende for øre, at de bag hendes ryg titulerede hende ”white honky bitch”, at hun pakkede checkhæftet og de gode intentioner sammen for at søge nye mærkesager.   

Ingen Che

Det blev Vietnamkrigen. Sammen med sin daværende elsker, Donald Sutherland, som hun havde mødt under indspilningerne til ”Klute”, drog hun landet rundt med et politisk anti-krigs show, som for alvor bragte hende i FBI’s søgelys. Hendes telefon blev angiveligt aflyttet, og der blev endda plantet falske rygter om, at hun ville dræbe præsidenten.

Hendes sagsmappe hos FBI voksede sig efterhånden til over 22.000 sider – godt hjulpet på vej af en række – for den amerikanske regering - kontroversielle og kommunist-sympatiserende udtalelser fra hende mund omkring amerikanernes rolle i krigen.

Hun brød med Sutherland, fordi hun ”var på vej ind i en ny fase i sit liv, som hun ikke kunne dele med en mand”, hvorefter rygtet opstod, at hun havde affærer med en række forskellige aktivister.

Desværre – ifølge hende selv - nåede hun dog aldrig at komme tæt på sin drøm om at gå i seng med alletiders mest legendariske aktivist, Che Guevara, der døde i 1967. 

Tom og Jane

I 1972 mødte hun så den radikale studenter-aktivist og senere demokratiske politiker, Tom Hayden, som hun, i følge bogen, så som sin billet til et mere respekteret image som politisk aktivist.

Han opmuntrede hende samme år til at rejse til Hanoi, hvor hun stod bag flere kontroversielle anti-krigs udtalelser, som gav hende det beske tilnavn ”Hanoi Jane”.

Problemet var bare, at Hayden foragtede alt, hvad hun stod for.

Han ville ikke acceptere, at hendes navn blev nævnt først, når de optrådte offentligt sammen. Det var ”Tom og Jane” – ikke omvendt. Hun måtte ikke have en swimmingpool, en vaskemaskine, en støvsuger eller et Cartier-ur, fordi han hadede rigdom.

Han nedgjorde hendes skuespil-metier i fuld offentlighed men tog hellere end gerne imod hendes millioner, når det handlede om at understøtte hans drøm om at blive præsident. Det blev han aldrig, men hun hældte igennem årene store dele af de penge, hun tjente på at være Hollywood-stjerne, ind i hans politiske kampagner. I en sådan grad, at Jane Fondas bror, skuespilleren Peter Fonda, i lange perioder havde for vane at køre forbi parrets bopæl på sin motorcykel og råbe: ”Hayden, få dig dog et arbejde”.

Selv om venner i bogen beskriver hende som ydmyg i Haydens selskab, lavede hun i de år også nogle af sine mest markante skuespil præstationer, bl.a. i ”Coming Home” fra 1978 om de menneskelige følger af Vietnamkrigen. Året efter blev hun også aktiv producent med den succesrige "Kinasyndromet". 

Fitnessdronningen

Det antydes sågar i bogen, at Jane Fondas næste store økonomiske og karrieremæssige succes, det million-indtjenende aerobic-imperium ”Workout” i 1980erne, var direkte motiveret af hendes ønske om at finansiere sin mands politiske kampagner.

Igen nedgjorde han offentligt hendes bidrag til fitness-bølgen men tog gladeligt imod pengene, mens hans hyggede sig i selskab med andre kvinder.

Også Jane Fonda fandt trøst i andre mænd.

- Jeg fortalte aldrig Tom om det, og jeg vidste heller ikke, at han fandt trøst hos andre. Vi fortsatte bare vores – udefra set – succesfulde partnerskab, udtaler hun i bogen.

Parret blev dog skilt i 1989 og to år senere skiftede hun sin aktivistiske hustru-rolle ud med at være et trofæ. Denne gang for mediemogulen og millardæren Ted Turner, der på alle måder repræsenterede den luksus og livsstil, hun i mange år havde fornægtet. Mens hun var gift med ham, holdt hun også pause fra det store lærred og vendte først tilbage, da de var blevet skilt, i "Sviger-monster" fra 2005.

Jane Fonda lever i dag bl.a. af at skrive bøger, og hun er stadig politisk aktiv. Hun har flere gange udtalt sig kritisk om Irak krigen og arbejder indædt for kvinders rettigheder.