Nyt tv-program går tæt på Den Kgl. Ballet: Nådesløs kamp på tåspidser

Den nye dokumentarserie »I forreste række«, der har premiere på DR3 i aften, kommer tæt på de menneskelige omkostninger, der er i ballettens verden med både stort præstationspres og benhård konkurrence.

Stephanie Sahlgren (th.) er en af de seks, kongelige balletdanser, man kan følge i serien »I forreste række« på DR3. Her sidder hun sammen med Benita Bünger. Foto: DR Ung Fold sammen
Læs mere

Man gik jo ikke ind på balletskolen, da man var seks-syv år gammel med en drøm om at stå aller- bagerst i »Svanesøen«. Man blev balletdanser, fordi man godt ville være svaneprinsessen,« siger 25-årige Emma Håkansson, der er korpsdanser i Den Kgl. Ballet og én af de seks unge balletdansere, vi møder i den nye dokumentarserie »I forreste række«, der har premiere på DR3 i aften. En serie i syv afsnit, hvor man blandt andet kommer tæt på de menneskelige omkostninger, der er i ballettens verden med både stort præstationspres og benhård konkurrence.

»Da jeg var 17-18 år, sagde Nikolaj Hübbe til mig: »Emma, du får ikke en kontrakt, jeg ser dig ikke som balletdanser i mit kompagni. Ikke fordi der er noget galt med dig. Du passer bare ikke ind i min vision.« Det var sindssygt hårdt at få at vide, når man har brugt hele sin barndom og alle sine ungdomsår på ballet, og så bare få revet gulvtæppet væk under sig.«

Men Emma Håkansson gav ikke op. Hun gik til eksamen, fik en kontrakt og blev balletdanser hos Nikolaj Hübbe i Den Kgl. Ballet.

»Det var svært i mange år efter, fordi jeg følte, jeg virkelig skulle kæmpe for min plads. Jeg havde jo kun lige med nød og næppe klaret at komme ind i kompagniet.«

Lidt nemmere er det gået for 18-årige Emma Riis-Kofoed, der var ved at afslutte balletskolens aspirantuddannelse, da optagelserne til »I forreste række« begyndte foråret 2017. I sommer blev hun sammen med seks andre elever fra Det Kgl. Teaters Balletskole student fra Falkonergården under Team Danmark-ordningen og er fra den kommende sæson blevet ansat som korpsdanser i Den Kgl. Ballet.

Men der er ikke plads til alle seks nybagte studenter i kompagniet, og vi oplever dilemmaet omkring balleteksamen, hvor Emma Riis-Kofoeds konkurrenter også er hendes bedste venner.

Foruden to gange Emma møder man i seriens første afsnit den 25-årige korpsdanser Benjamin Buza, der elsker sit job som balletdanser.

»Det er det fedeste job i verden. Jeg får løn for at gå ind og træne min krop og blive bedre til noget, som jeg går op i. Og så bagefter, når du er færdig med din arbejdsdag, sidder der over 1.000 mennesker og klapper af dig.«

Men Benjamin Buza, der både sætter stor pris på alle de dejlige ballerinaer, han er omgivet af, og det sociale liv i kompagniet, oplever også ensomheden banke på, da han får en alvorlig fodskade.

»Når man ryger ud i længere tid, har det ret store konsekvenser. Man bliver lidt en outcast. Du går bare rundt som et lille spøgelse på gangene. Det kan godt føles ensomt.«

Den 24-årige solist Andreas Kaas, der er i fokus i andet afsnit af serien, har oplevet ensomheden på en anden måde.

»Jeg kommer fra en familie, der har haft svært ved at sætte sig ind i min verden. De har aldrig rigtigt forstået, hvad det er, jeg laver, og det har været svært at dele mine oplevelser med dem. Min mor er frisør og min papfar VVSer, og de har bestemt bakket mig op, i det omfang de kunne. Men det var især svært, da jeg på balletskolen gik i klasse med nogen, hvis familie er totalt inde i hele ballettens verden. Mine forældre havde aldrig set ballet, før jeg startede med at danse.«

Det var Andreas Kaas’ farmor, der tog ham og hans tvillingebror med ind at se børneballetten »Den røde ballon«, da de var syv år gamle. »Jeg var fuldstændig opslugt fra start til slut, mens min tvillingebror, der i dag er kok, sad og sov ved siden af,« fortæller Andreas Kaas, der aldrig har tvivlet på sit eget talent.

»Mine forældre har aldrig modsat sig, hvad jeg laver, og de ville heller aldrig have kunnet stoppe mig. Men jeg har følt mig ensom, fordi jeg ikke kunne dele min verden med dem.«

Den 25-årige korpsdanser Stephanie Sahlgren er vokset op i Ishøj og tror selv, hun er blevet udvalgt til at være med i den nye serie for at vise, at man ikke nødvendigvis behøver at komme fra Østerbro eller Hellerup for at blive balletdanser.

»Jeg er måske stilmæssigt ikke den klassiske balletdansertype, når jeg render rundt i sweatpants og hættetrøje. Jeg er også poledanser og vandt DM i 2012. Poledans er fantastisk, og jeg har virkelig kunnet mærke, hvordan det har styrket min krop. Men balletten kommer jo i første række,« siger Stephanie Sahlgren, der har haft stor opbakning fra sin familie i balletskoleårene.

»Min familie har sørget for, at jeg holdt begge ben på jorden og at jeg vidste, der var en anden verden end ballettens, hvis nu det hele ikke gik.«

26-årige Jón Axel Fransson, der sidste år blev udnævnt til solist, er den sjette danser i serien. Han er født i Reykjavik, men startede som otte-årig på balletskolen i København. Hans værste fjende har altid været ham selv.

»Det har mine lærere også altid sagt til mig. Jeg har nok en tendens til at have så høje ambitioner, at jeg aldrig bliver tilfreds. Jeg har altid fokuseret mere på mine fejl end mine succeser. Og det er svært at lave om på. Men jeg er meget taknemmelig for at have et arbejde, hvor jeg bare kan danse,« siger Jón Axel Fransson.

»I forreste række« på i alt syv programmer har premiere på DR3 16. august kl. 21.00.