Ølsalg ved Smukfest skal bygge skoler til fattige

For hver liter øl, der bliver solgt på Danmarks Smukkeste Festival, går to kroner til at bygge skoler i Den Dominikanske Republik.

Ved ølboden i kanten af Skanderborg Sø er der god muligheder for at drikke en øl i afslappede omgivelser. To kroner af hver solgt liter fadøl på festivalen går til at bygge skoler i Santa Domingo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Vejl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Festivalgæsterne i Skanderborg kan med god samvittighed drikke løs i ølboderne på festpladsen.

I hvert fald går 2 kroner af hver liter solgt fadøl på festivalen til at bygge klasseværelser i et meget fattigt område af Santo Domingo, hovedstaden i Den Dominikanske Republik.

Og det kan hurtigt blive til mange penge. Sidste år solgte festivalens ølboder nemlig 186.000 liter fadøl. Det vil altså svare til 372.000 kroner til skolebyggeri, hvis ølsalget bliver det samme i år.

Projektet i Santo Domingo er et samarbejde mellem festivalen, Royal Unibrew og NGO'en Globetown. Formålet er at bygge lokaler og skaffe undervisning til unge i 9. og 10. klasse, så de kan blive kvalificerede til at få et arbejde eller en uddannelsesplads. Efter planen skal der bygges fire nye klasselokaler, som skal stå klar ved årets skolestart i august 2013.

Talsmanden på Danmarks Smukkeste Festival, Poul Martin Bonde, besøgte området i maj.

- Det var ret fantastisk at se, hvordan man med små midler virkelig kan gøre en forskel. Uddannelse betyder alt i Den Dominikanske Republik, hvor bare det at kunne et fremmedsprog kan firedoble din løn, siger han.

Martin Sloth fra Unibrew var også med i Santo Domingo i maj og kalder besøget for meget rørende.

- Det var så tydeligt at mærke den begejstring, skolebørnene havde for at lære noget. Vi besøgte også et skoleprojekt for de store børn et andet sted i byen, et der minder meget om det, vi nu indgår i - og kunne der opleve, hvordan børnene virkelig greb chancen for at forbedre deres fremtid, siger Martin Sloth.

Støttede festival for demokrati i Kenya sidste år

Det er ikke første gang, at Danmarks Smukkeste Festival samarbejder med NGO'en Globetown om velgørende initiativer.

I 2011 fyldte de en container med musikinstrumenter, kabler, strenge, forstærkere, mixerpult og mikrofoner doneret af danske musikere, musikforretninger, lydfirmaer og sponsorer. Containeren blev fragtet til et slumkvarter i Kenyas hovedstad Nairobi, hvor udstyret skal bruges i oktober/november i år på Good Governance Festival - en festival, der sætter fokus på demokrati. 

Derudover har Danmarks Smukkeste Festival jævnligt støttet diverse velgørenhedsarrangementer.

Til Støt Asien indsamlingerne i 2005 gav Danmarks Smukkeste Festival mere end 200.000 kroner, og til Danmarks Indsamlingen i 2010 og 2011 bidrog festivalen med omkring 700.000 kroner i alt.

Pengene dels kommet ind via auktioner over nogle af festivalens boformer, dels via happenings på Højbro Plads og Nytorv. Desuden har Læger Uden Grænser siden 2004 modtaget næsten 500.000 kroner, der er kommet ind ved salg af ekstra V.I.P. billetter til kunstnere og pladeselskaber.