Nyt underholdningsprogram skal redde DRs svære efterår

DR har de sidste ti år haft umådelig svært ved at følge TV 2s dansetrin, når sidstnævnte har blændet op for »Vild med dans«. Nu skal et nyt og alternativ underholdningsprogram, »Versus«, forsøge at tage kampen op mod rivalen på ny. Vi var med bag kulissen til én af optagelserne.

DRs nye fredags underholdningsprogram hedder »Versus«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Juel Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sig det samme som mig,« kommer det insisterende fra manden med mikrofonen. »Ehhh, ehhh, ehhh, ohhh! Heppa, heppa, heppa, hey!« 100 quiz-deltagere, der kun få minutter forinden har fundet sig til rette i DR Byens studie fem, prøver efter bedste beskub at gøre kunsten efter. Men den rutinerede publikumsopvarmer Henrik Abel er ikke tilfreds og mener, at det kan gøres bedre. Langt bedre. På opmuntrende vis opfordrer han deltagerne til at give den »endnu mere gas«. »Sig efter mig: Ehhh, ehhh, ehhh, ohhh! Heppa, heppa, heppa, hey!« Denne gang giver deltagernes røst genklang i selvsamme studie, hvor store underholdningsprogrammer fra DR, som det populære midthalvfemser-koncept »Husk lige Tandbørsten«, relanceringen af kanalens 80er klassiker »Her er dit Liv« og senest talentshowet »X Factor«, er produceret.

»Yes, sådan. Det var bedre!«, kvitterer Henrik Abel, der efter ti-femten minutters opvarmning bliver afløst af »det professionelle pjattehoved«, som værten på programmet, Jakob Riising, ofte er blevet karakteriseret som. »Velkommen til et nyt, stort fredagsunderholdningsshow for hele familien,« siger Riising til deltagerne, mens holdet af fotografer, produktionsledere, kamera-, lyd- og lysmænd gør klar til optagelse. Snakken forstummer i det store TV-studie, hvor hundredvis af lamper oplyser scenografien, der er bygget i tre etager – med de øverste deltagere oppe i en højde af 4,5 meter. En kridhvid, neonoplyst trappe i midten af studiet forbinder scenen med deltagernes siddepladser på tribunen. »Gør klar til optagelse,« lyder det.

Vi er af DR og produktionsselskabet Mastiff blevet inviteret til tiende og sidste optagelse af DR1s nye underholdningssatsning, familieprogrammet »Versus«, som skal forsøge at tage kampen op mod TV 2s mere etablerede og bredt funderede seermagnet »Vild med dans«, der sidste år gav Thomas Blachmans selvopfundne underholdningskoncept »Mentor« tørt på.

Mens »Vild med dans« – der løber af stablen senere på året – de senere år har haft pæne seertal, et godt stykke over en million seere, hver fredag, har DR-programmer som »Husk lige Tandbørsten« og »Mentor« slæbt godt og grundigt efter. Særligt fælt var det sidste år for »Mentor«, der var ned og rode rundt på 300.000 seere efter en ellers god premiere med seertal på omkring de 600.000.

»Versus« går i al enkelhed ud på, at deltagerne samt seerne skal gætte vindere i en række skæve og ganske fantasifulde dueller. En af disse er en duel mellem tre kvindelige bodybuildere og en mand med 30 års erfaring bag en gaffeltruck om, hvem der på to minutter kan vælte en bil flest gange rundt om sig selv. Dysten blev gennemført og filmet fra alle tænkelige vinkler på en mudret mark et ukendt sted i landet. Vi har lovet ikke at afsløre, hvem vinderen blev, men lad os blot konstatere, at det blev en særdeles nervepirrende dyst, hvor vinderen blev kåret på målstregen.

Umiddelbart kan lægfolk ikke deducere sig logisk frem til resultatet af de forskellige dyster, og det er naturligvis heller ikke meningen. Det er netop grundidéen med »Versus«, fastslår DRs underholdningschef, Jan Lagerman Lundme, der ikke mener, at man skal skæve for meget til kanalens senere års svingende og svigtende seertal. Der er i hvert fald mange andre parametre, hvormed man kan måle succes, understreger han. »Det er jo ikke kun fredag aften klokken 20.00, hvor »Versus« nu kommer til at fylde sendefladen, hvor konkurrencen er stor. Det er alle døgnets timer, alle ugens syv dage,« siger Jan Lagerman Lundme, der dog medgiver, at »det selvfølgelig var skuffende«, at Blachmans »Mentor« i flere omgange oplevede et seertalsmæssigt svigt. »300.000 seere. Så langt skal vi ikke ned igen. Især ikke når vi taler bedste sendetid fredag aften. Men det vigtigste for mig er nu engang, at vi tør komme med et alternativ til »Vild med dans« i stedet for at lægge os fladt ned og give op,« siger underholdningschefen og tilføjer: »Det, vi vil på DR1, er at skabe nysgerrighed i stuerne hos vores seere. Og hvis børnefamilierne, som er vores målgruppe, bliver inspireret af duellerne i vores nye satsning, »Versus«, og således eksperimenterer med tingene derhjemme, er det i sig selv en succes.«

