Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Østre Gasværk Teater og Republique slås sammen. Rialto Teatret, som har fungeret som anneksscene for Nørrebro Teater – fra begyndelsen en umulig konstruktion – lukker helt.
Det er en handlekraftig bestyrelse for de fem store teatre i hovedstadens paraplyorganisation, Det Københavnske Teatersamarbejde, som tager bestik af de alvorlige besparelser på 6 mio. om året, teatrene står over for. For at hindre et fald i aktivitetsniveauet på de fem teatre i ordningen, Betty Nansen Teatret, Folketeatret, Nørrebro Teater, Republique og Østre Gasværk Teater, vælger man at hugge til, hvor det giver mest mening og fordele rovet. Man skærer i husleje og administration for at kunne bruge pengene på det, der foregår på scenen.
Selv om bestyrelsesformand for Det københavnske Teaterfællesskab Lisbeth Lollike ikke siger det i den udsendte pressemeddelse, hvor ændringerne er begrundet i de pålagte besparelser, så må de store københavnske teatre også skele til en teatersituation, hvor der er opstået en overkapacitet som resultat af den faldende søgning til de store, statsstøttede teatre. Når Østre Gasværks teaterrum skal reduceres, og når Rialto Teatret lukker, bliver der muligvis ikke færre forestillinger, men der bliver færre udbudte teatersæder i de kommende sæsoner.
Første Sorteper i den kunstneriske kabale bliver det nuværende Østre Gasværk Teater. Læser man profilen for det nye superteater på Østerbro, man gerne vil oprette, er det helt og holdent Republiques nuværende repertoire, som tænkes udbredt også til gasbeholderens runde teaterrum: eksperimenterende og med mulighed for gæsteforestillinger, også af internationalt snit.
Beslutningen er rimelig. Republique er lykkedes flot med et vende skuden efter et pålæg om at få flere i teatret. Teatret har været mere midtsøgende i sit udbud, en linje, som fortsætter næste sæson. Hvis man kan kombinere det med større åbenhed mod de hjemløse kvalitetsteatre, som ikke selv har en scene, er meget vundet.
Til gengæld har profilen på Østre Gasværk Teater de sidste sæsoner været blafrende. Det er hårdt, men det skal siges: Teatret er i sin nuværende form det teater, man bedst har kunnet undvære i København. Det har været oppe mod andre store og professionelt virkende musikteatre, som har kunnet gøre det bedre uden for de offentligt støttede systemer. Og det familieteater, som Østre Gasværk også har spillet - i perioder med held - har det allerede godt på Folketeatret.
Sorteper nummer to bliver Nørrebro Teater, der mister sin anneksscene, og som derudover noget uretfærdigt står til også at skulle bøde yderligere 1,1 mio. i forbindelse med de varslede besparelser, mens Folketeatret og Betty Nansen Teatret stort set friholdes i oplægget fra paraplyorganisationens bestyrelse.
Sorteper nummer tre bliver en skidt behandlet Frederiksberg Kommune, der mister Rialto: Teatret i Smallegade. Og det bliver de så måske alligevel ikke. Meget kunne tyde på, at kommunen alligevel kan vinde på lukningen i det lange løb. Kommunens teater, Aveny-T, har længe hamret på Det Københavnske Teatersamarbejdes dør, men er blevet afvist under henvisning til, at man ikke manglede et teater med Aveny-Ts profil. Men nu, hvor sammenslutningen med Østre Gasværk Teater mister et musikteater, bør scenen på Frederiksberg Allé stå godt i forhold til at blive sluppet ind i varmen, når den nye fireårige ramme for Det Københavnske Teatersamarbejde skal forhandles. Formuleringerne i dagens pressemeddelelse lukker ikke for muligheden.