Nye aktører vil ind på dramaområdet

TV-serier er det nye våben, når man vil positionere sig som streamingudbyder i Danmark. MTG og Discovery Networks Danmark er blandt dem, der vil tage kampen op imod DR og Netflix på dramaområdet.

tv serier Discovery Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Geisnæs/Discovery Net
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

DR og TV 2 har længe været førende som leverandører af TV-serier til danske seere med Netflix og HBO som skarpe konkurrenter. Men nu er dansksprogede serier fra nye aktører på vej.

Til oktober næste år har den MTG-ejede streamingtjeneste Viaplay premiere på en ny egenproduceret serie, »Veni Vidi Vici«, af den svenske instruktør Rafael Edholm, der selv spiller med i serien over for den danske skuespiller Thomas Bo Larsen. Samtidig har Viaplay annonceret serien »Forbandet«, der er en fællesskandinavisk dramaserie om et mordmysterium på et skisportshotel. Serierne er to ud af i alt ti originale TV-serier, som Viaplay agter at lancere til næste år, et antal, der stiger i 2018.

Endelig har Viaplay allerede i år premiere på sin første egenproducerede børnejulekalender, »Det store eksperiment«, med Kurt Ravn og Mille Gori i hovedrollerne. Viaplay beskriver serien som den første af sin slags, der udelukkende vises på streamingtjenesten.

Danskerne foretrækker i stigende grad at streame deres TV-programmer, og når de gør det, er det i høj grad danske og nordiske TV-serier, de går efter.

»Det er baggrunden for, at Viaplay trapper egenproduktionen af serier op,« siger Jakob Mejlhede, der er ansvarlig for køb af indhold, programmer og programudvikling for MTGs broadcast og onlinekanaler.

»Seernes forbrugsmønstre går fra flow-TV til streaming, og vi skal følge med. Derfor er jeg lykkelig for, at vi har Viaplay, så vi kan tilbyde det, seerne efterlyser. Samtidig er forbruget af henholdsvis film og TV-serier ved at ændre sig til fordel for serier, og det skal være dansk, fordi det er det, seerne bedst kan lide,« siger Jakob Mejlhede.

På Discovery Networks Danmark siger programredaktør Maiken Wexø, at Kanal 5s kommende dramaserie, »Gidseltagningen«, er en del af Kanal 5s ambitioner om at blive en af danskernes fire største hovedkanaler, og i den henseende er serien velegnet til at brande kanalen i seernes bevidsthed.

Kanal 5 har tidligere stået bag ungdomsserien »Heartless«, der dog i mindre grad var i overensstemmelse med kanalens øvrige indhold.

»Kanal 5 vil gerne stå for crime, fakta og action, og »Gidseltagningen« rummer alle disse elementer,« siger Maiken Wexø.

»Gidseltagningen« er skabt af forfatter og instruktør Kasper Barfoed efter idé af folkene bag »Borgen« og »Forbrydelsen«, Adam Price og Søren Sveistrup.

Serien tager udgangspunkt i en gidseltagning i hjertet af København. Den har hentet rekordstor støtte fra Public Service Puljen og er allerede blevet solgt til flere lande.

»Emnet er – desværre, kan man sige – meget relevant for vor tid, hvor mange frygter et terrorangreb på dansk grund. Så det er helt på sin plads, at den har fået public service-støttekroner,« siger Maiken Wexø.

Flere seere er en hovedambition bag lanceringen af den nye dramaserie, men Maiken Wexø vil ikke afsløre, hvor mange seere kanalen håber på at få i kassen med »Gidseltagningen«.

»Vi har ikke noget mål om at konkurrere med DR på seertal, for det er vi ganske enkelt for lille en kanal til. Men vi vil helt sikkert kunne konkurrere på kvalitet,« siger Maiken Wexø.

I sidste måned, under TV-festivalen Nordiske Seriedage i Oslo, mødtes dramachefer fra en række TV-kanaler for første gang for at finde ud af, om de kunne samarbejde om tværnationale produktioner. Viaplay har indledt samarbejder med TV 2 Norge om serien »Okkuperet« og har et tilsvarende samarbejde på vej med Sveriges SVT.

Flere i TV-branchen, såsom TV 2s fiktionschef Katrine Vogelsang, har allerede udtrykt bekymring for, om talentmassen i Danmark og resten af Norden stort nok til at løfte så mange nye produktioner.

»Jeg har haft den samme bekymring, men indtil videre er jeg bare positivt overrasket over, hvor meget talent der findes i regionen. USA, Storbritannien og Norden er de tre førende regioner for TV-serier i verden,« siger Jakob Mejlhede.