O.J. vender tilbage

En bizar bog om, hvordan O.J. Simpson ville have myrdet to mennesker, hvis han nu havde været morder, hvad han aldrig har indrømmet at være, udkommer nu alligevel i USA. Forlaget forsvarer sig med, at den tidligere sportsstjerne ikke tjener penge på udgivelsen.

n/a Fold sammen
Læs mere

Først var den ude i kulden. Nu er den inde i varmen igen.

O.J. Simpsons bog »If I Did It« bliver alligevel sendt på gaden, selv om mange helst havde været den foruden. Det amerikanske forlag Beaufort Books, der står bag initiativet, har endnu ikke meddelt, hvornår det usædvanlige skrift udkommer. Kun at det sker uanset protesterne.

Forhistorien er, at den amerikanske forlagsgigant Harper Collins sidste år opgav at udgive bogen, hvor den tidligere sportsstjerne og skuespiller beretter om mordet i 1994 på sin eks-kone Nicole Brown Simpson og dennes kæreste, Ron Goldman. I bogen fortæller O. J. Simpson historien, som han angiveligt ville havde fortalt den, hvis han havde begået mordene, som han dog hævder aldrig at have begået. Deraf titlen. At Harper Collins overhovedet kunne komme på den tanke at udgive noget så bizart, førte til voldsomme protester i den amerikanske offentlighed.

Frikendt og dømt
Det var, i kritikernes øjne, slemt nok, at O.J. Simpson aldrig var blevet dømt for mordene, selv om han senere ved en civil retssag blev dømt til et betale 33 mio. dollars i erstatning til ofrenes efterladte. At han ydermere ville kunne tjene penge på en bog om forbrydelsen var, stadig ifølge den offentlige mening, at skyde langt over målet. Harper Collins følte sig presset. De 400.000 eksemplarer af »If I Did It«, der allerede var sendt ud til boghandlerne, blev trukket tilbage og destrueret.

Men nu kommer bogen altså alligevel på gaden. Blot via andre kanaler. O.J. Simpsons nye forlag, Beaufort Books, forsvarer sig med, at situationen er en helt anden, efter at en konkursret i Florida for nylig konstaterede, at forfatteren er så blanket af, at han ikke kan betale ret meget af ovennævnte kæmperstatning. Retten bestemte på det grundlag, at rettighederne til bogen skal overgå til Ron Goldmans nærmeste slægtninge, der efterfølgende lod vide, at de ikke har noget imod, at den bliver udgivet på de givne betingelser. Det fremgik ved samme lejlighed, at i det omfang bogen giver overskud, skal pengene gå til en fond til støtte for voldsofre, oprettet af familien Goldman.

Læses som tilståelse
Ifølge amerikanske medier er Nicole Brown Simpsons søster, Denise Brown, forfærdet over, hvordan tingene har udviklet sig. Hun kan under ingen omstændigheder tolerere, at O.J. Simpsons skriverier ser dagens lys. Men hos Beaufort Books har man ikke nogen moralske skrupler: Bogen vil »blive læst som en tilståelse,« lyder vurderingen fra forlaget - ikke som den ikke-tilståelse, den var tænkt som fra O.J. Simpsons side. Eller som Beaufort Books chef, Eric Kampmann, siger det i en pressemeddelelse:

»Vi vil bestræbe os på at lave en ordentlig udgivelse og ære mindet om ofrene for denne forfærdelige forbrydelse.«