Nyt fund ved Fredericia kan forlænge den danske kongerække betragteligt

En kæmpe hal er dukket op i Erritsø tæt ved Lillebæltsbroen og peger på den danske kongerække som flere hundrede år ældre end hidtil antaget.

Den nye hal blev fundet ved Erritsø for få dage siden. Foto: Esben Klinker Hansen for VejleMuseerne Fold sammen
Læs mere

Den er op mod 50 meter lang og kan meget vel skrive historien om:

Arkæologer har udgravet en gigantisk hal fra vikingetiden ved Erritsø lige syd for Fredericia.

Hallen vender op og især ned på mange af vores gængse forestillinger om Danmarks tidlige kongerække – simpelthen fordi den tilsyneladende er bygget over mange år.

Området ikke langt fra Lillebæltsbroen har med andre ord været fuld af aktivitet allerede på Gorm den Gamles tid i 900-tallet og måske endda længe før.

Den gamle hal har været op mod 50 meter lang og er resultatet af flere hundrede års arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: VejleMuseerne.

»De nye fund underbygger teorien om en stærk rigsdannelse i Danmark, længe inden Harald Blåtand skrev det på Jellingstenen,« siger arkæolog og museumsinspektør på VejleMuseerne, Christian Juel.

»Vi har haft en fornemmelse af det på baggrund af en række skriftlige kilder, men nu har vi fundet nøglen til at dokumentere det.«

Nye konger

Den danske kongerække begynder traditionelt med Gorm den Gamle omkring år 900 og derefter sønnen Harald Blåtand og barnebarnet Svend Tveskæg.

Men undersøgelser har allerede dateret befæstningen ved Erritsø til tidligere konger som Godfred og Harald Klak i begyndelsen af 800-tallet – og det nye fund trækker altså stedets kultur endnu længere tilbage.

Danmark har med andre ord været på vej mod samling længe før Gorm, Svend, Knud og Valdemar og stammer måske helt tilbage fra en epoke, hvis konger vi ikke engang kender navnene på endnu.

Hallen ved Erritsø ser måske ikke ud af meget. Men arkæologerne kan ane en struktur i familie med kendte steder på Sjælland – hvilket tyder på eksistensen af en »samlet« kultur meget tidligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Klinker Hansen for VejleMu.

»Vi ved ikke meget om det, der sker før Gorm den Gamle og Harald Blåtand,« siger forskningschef Mads Ravn fra VejleMuseerne.

Men fundet peger ifølge forskningschefen på eksistensen af »en tidligere kongemagt« med Lejre og Tissø på Sjælland og nu Erritsø i Jylland som centrum – for de tre steder er bygget op på samme måde.

»Det er den samme organisation og den samme slags struktur,« siger Mads Ravn.

Hvordan kan man se det?

»På selve den måde, huset er bygget. Det har for eksempel en slags vinkelret tilbygning – fuldstændig som man kender det fra fund på Sjælland og i Skåne.«

Så vi taler måske endda om den samme mand?

»Ja, måske. De her bygninger kunne godt være tegnet af samme arkitekt. Og bygherren kunne sagtens være en konge med de samme krav alle stederne,« siger Mads Ravn.

Skriftlige kilder nævner en straffeekspedition udsendt af den tyske kong Otto i år 815: De våbenføre mænd kommer til Jylland og ser en lille ø tæt på fastlandet – hvilket ifølge arkæologerne fra Vejle godt kunne være præcis stedet for det nye fund.

»Det samler det danske rige på en måde, man ikke har set før,« siger Mads Ravn.

Gravearbejdet i Erritsø er finansieret af en stor donation fra Augustinus Fonden og fortsætter i de kommende uger – hvorefter arkæologer og historikere kan danne sig et billede over de spændende opdagelser.