Nyt borgfund skal sladre om vikingetiden

Arkæologerne havde næsten opgivet jagten, men nu har de mange timers udforskning givet pote: For første gang i 60 år har man fundet en ny trelleborg, som forhåbentligt kan føje nye nuancer til vores billede af Danmark på Harald Blåtands tid.

Hele udgravningsholdet, sammensat af folk fra Museum Sydøstdanmark og Aarhus Universitet. Fra venstre: Peter Henriksen, Søren M. Sindbæk, Sara Croix, Nanna Holm og Jonas Christensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Danmarks Borgcenter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke så tit, at vi hører nyt fra vikingetiden. Men nu kan vi godt begynde at skrive historiebøgerne om. Professor i middelalderarkæologi Søren Michael Sindbæk og museumsinspektør Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter har nemlig for nyligt gjort en ganske banebrydende opdagelse: De har fundet resterne af en ny trelleborg vest for Køge.

»Det var en meget stor dag. De fire trelleborge, som vi har kendt til indtil nu, er jo omdrejningspunkter og nøgler i historiebøgerne til vores viden om vikingetiden. Men nu er der altså gået 60 år, uden at vi har fået nye brikker til historien - og det er ikke fordi, vi ikke har ledt! Men nu er det altså lykkedes, og det er faktisk ret usædvanligt,« fortæller Søren Michael Sindbæk.

Borgen, der har fået navnet Vallø Borgring, er 145 meter i diameter og dermed den tredjestørste af de danske trelleborge. Borgen har også haft en ca. 10 meter bred voldgrav.

Den sidste lignende fund var i 1953, hvor man opdagede borgringen Nonnebakken på Fyn. Herefter har man i mange år ledt efter den sidste borg uden held. Det var først, da Søren Michael Sindbæk og Nanna Holm gik på jagt i det østsjællandske landskab, at porten til fortiden blev åbnet igen:
 
»Det er jo nærmest en detektivhistorie. Min kollega og jeg var efterhånden nået frem til nogle særlige kendetegn for de steder, hvor der var fundet vikingeborge. Og når man kigger på Danmarkskortet, kan man faktisk se, at der mangler én i systemet i den her rige, østsjællandske provins ud mod Øresund. Så jeg kontaktede Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter, og vi begyndte at gå på jagt,« fortæller Søren Michael Sindbæk.

Borgjagten førte de to ud til marken, der tilhører godset Vallø Stift vest for Køge, hvor de med specialiseret udstyr fandt frem resterne af Danmarks femte trelleborg begravet under jorden.

»Fundet af de fire tidligere ringborge ændrede fuldstændigt opfattelsen af vikingetiden i Danmark. Før man fandt Trælleborg ved Slagelse i 1934, anså man vikingetidens herskere som uafhængige småfyrster. Historikerne så faktisk med vantro på det monument, man fandt, fordi det jo forudsatte, at der var en ret stærk kongemagt,« siger Søren Michael Sindbæk.

Det er nu op til arkæologerne at finde ud af hvem, der byggede borgen og hvornår. De fire andre borge er dateret til Harald Blåtands tid i den sidste del af 900-tallet, men ifølge Søren Michael Sindbæk er det ikke usandsynligt, at der også har været andre konger, der kan have bygget borge på samme tid.

»Vi ved jo, at Harald Blåtand skrev på den ene af Jellingestenene, at han »vandt sig al Danmark«. Det må jo betyde, at der har været kamp om landet. Det er i hvert fald noget af det, vi håber at blive klogere på snart,« siger han.