Nye læsere kan begynde her

Bogsæsonen er over os, og bag kioskbaskere som den nye Stieg Larsson, sagaen om Blekingegadebanden og en ny samtalebog med Johannes Møllehave gemmer sig et væld af vidt forskellige bøger til vidt forskellige læsere.

Stieg Larsson - journalist og forfatter. Foto: Britt-Marie Trensmar Fold sammen
Læs mere

Vi bringer en advarsel! Der skydes med kraftige spredehagl på bogmarkedet de næste tre måneder. I bestræbelsen på at finde nye nicher med nye læsere, der egentlig ikke troede, de gad at læse, prøver danske forlag som aldrig før at finde nye markeder i alle tænkelige hjørner af det danske samfund.

F.eks. vil vi under juletræet i år se overraskende mange ungdomsbøger, der lokker og udfordrer den ikke-frivilligt læsende teenager. Ligesom mænd i alle aldre vil blive bombardet med hårde pakker, der indeholder billedrige bøger om sportshelte, krigshelte, biler, wellness for herrer og maskulin madlavning. Ligesom der mere end nogensinde vil være nye krimier med potente kvindelige hovedpersoner, feminine selvværds-diskussioner, kulørt chick-lit og femi-thrillere til den storlæsende og (endnu) kulturbærende danske kvinde.

Og for at det ikke skal være løgn, ser vi i dette efterår også et væld af danske prosa-debutanter, der er rekrutteret fra det private erhvervsliv og ikke fra Forfatterskolen. Bl.a. tidligere forlagsdirektør Morten Hesseldahl og en af Berlingske Tidendes erhvervsjournalister, Birgitte Erhardtsen, der i en såkaldt »business-gyser« rister toppen af dansk erhvervsliv.

Der er også en spændende udsigt til nye bøger fra Ib Michael, Hanne Marie Svendsen, Carsten Jensen, Inge Eriksen, Christian Mørk, Morten Sabroe, Jens Henrik Jensen m.fl. Ligesom en stribe vægtige udenlandske romaner af litterære hardhittere som Jose Saramago, Claudio Magris, Norman Mailer, Michael Chabon, Philip Kerr og Julie Zeh giver læsekløe. Ved siden af mange krimilæseres længsel efter bind 3 i Stieg Larssons »Millenimum«-serie og nye udspil fra Liza Marklund og Jan Guillou.

Men er der nogen særlige tendenser på spil i udvalget af efterårets bøger?

Ud over den nævnte spredhaglstaktik på mange forlag, der betyder, at vi heller ikke i år slipper for den uendelige gennemgang af alt det, vi vidste i forvejen om Anden Verdenskrig, er kernen i mange forlagsprogrammer såkaldte human interest-udgivelser. Altså biografier, selvbiografier, interviewbøger og samtalebøger.

Helle for Helle
Hele to af slagsen tager fat i tidens hotteste kvinde i dansk politik. Den ene skrives (eller tales) af Helle Thorning-Schmidt i samarbejde med redaktør på Ugebrevet Mandag Morgen, Noa Redington. Efter sigende vil bogen forklare, hvilket kompas Socialdemokraternes formand styrer efter. Så der er noget at se frem til i november. Dog er Thorning-Schmidt allerede på bogmarkedet i oktober, hvor journalisten Jakob Nielsen i sin bog »Helle for magten« ved hjælp af alle mulige kilder i statskvindens bagland har sat sig for at besvare spørgsmålet: Hvem er Helle Thorning-Schmidt?

Hvem grevinde Alex egentlig er - og ligeledes Sharon Osborne, Naser Khader, Joachim Boldsen, Fidel Castro, Janus Friis, Bodil Koch, Eric Clapton, Kurt Thyboe, Jørgen Leth, Heinrich Himmler, Bjarne Riis, Ronald Reagan og Johannes Møllehave - får vi at vide i en lang række af biografier og selvbiografier, der kommer i en lind strøm fra stort set alle danske forlag fra nu af og til juleaften.

De vil alle sælge godt, men ingen af dem vil hitte som andet og sidste bind af Peter Øvig Knudsens portræt af Blekingegadebanden. Også han og hans forlag Gyldendal har - som Stieg Larssons udgivere - øjnet den guldgrube, der ligger i føljetonen, og derfor flækket Øvigs journalistiske fortælling i to dele, fordelt over to sæsoner. Efterhånden er der også gået føljeton i Karen Thisteds og Johannes Møllehaves samtalebøger. Efter Benny Andersen og Gösta Petterson er det i år Hans Edvard Nørregård-Nielsen, der tager plads i stolen over for den ivrige, nysgerrige Møllehave. »Hver dag af øjeblikkets blomst« er et møde mellem to blændende formidlere af litteratur og billedkunst, og Politikens Forlag kan godt belave trykkeriet på, at de kommer på overarbejde i december.

Men over dem alle, er der grund til at tro, vil »Luftkastellet der blev sprængt« stråle. Tredje og afsluttende del af Stieg Larssons mega-populære krimiserie, der udkommer 8. oktober, tager nemlig fat, hvor »Pigen der legede med ilden« sluttede. Lisbeth Salander overlevede at blive levende begravet, men hendes problemer er langt fra ovre. Stærke kræfter arbejder på at gøre hende tavs én gang for alle ...

Jo, der er nok af fristelser at dukke sig for, når bogbranchen skyder med skarpt de næste par måneder. Mangfoldigheden i udvalget af litteratur, og forlagenes vilje til at finde nye læsere, der troede de hadede bøger, vil kunne mærkes på trafikken både i boghandlerne og på nettet.