Øl og vand ad libitum i Roskilde

Fra mandag eftermiddag og frem til tirsdag morgen regnede det næsten uafbrudt på Roskilde Festivalen, og Dyrskuepladsen er nu fuld af mudder. De næste par dage skal det fortsat regne, og de første gæster har forladt festivalen.

Carl Angelo og Sebastian Axelsen kæmpede sig i går gennem vand- og mudder-masserne med friske forsyninger. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Campingområde Øst er værst ramt og er omdannet til en stor mudderpøl, efter der natten til tirsdag faldt over 23 millimeter regn på Roskilde Festivalen. Det er her, traditionalisterne bor. Dem der har været på festivalen flere gange, og derfor ikke lader sig spise af med hvad som helst.

De har ligget i kø i dagene op til Roskilde Festivalens start for at få en teltplads, som ligger lige ud for indgangen til Orange Scene.

Det er også et af de trafikale knudepunkter for mange af de over 75.000 vandrende festivaldeltagere, som skal frem og tilbage mellem deres telte og Pavillon Scenen, biografen eller madstederne.

Hvor mudderet andre steder på festivalområdet når til op over tæerne, så når det her til anklerne, fordi folk træder mudderet op.

Her går alle i gummistøvler. Men midt i det hele sidder en af traditionalisterne 30-årige Ole Hansen fra Odense og han har ingen gummistøvler på.

»Jeg har været på forskellige festivaler 25-30 gange og har oplevet masser af regn. Man får vabler af gummistøvler, og det gider jeg ikke, derfor beholder jeg mine sko på.

Efter de første par dage med mudder bliver skoene vandtætte, fordi mudderet tørrer omkring dem,« fortæller han.

Han er på Roskilde Festivalen med 50 andre personer, som sammen har dannet en imponerende lejr. En 36 kvadratmeter stor presenning er spændt ud over et hjemmelavet jernskelet, som danner et opholdsrum, hvor alle kan sidde i tørvejr. Indenfor er der både stereoanlæg og lamper, som er koblet til et bilbatteri.

»Vi skal også have lagt et gulvtæppe ind, så vi kan danse uden at træde alt mudderet op,« forklarer han lettere stolt.

Men selvom han er taget på festival under komfortable forhold, så sætter vejret sit præg på stemningen.

»Det generer ikke mig så meget, men det sætter en dæmper på stemningen hos mange mennesker. Man skal bare drikke nogle øl og tænke på noget andet, hvis det begynder at regne.«

Lidt længere væk, for enden af campingområde Øst befinder sig en udgang. Her holder taxier og busser for at transportere folk væk fra festival- området, og i går formiddag havde der dannet sig en lille kø af folk, som ville væk.

»Jeg vil bare gerne væk fra mudderet for en kort bemærkning, så jeg tager hjem til Albertslund og sover i nat,« fortæller 24-årige Jannie Jensen, der er på Roskilde Festivalen for tredje gang.

Ved siden af hende står veninden Karina Rasmussen, som har det på samme måde. De kommer begge på festivalen for at høre musik og ikke så meget for at feste. Derfor føler de, at det er bedst at tage hjem nu, for musikken starter først på torsdag.

»Vi kender mange, som gør det samme, fordi deres telte står under vand. Der er nogle steder, man ikke kan bo, fordi der er så meget vand,« fortæller hun.

Vi gør, hvad vi kan
Det regnvåde vejr sætter også festivalmedarbejderne på overarbejde. Der skal arbejdes på at holde sammen på alt, og i går måtte de lukke flere parkeringsområder, som stod under vand. Festivalledelsen fraråder nu folk at tage til Roskilde i bil.

»Område G nede på campingpladsen ser ud til at være rigtig slem, men vi kører rundt med slamsugere og tager det værste op, og derefter breder vi flis og sand ud. Mere kan vi ikke gøre,« fortæller Roskilde Festivalens talsmand, Esben Danielsen og fortsætter:

»Lige nu er det ikke slemt. Vi er slet ikke ude i noget, der ligner 2004, som er det værste år nogensinde. Det bliver heller ikke værre, hvis bare det nøjes med byger, og solen når at komme frem en gang imellem,« fortæller han.