Ødelæg en bog – og læs den

Gladsaxe Bibliotekernes bogstavleg med bogtitler på Facebook har også givet folk lyst til at læse de bøger, hvis titler har været i spil, fortæller bibliotekar Stine Bang Iversen, som har fulgt med i de mange tusinde kommentarer, som spøgen har affødt.

»Ødelæg en bog med ét bogstav«, lød opfordringen fra Gladsaxe Bibliotekerne. Og så gik Facebook amok i sjov bogstavleg med bogtitler. Men legen har ogås givet folk lyst til at læse bøgerne, fortæller bibliotekar Stine Bang Iversen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mænd der bader kvinder«, »Den vamle mand og havet«, »Stolthed og forlomme«, »Min afrikanske barm«, »Silas og den sorte moppe« eller »Intet nyt fra festfronten«.

Internettet er de seneste knap to uger nærmest flydt over af munter bogstavleg med bogtitler, efter at Gladsaxe Bibliotekerne forrige fredag gik på Facebook med opfordringen »Ødelæg en bog med ét bogstav«. Siden er opdateringen blevet vist over en million gange, er blevet delt flere end 2.000 gange og har sammenlagt fået flere end 50.000 kommentarer.

Og folk har ikke bare moret sig med at bytte bogstaver ud i kendte bogtitler. Den lille spøg har også inspireret til at gå om bord i de bøger, der har været i spil, fortæller bibliotekar Stine Bang Iversen:

»Jeg kan f.eks. se i kommentartrådene, at folk har spurgt til originaltitlen og efterfølgende sagt, at den må de læse. Der var også en mand, der fortalte, at han havde forklaret nogle unge mennesker om det sjove i legen. Det havde fået dem til at sige, at så ville de da også­ læse bogen,« siger hun.

Særligt glad er hun for en opdatering fra en lærer, der har lagt et billede op fra sin 9. klasse,­ hvor tavlen er helt fyldt med bogtitler.

»Den gik lige i hjertet på mig – en hel skoleklasse, der sidder og snakker titler og bøger. Det er jo fantastisk,« siger hun.

Facebook-legen er led i en generel indsats for at sprede kendskabet til bibliotekets arbejde via de sociale medier. Om successen med »Ødelæg en bog...« får flere til at gå på biblioteket, er det dog for tidligt at sige noget om endnu.

»Men vi har fået rigtigt mange beskeder fra helt almindelige Gladsaxe-borgere, der skriver, at vi virkelig har gjort en forskel med denne leg,« siger Stine Bang Iversen.

»Hvis sådan en leg kan give folk lyst til at læse, vil det da være dejligt. Men under alle omstændigheder er det jo sjovt at teste, hvor mange titler, man kan – og opdage, at et lille bogstav kan gøre en stor forskel. Det er noget med fokus på sprog og bøger.«

»Ødelæg en bog...« er ikke den første og bestemt heller ikke den sidste facebook-leg, som Gladsaxe Bibliotekerne sætter i søen.

»For et stykke tid siden havde vi en, der hed »Forestil dig, at du er hovedpersonen i den seneste bog, du har læst – hvor meget på røven er du så?« Den gav også nogle sjove kommentarer,« siger Stine Bang Iversen.

»Og nu har vi lige startet en ny, hvor man skal beskrive en bog med emojies – enten titlen eller elementer fra handlingen, og så kan folk gætte, hvad det er for en. Den har ikke samme gennemslagskraft som »Ødelæg en bog...«, men vi har da allerede fået over 4.000 kommentarer.«