Nyt liv i Smallegade

Efter en årrække som Camp X og Frederiksbergscenen er Rialto Teatret tilbage i Smallegade på Frederiksberg – med eget ensemble og ny dansk dramatik, men stadig som en del af Nørrebro Teater.

Nørrebro Teater har åbnet en ny anneksscene, hvor den gamle Frederiksbergscene lå. Scenen har fået navnet Teater Rialto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sket ting og sager hen over sommeren i Smallegade 2 på Frederiksberg. Efter en årrække som Camp X og Frederiksbergscenen står der nu igen Rialto: Teatret på den koksgrå kombinerede erhvervs- og boligblok, hvor ét af Københavns traditionsrige teatre gemmer sig mellem en ejendomsmæglerkæde og en grillbar.

Indenfor har håndværkerne været i gang med en større make-over især bag scenen, og for knap fire uger siden rykkede ensembleleder og instruktør Erik Pold og hans tre skuespillere ind og gik straks i gang med prøverne på sæsonens første forestilling, »Lokal Ekspeditionen«.

»Det er en krimisatire om en gruppe velmenende ildsjæle, der drager på ekspedition i lokalområdet. De har en idé om, at verden bliver meget bedre, hvis vi forstår den tæt på. Spørgsmålet er så, hvad der sker, når man går tæt på. Hvor farligt bliver det? De har også en ambition om at løse gåden om Dobbeltmordet på Peter Bangsvej, som jo er lige henne om hjørnet,« fortæller Erik Pold om den løbske handling i »Lokalekspeditionen«, der da heller ikke har noget egentligt manuskript. Handlingen improviserer instruktør og skuespillere frem løbende under prøverne.

»Improvisationen har været en god måde til at arbejde os ind på hinanden og få vendt og drejet de enkelte skuespilleres talent,« siger Erik Pold. »Og så falder netop den måde at arbejde på rigtig godt i tråd med målsætningen for det nye Rialto, nemlig at vi skal være et sted, der giver plads til at eksperimentere og udvikle morskabsteatret.«

Kreative boller på suppen

Rialto:Teatret kan føre sin historie helt tilbage til 1924. De første mange år fungerede teatret primært som biograf, men er siden 1981 udelukkende blevet brugt som teater med en række markante direktører, Ebbe Langberg, Flemming Enevold, og i 15 år frem til 2007 Anders Ahnfeldt-Rønne, der bl.a. med stor succes introducerede begrebet intim-opera som et miks af teater, musik og opera.

For otte år siden besluttede Hovedstadens Teater, det nuværende Det Københavnske Teaterfællesskab, imidlertid at nedlægge Rialto Teatret som selvstændigt teater. I et par år husede lokalerne eksperimentalteatret Camp X, og siden 2009 har teatret i Smallegade været anneksscene for Nørrebro Teater, der primært har benyttet det til at præsentere en række gæsteforestillinger.

Men nu skal der andre og mere kreative boller på suppen. Som noget af det første efter sin tiltrædelse i foråret besluttede Nørrebro Teaters nye direktør, Mette Wolf, at anneksscenen skal spille en meget mere aktiv rolle i den kunstneriske udvikling – også af Nørrebro Teater. Til det formål ansatte hun skuespillerne Peter Flyvholm, Maria Rich og Peter Zandersen til at udgøre teatrets faste ensemble med Erik Pold som ensembleleder og instruktør.

»Den store ambition er, at Rialto:Teatret bliver et sted, som Nørrebro Teater bruger meget mere aktivt som anneksscene, end man har gjort hidtil, hvor det mest har været en gæstespilscene. Selv om vi skal være meget selvkørende herude, skal der hele tiden være en tæt forbindelse til Nørrebro, hvor vi kunstnerisk holder rigtig meget øje med hinanden,« siger Erik Pold.