Tilbage i studie fem lyder nedtællingen: »Fem, fire, tre, to, en. Værsgo’!« Jakob Riising smører stemmen, kigger ind i kameraet og siger udtryksfuldt, mens han spankulerer ned ad trappen: »Kan en fjernstyret bil køre hurtigere end racerkøren Nicolas Kiesa i en Mercedes? Kan tre stærke kvinder vælte en bil flere gange rundt end en gaffeltruck, og kan Jonas hér score mere end Karl Johan,« siger Riising, mens han med den ene hånd peger på to unge mænd, der står på scenen parat til at dyste om lidt: Basketspilleren Jonas Zohore »versus« discgolferen Karl Johan Nybo. »Det,« fortsætter han, »får du svaret på i »Versus«, hvor vi også har besøg af Hjalte og Tjelle, som altså skal give den gas her i studiet.« Et kæmpe brøl bølger ind over scenen: »Ahhhhhhhhh!« Og så et: »Wooooooooo!«

Deltagerne har fået instrukser om at huje og heje og klappe alt, hvad de kan, så snart Riising vender sig mod deltagerne og siger ordet »studiet«. »Taaaak«, kommer det fra den mandlige producer i kontrolrummet. Det er ham, der mere end nogen anden trækker i snorene under optagelserne, og desuden ham som kommunikerer med Riising og hvisker koncise beskeder ind i hans øregange. Som nu. »Det var godt. Men lad os lige tage den igen.«

Underholdningsprogrammets spilleregler er simple. 20 hovedpersoner har hver fire hjælpere med sig i studiet. Hovedpersonerne sidder selv i midten, mens to hjælpere sidder på hver sin side. Tilsammen skal deltagerne i femmandsgrupperne i løbet af en time, som udsendelsen varer, regne udfaldet af seks kuriøse dueller, som kan være alt mellem himmel og jord, ud i kampen om en præmiepris på 100.000 kroner. Gætter man rigtigt, går man videre. Gætter man forkert, ryger man ud. De, der så bliver tilbage, deler præmiepengene iblandt sig. I teorien kan alle altså ryge ud inden sidste runde. Sker det, ja, så får alle en ny chance igen. Med mindre der ikke er flere runder at tage af.

Mens nogle af duellerne er præget af voldsom fysik og kræver uanede mængder af sved på panden, som eksemplet med de tre kvindelige bodybuildere, er andre mere humorfyldte og komplet fritaget for den mindste kraftanstrengelse. Fælles for dem alle er dog, siger Jan Lagerman Lundme, at de er enormt fantasifulde. Det er nemlig ikke dueller, man via en doktorgrad i atomfysik er bedre egnet til at svare på end den ufaglærte mand, der på den lokale sidder og får sig en høker bajer. Mens fire ud af seks dueller foregår et sted ud i landet og dermed på bånd, er der altid to dueller, der bliver indspillet i studiet foran deltagerne selv. Her vil der hver gang være en duel mellem en lille og buttet fyr, Tjelle, og en høj og slank fyr, Hjalte. De to har i forrige programmer duelleret så forskellige steder som i en vindtunnel og en paintball-bane, men som en undtagelse er de i dag i studiet. »Det går slet og ret ud på at finde ud af, hvornår man klarer sig bedst – når man er høj og tynd eller lille og tyk,« siger Jakob Riising til deltagernes moro.

Kameraerne zoomer ind, og nærbilleder af flere af hovedpersonernes smørede grin bliver projiceret op på den 26 meter lange og otte meter høje skærmvæg, der blot vækker endnu mere latter, når deltagerne får øje på sig selv. »Hjalte og Tjelle. Der er et kæmpe pres på begge jeres skuldre,« siger Riising, inden han fortsætter i vanlig stil: »Men nu skal vi altså til duellen, som ganske simpelt er en duel i, hvem der er bedst til at stå på et skråt legeme. Ikke et hvilket som helst legeme, men dette vidunderlige apparat (peger på en tiltmaskine, red.). For om lidt vil jeg bede jer to flotte fyre om at gå op og stille jer på det sorte felt. Og kun på det sorte felt. Jeg vil så ved hjælp af moderne teknologi (viser en gul fjernstyrer, som han har i hånden, red.) køre denne væg op. Langsomt! Det er ikke sådan, at jeg skyder jer ud,« siger Riising. Deltagerne griner. »Den, der står længst tid, vinder duellen. Det er ikke tilladt at sætte sine hænder ned, knæ eller andre legemsdele. Det er heller ikke tilladt at røre hverken det røde eller blå felt og ej de hvide linjer. Er reglerne forstået?«, spørger Riising. »Ja,« lyder det enstemmigt fra dem begge. »Hjalte, hvordan vil du klare det her, tror du?«, spørger Riising. »Jamen altså, jeg tror, jeg vil gå ned i noget, der minder om en skovskiderstilling,« svarer den to meter og ti centimeter høje Hjalte. »Skovskiderstillingen? Hvorfor dog det?« »Jamen, ehm, jeg tænker bare, at det måske er meget godt at komme lidt ned i tyngden, fordi hvis jeg står rank som en flagstang, så tror jeg hurtigt, jeg mister balancen.«