Nye fragmentstykker af Dødehavsruller fundet

Dødehavsrullerne er de ældst bevarede bibelske tekster. Nu er nye fragmentstykker dukket op, og israelske arkæologer planlægger en intens undersøgelse i de svært tilgængelige huler.

Arkæologer arbejder i Kraniehulen i juni 2016. Foto: Ronen Zvulun/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye fragmentstykker fra Dødehavsrullerne er blevet fundet i Kraniehulen ved Det døde Hav i Israel. Den israelske avis Haaretz skriver, at fragmentstykkerne er små og teksten svær at tyde, men det er opløftende nyt, for israelske arkæologer satser på en større undersøgelse af de svært tilgængelige huler i Negev, hvor man tidligere har fundet Dødehavsrullerne.

I 1947 fandt en beduin i Negev-området Dødehavsrullerne. Fundet blev gjort i nærheden af en gammel jødisk bebyggelse ved navn Qumran, der var et klosterlignende sted for religiøse jøder, der blev kaldt essæerne.

Fundet er blevet betegnet som det vigtigste i det 20. århundrede, og arkæologer og sprogeksperter er stadig i gang med at forske i de tusindvis af tekststykker, hvoraf mange er ganske små. At sætte disse fragmentstykker sammen betegnes som verdens største og vanskeligste puslespil.

Skriftrullerne stammer fra andet århundrede f.Kr. til første århundrede e.Kr. Fragmenterne spænder over mere end 800 forskellige tekster med mange forskellige synspunkter, heriblandt essæernes og andre sekters anskuelser. Omtrent 30 pct. er fragmenter af den hebraiske bibel undtagen Esters Bog. Omtrent 25 pct. er traditionelle religiøse tekster, som ikke er indeholdt i den hebraiske bibel. 30 pct. indeholder bibelske kommentarer eller tekster om anskuelser, regler og krav til medlemmer, der sandsynligvis var essæerne. De resterende 15 pct. er uidentificerede.

Fundet i 1947 blev siden fulgt op med flere fund bl.a. fra Kraniehulen, hvor man i 1960 fandt flere tekststykker samt syv kranier og skeletdele. Kraniehulen er en del af et større hulekompleks, og det er forskernes håb, at der i disse huler er endnu flere fund at gøre.

Det nye fund er to papyrusstykker, der er to centimeter lange. Man ved ikke, hvilket formål hulerne tjente for folk på bibelsk tid og tidligere. Måske benyttede fårehyrder hulerne til at finde ly og husrum, måske søgte man dertil under uro.

Arkæologer arbejder i Kraniehulen i juni 2016. REUTERS/Ronen Zvulun Fold sammen
Læs mere

Arkæologernes talsmand Uri Davidovich tror på den sidste løsning:

»Disse huler er meget vanskelige at nå frem til, og de blev brugt i deres oprindelige tilstand, uden at man gjorde noget for at indrette sig behageligt med sigte på at bo der i længere tid. Det giver ikke mening, hvis man var hyrde og gennem mange år brugte hulerne til opholdsted, så det er mere sandsynligt, at de har tjent som midlertidigt tilflugtsted.«

Det er en teori, at de lærde fra Qumran, der sandsynligvis skrev Dødehavsrullerne, gemte dem i hulerne i den krigssituation, der opstod, da det jødiske oprør i år 66 e.Kr. voksede frem mod romerne.

Dette oprør medførte, at romerske tropper blev sendt til den sydlige del af landet for at nedkæmpe oprørerne, der havde søgt tilflugt på Massada-bjerget ved Dødehavet.

Muligvis bragte folkene fra Qumran skrifterne i sikkerhed i hulerne under dette sammenstød med romerske tropper, der i sidste ende kvalte oprøret og lagde Qumran og Templet i Jerusalem øde.

Uri Davidovich siger til Haaretz:

»Vi har al mulig grund til at tro, at der stadig er ruller og tekststykker at finde. Adskillige dokumenter fra romersk tid og endda helt tilbage fra Jernalderen er dukket frem i de seneste år på antikmarkeder. De må stamme fra disse huler.«