Nyt vartegn for Københavns Havn i støbeskeen

Havneområdet ved Nordhavn Station på Østerbro bliver et helt nyt kvarter med opsigtsvækkende arkitektur og et nyt, dansk hovedkontor for FN – hvis det står til folkene bag projektet. Byggeriet rummer blandt andet et højhus på 140 meter og en gangbro over havnen i 65 meters højde. GRAFIK: Marmormolen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Spektakulært. Spektakulært. Spektakulært!« Ordet røg igennem luften igen og igen. Og det var da også et opsigtsvækkende byggeprojekt, som i går blev lagt frem for pressen. En 140 meter høj bygning, som bliver den højeste i København, en 160 meter lang gangbro i 65 meters højde, der skal forbinde området omkring Marmormolen og Langelinie samt et nyt dansk hovedkvarter for FN var blot nogle af de elementer, som en dedikeret Jens Kramer Mikkelsen fremlagde på gårsdagens pressemøde.

»Vi vil skabe en levende bydel af international klasse, som er attraktiv at bo og arbejde i, og som også er spændende at besøge. Dette projekt er både ambitiøst og spektakulært, og vi er meget glade for, at det er lykkedes at få alle enderne til at nå sammen,« sagde den tidligere overborgmester i København, som nu er adm. direktør i Arealudviklingsselskabet, der står for byudvikling i København.

De involverede parter – FN, Udenrigsministeriet, Københavns Kommune, Arealudviklingsselskabet, som ejer grunden på Marmormolen, og ATP, der ejer grunden på spidsen af Langelinie – ser frem til at føre projektet ud i livet – også selv om tidligere erfaringer viser, at meget høje huse ikke altid falder i de lokale beboeres smag.

Lokale beboere var der da heller ikke nogen af ved gårsdagens fremvisning. Dem havde Jens Kramer Mikkelsen inviteret om morgenen, hvor han medvirkede i et program på P4. Til Berlingske Tidende siger formanden for Østerbros lokaludvalg, Axel Thrige, efterfølgende om projektet:

»Vi er positive over for mulighederne for lettere adgang til havnekanten og til den kollektive trafik. Men vi er også skeptiske overfor, at vi måske mister vores havudsigt samt den blæst, som et højhus medfører. Men vi skal først i gang med at diskutere det nu.«

Skal i høring
Ved gårsdagens præsentation understregede Jens Kramer Mikkelsen også, at meget lidt er endeligt afgjort endnu. Projektet skal først igennem høringer og politisk behandling på Rådhuset.

»Vi har valgt at gå i luften med det så tidligt, fordi vi gerne vil vise alle, hvad det er, vi går og arbejder med. Derfor må man ikke tage alt for pålydende, da der vil komme mange justeringer hen ad vejen, og så skal borgerne naturligvis også inddrages. Men det ligger helt fast, at der kommer to bygninger og en bro imellem. Om tårnet lige bliver 140 meter eller lidt mindre ved jeg ikke.«

Det nye kvarter findes endnu kun som model, men i løbet af 2012 forventes det, at FNs nye kontorer vil stå færdige. Ud over FNs cirka 45.000 kvadratmeter, vil bydelen bestå af både boliger, hotel og erhverv. En meget løs tidshorisont er, at det hele vil stå færdigt senest i 2015.

»Det er jo et spektakulært projekt og en kæmpe udfordring i alle sammenhænge. Både med østerbroerne og bygningsmæssigt, så det kan tage tid,« siger juridisk konsulent fra Arealudviklingsselskabet, Rikke Enderlein.

Også Københavns Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) bakker op om projektet:

»Jeg glæder mig over, at FN har valgt at samle alle sine danske aktiviteter på ét sted i København. Det kan københavnerne være stolte over, og jeg er sikker på, at området vil blive et nyt vartegn for byen,« siger Ritt Bjerregaard i en pressemeddelelse.