Øl, nisse og hornmusik

Munter julesatire på Café Liva.

Skål i skibet: Karsten Jansfort og Jacob Morild drikker julen ind på Café Liva. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan kan noget være så fjollet og så begavet på samme tid? Hvordan kan det være så groftsnittet og samtidig så elegant? Spørg mig ikke, spørg hellere Jacob Morild, der endnu en gang har skrevet hele Café Livas julekabaret. Det er 25. gang, teaterbåden i Nyhavn skvulper over af ramsaltet julehumør og byder på en lille skarp efter den buffet, man kan sætte til livs under dæk inden forestillingen. Et kvart århundredes variation over et tema, et årligt fornyet julekatalog af spas og venskabelige stiklerier, det er jo i sig selv imponerende. Ikke mindst med tanke på, at Morild hele tiden er i stand til at pakke gaverne nyt og anderledes ind og stramme garnet om danskernes højspændte flæskebug.

Skæg omgang med julens budskaber

Igen i år er kabareten en skæg, men hvæsset pålægsgaffel i siden på vores alle sammens lemfældige omgang med julens budskaber, af den generelle forstoppelse, af al den juleknas i relationerne. Det er for eksempel ikke første gang, Morild muntert skamrider juleevangeliet som præsten, der læser den politiske ud - og afvikling ind i den hellige skrift - denne gang lader han en radikal engleskare vise sig for Anders Samuelsen og hans trolovede Inger Støjsender: »Frygt ikke, thi jeg forkynder jer en humanistisk tilgang til verden, som vil være fuldkommen urealistisk, medmindre man bor i Nordsjælland.« Det er absolut heller ikke første gang, vi får en skæppeskøn dansktopsang, der i denne ombæring er en hyldest til bordets glæder: »Rigtige ænder kan ej byttes med tofu«. Det er så andt, som det bliver sagt. Det er heldigvis heller ikke en premiere, at vi får Josef reduceret til en helt almindelig (jysktalende!) far, der her forsøger at forklare sin noget langhårede søn om livets kendsgerninger.

Frelsens Hær på musikalske afveje har vi også oplevet ved en tidligere ulejlighed, men særligt sjovt er det nu i år. Læg dertil den obligatoriske, langtidsstegte julekæfert-sketch. Lige til at brække sig over. Af grin. Musikerne Morten Wedendahl og Thomas Pakula - den ene en lang, den anden en ikke så lang - har også i et tidligere liv været dobbelsidsig musikalsk fornøjelse, der spiller lystigt op til lidt af det hele. Til gengæld er det helt nyt, at den afslappede revyelegantier Karsten Jansfort er Jacob Morilds ombordherre, der med sit pæne ydre kan agere den lidt mere troskyldige sidekick til den højspændte, skarptslebne veteran. Et godt par, der klæder hinanden. Og det er heller ikke opfindsomt genbrug, når alle fire på scenen forenes i det store, knaldskøre medley, der ret forrygende kombinerer ratpack-manerer med Julens Melodibog i Thomas Pakulas sjove og spidsfindige arrangement. Jo, Morild klippe-klistrer igen med rutine og talent. Skål i skibet. Og resten i fehåret.

Hvad: »Andens verdenskrig – de fem forbandede lår«. Hvem: Tekst: Jacob Morild. Musikalsk arragement: Morten Wedendahl og Thomas Pakula. Hvor: Café Liva, Nyhavn. Til 20. december.