O.J. Simpson-dokumentarserie er must-see-tv

Maraton-dokumentar om ikonet O.J. Simpsons liv og mordretssag folder sig ud som et monumentalt værk om race, berømmelse og magt i USA gennem 50 år.

Sportsstjernen og berømtheden O.J Simpson jubler, da hans hold af skruppelløse topadvokater har fået ham frikendt for mordet på ekshustruen, Nicole, og hendes kæreste, Ron Goldman, ved at forvandle mordsagen til en sag om racisme fra politiets side. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg husker vagt billederne fra CNNs nyhedsudsendelser: O.J. Simpson på flugt gennem Los Angeles i sin hvide Ford Bronco med en sværm af politibiler efter sig. Fanget på kamera i real time af en nyhedshelikopter.

Dengang i 1994 forstod jeg ikke helt, hvad der foregik. Men jeg forstod, at det var en (medie)begivenhed ud over det sædvanlige. Det var noget med et bestialsk dobbeltdrab, og ham Simpson var vist en stor tidligere amerikansk fodbold-stjerne. Selv kendte jeg ham kun som den uheldige sorte politibetjent Nordberg i »Høj Pistolføring«-filmene.

Og sådan tror jeg egentlig, at de fleste danskere har det med sagen. Vi husker medie-cirkusset omkring retssagen, der endte med O.J. Simpsons spektakulære frikendelse. Men detaljerne i den komplicerede og celebre sag fortoner sig i erindringens tåger.

Det rådes der nu godt og grundigt bod på med Ezra Edelmans monumentale TV-dokumentarserie »O.J. Simpson – Made In America«, der er blevet vist hen over sommeren på DR 2. Femte og sidste af de halvanden time lange afsnit løb over skærmen tirsdag aften, men hele serien kan stadig streames via DRs hjemmeside i en begrænset periode.

Opførte sig så »hvidt« som muligt

I instruktør Ezra Edelmans hænder er historien om Orenthal James Simpson meget mere end historien om den TV-transmitterede retssag og dobbeltdrabet på hans hvide ekskone, Nicole Brown, og hendes ven, Ron Goldman.

Edelman går meget bredere til værks. Og med god grund, finder man ud af undervejs. For for at forstå, hvad der egentlig var på spil i det, der er blevet kaldt århundredets retssag, er man nødt til at forstå den større historiske kontekst omkring O.J. Simpson.

Det er et enormt lærred, der males op. Fortællingen om Simpsons gennembrud som running back for USC Trojans i 60erne over hans tid som universelt elsket NFL-stjerne i 70erne til hans tilværelse som image-bevidst forretningsmand og celebrity i 80erne kontrasteres løbende med en større og mere dyster fortælling om hans mindre privilegerede sorte medborgeres kamp mod et undertrykkende hvidt politikorps i Los Angeles. Fra de blodige optøjer i LA-bydelen Watts i 1965 til de nærmest borgerkrigs- lignende tilstande under Rodney King-opstanden i 1992.

Dokumentaren viser, hvordan O.J. Simpson omhyggeligt byggede sin karriere, sit brand og sin formue op på at opføre sig så hvidt som muligt. Han var den charmerende og stuerene afroamerikanske atlet og celebrity, som blev accepteret og fik helt uhørt succes i det hvide, privilegerede Amerika.

»I’m not black. I’m O.J.!« som nogle af hans gamle venner citerer ham for at have sagt i dokumentaren.

Skruppelløse advokater

Det store pay-off kommer under den groteske retssag, hvor Simpsons drømmehold af dyrtkøbte, skruppelløse forsvarsadvokater – i sig selv et persongalleri, der overgår de fleste fiktionsserier, jeg kan komme i tanke om – kaster racekortet, ja, nærmest sortvasker O.J. Simpson over for den fortrinsvis afroamerikanske jury.

I kølvandet på 40 års undertrykkelse fra L.A.s hvide politistyrke – senest frifindelsen af de betjente, der gennembankede Rodney King foran rullende kameraer i 1992 – ender juryen med at købe forsvarets fortælling om, at O.J. Simpson har været udsat for et komplot, fordi han var sort. At de overvældende DNA-beviser var blevet plantet. Sikke et nummer.

Ud over at være en indgående karakterstudie af Simpson og den grusomme forbrydelse, han – og det tør jeg godt sige – begik, er »O.J. Simpson – Made In America« en dokumentarisk tour de force om nogle af de mest centrale splittelser i det amerikanske samfund: Splittelsen mellem sort og hvid. Mellem rig og fattig. Mellem privilegier og penge på den ene side,og undertrykkelse og fattigdom på den anden. Og – desværre – en fortælling, der alt andet lige stadig er højaktuel i dag. Se den!

Hvad: O.J. Simpson – Made In America.

Hvem: Instruktør: Ezra Edelman. Medvirkende: O.J. Simpson, Johnnie Cochran m.fl.

Hvor: Alle fem afsnit kan streames på dr.dk.