Nye veje

»Det kan være svært for et stort teater som Nørrebro Teater med plads til flere end 600 tilskuere at tage de store chancer. Derfor er det godt, at vi herude har mulighed for at lege med alt muligt, prøve en masse formater og idéer af og forhåbentlig fiske nogle, der på et senere tidspunkt kan føde et eller andet på den store scene. De egenproduktioner, vi sætter på scenen her, skulle meget gerne vise nye veje for, hvor morskabsteatret kan bevæge sig hen, også på den store scene på Nørrebro Teater.«

»Drømmen er også, at ensemblet med årene kan udvides til at spille på tværs af de to scener, både på Nørrebro og Frederiksberg. Det er imidlertid en økonomisk mundfuld, som Nørrebro Teater ikke kan gabe over lige nu, så foreløbig skal det lille ensemble på Rialto:Teatret fungere som en slags prøveklud,« forklarer Erik Pold.

»Ensembletanken med et fast hold af skuespillere, som publikum kan lære at kende, og som gør det muligt at forlænge eller gentage en succes, spreder sig jo i dansk teater i disse år,« konstaterer han. »Rigtig mange teaterchefer brænder for at lave et ensemble, og det har jo allerede været en stor succes f.eks. på Mungo Park og med Det Røde Rum på Det Kongelige Teater.«

I indeværende sæson skal Rialto:Ensemblet sætte tre forestillinger på scenen. Efter »Lokalekspeditionen« kommer »Det store juleterapishow« med manuskript af Thomas Lagermand Lundme, og sæsonen rundes af med »Takt & Tone«, hvor instruktøren Kamilla Wargo Brekling sammen med ensemblet tager Emma Gads snart 100 år gamle bestseller under kærlig behandling.

Derudover er det planen at lancere en række »Lille fredag«-arrangementer fortrinsvis i foyeren hver torsdag i spilleperioderne efter aftenens forestilling.

»Idéen er, at »Lille fredag« skal være den frække lillebror til »LateNight Lørdag«, der i snart mange år har været en stor succes på den store scene på Nørrebro Teater,« siger Erik Pold. »Det skal være en uformel ramme omkring forskellige korte acts, f.eks. en tryllekunstner, en monolog eller en sang, hvor baren er åben, stemningen er lidt løssluppen, og hvor vi kan lege med nogle nye formater og prøve ting af, som måske senere kan flyttes til den store scene i Ravnsborggade.«

Aktivitet hele året

Et andet nyt tiltag på Rialto:Teatret, som Erik Pold har store forventninger til, er det samarbejde med andre dele af teaterbranchen, som allerede så småt er i gang i det store nye fælleskontor, i daglig tale Rialto:Kollektivet, på 1. sal i teaterbygningen. Her kan forskellige mindre aktører i teatermiljøet rykke ind i kortere eller længere perioder, hvor de kan få arbejdsro og mulighed for at prøve deres idéer af.

Foreløbig har instruktøren Line Paulsen og dramatikeren Line Mørkeby fået plads sammen med ungdomsteatret Teater Kompas og Alias Teaterproduktion. Og lidt senere har bl.a. skuespilleren Morten Burian meldt sin ankomst.

»Vi håber, at de forskellige kunstnere med tiden kan bidrage med forskellige aktiviteter, f.eks. readings eller åbne prøver, som kan indgå f.eks. i »Lille fredag«. Allerede nu er de jo med til at skabe liv i huset, og det er dejligt,« siger Erik Pold, der netop ser det som en styrke for det nye Rialto, at der er aktivitet i huset hele året og ikke kun i de perioder, hvor der er en forestilling på scenen.

»Selv om der har været forestillinger på scenen og publikum i stolene gennem alle årene, kan det ikke nægtes, at teatret har ført en lidt stedmoderlig tilværelse de seneste år,« siger han. »Da vi åbnede døren første gang, kunne vi godt mærke, at det var længe siden, der havde været folk på teatret, som elskede det og virkelig følte, at det her teater var deres. Det er her nu, og det, håber og tror jeg også, at publikum vil kunne mærke.«

»Lokalekspedition« har premiere 25. september.