Nyt fund: Et lille aftryk af et lersegl med stor betydning for Jerusalems historie

I Det Gamle Testamente nævnes to guvernører, der herskede over Jerusalem i bibelsk tid. Det understøttes nu af, at israelske arkæologer har fundet et 2.700 år gammelt aftryk af et guvenørsegl med hebraisk indskrift.

En arkæolog viser det lille segl af ler, der er 2.700 år gammelt. Kigger man godt efter, kan man øverst se to mænd stå med en måne eller et spejl imellem sig. Ifølge israelske arkæologer har de to mænd stribede knælange klædninger på. REUTERS/Nir Elias Fold sammen
Læs mere

I de politisk betændte udgravninger i Jerusalem i Israel har arkæologer fundet et et aftryk i ler af et segl, der er 2.700 år gammelt. Det skrøbelige lille seglaftryk har stor historisk betydning, for det har inskriptionen »Tilhører byens guvernør« – altså ikke på dansk, men på hebraisk. Seglaftrykket er fundet i nærheden af Grædemuren i den gamle del af Jerusalem, og som alle arkæologiske fund indgår det i en debat om, hvorvidt Det Gamle Testamente er troværdigt eller ej. Men det har også et politisk aspekt, nemlig om hvem der har de stærkeste rødder i Jerusalem – jøderne eller muslimerne.

Nu er dette lille seglaftryk så dukket frem, og en af de israelske arkæologer, Shlomit Weksler-Bdolah, siger til netavisen Times of Israel: »Det er første gang, et sådant stempel er fundet i en autoriseret udgravning. Det støtter den bibelske beretning om en guvernør i Jerusalem for 2.700 år siden.«

Og byens nuværende borgmester, Nir Barkat, siger: »Seglaftrykket viser, at Jerusalem for 2.700 år siden var en stærk og central by.«

Der har været udgravninger nord for Grædemuren siden 2005, og en række opsigtsvækkende fund er allerede gjort i området. Seglaftrykket er altså kun ét i en lang række spændende fund, der giver historisk viden om romere, jøder og muslimer. Arkæologerne gætter på, at seglet har været brugt ved vigtige transporter fra og til byen og været brugt som dokumentation af, at guvernøren stod bag lasten. Israelske arkælologer siger, at seglet viser to mænd, der ser på hinanden, og mellem dem er der en måne eller et spejl. Begge personer bærer stribede, knælange klædningsstykker.

I Det Gamle Testamente er en Joshua nævnt som guvernør over byen i kong Hezekiahs regeringsperiode fra ca. 715 til 686 f.Kr. Hezekiah er omtalt som en retfærdig konge, der gennemførte religiøse reformer, blandt andet en streng fokusering på en enkelt gud og forbud mod andre guder. Senere i Det Gamle Testamente er en Maaseiah ligeledes nævnt som guvernør i kong Josias regeringsperiode. Josias herskede fra 641 til 609 f.Kr., også han er beskrevet som en retfærdig konge.

Shlomit Weksler-Bdolah siger: »Biblen nævner to guvenører, og dette fund viser, at det hverv rent faktisk eksisterede for 2.700 år siden.